Ciuperci salbatice, pentru o toamna cu delicatese spaniole

Dupa ce toamna invaluie Spania, vanatorii de delicatese mai au o singura tinta in natura: ciupercile salbatice. Daca vei merge intr-o piata in aceasta perioada a anului vei avea ocazia sa intalnesti o gama foarte variata de sortimente. Mai mult chiar, unele baruri si restaurante obisnuiesc sa pregateasca pentru clienti meniuri deosebite care includ in special mancaruri pe baza de ciuperci.

Odata cu debutul ploilor de toamna, 4-5 sortimente de ciuperci isi fac aparitia cu repeziciune prin muntii si padurile mai fertile ale Spaniei, suscitand interesul tututor. Dintre acestea pot fi mentionate Ou de Reig,  Llenega, Rovellons, Murgules si Trompetes de Mort care departe de a fi o specie periculoasa sau mortala insoteste sosurile cremoase pentru paste. Ciupercile cu valoare alimentara ridicata contin proteine, glucide energetice, glucide neenergetice (celuloza si chitina), vitamine si minerale.

In septembrie si octombrie acestea se napustesc, practic, din pamant formand un peisaj de vis pentru gurmanzi. Ciupercile salbatice sunt sarace in grasimi, contin un procent ridicat de apa, insa au un gust ce le recomanda intr-o multitudine de feluri de mancare. Acestea pot fi consumate crude, oparite, prajite la gratar, prajite in tigaie, in salate, compoturi, garnituri si multe alte moduri.

Ciupercile salbatice sunt indicate in regimurile vegetariene (contin multe proteine, insa nu pot inlocui complet carnea), in oboseala, surmenaj, astenie, stres, amnezie, imbatranire precoce.

Turismul “micologic”
In aceasta parte a anului, multe regiuni si orase spaniole organizeaza evenimente dedicate ciupercilor, in cadrul carora participantii au ocazia sa le deguste si sa descopere cate ceva din tainele acestei meserii sezoniere.  Cele mai implicate si productive regiuni sunt Galicia, Asturia, Tara Bascilor, Castile-Leon, Navarre, Aragon si Catalonia.  De asemenea, mai au loc ateliere practice in natura care atrag un numar insemnat de turisti straini. 

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

 

Articole asemănătoare

  • Salata de toamna cu portocale, morcovi si sfecla rosie

    Un fel consistent, destul de usor de preparat si neasteptat de satioasa, incat o portie ar fi suficienta pentru o masa. Cu arome de toamna si gusturi pline, este o salata de care va puteti bucura in zilele tot mai reci.

  • Delicii de Paste. Rulada de miel cu spanac

    Pentru ca Pastele se apropie, va propunem cateva retete inspirate pentru o masa cu adevarat imbelsugata si traditionala pentru aceasta sarbatoare. Descoperiti savoarea intr-o reteta simpla, pregatind rulada gustoasa de miel cu spanac.

  • Salata de cartofi cu porumb si ardei gras

    Pentru masa de seara, puteti opta pentru o salata cu multe legume si anume: salata de cartofi cu porumb si ardei gras.

  • Cartofi la cuptor cu branza si oua

    O reteta nemaipomenit de gustoasa pentru o masa cu adevarat delicioasa este cea de cartofi la cuptor cu branza si oua.

  • Rulada cubaneza din cotlet de porc cu ananas

    Gustoasa si bogata in calorii, bucataria cubaneza uimeste prin preparatele din carne, pui sau vita. Un preparat irezistibil pentru o masa cu prietenii il constituie rulada cubaneza din cotlet de porc cu ananas.