Complexul lagunar Razim-Sinoe


Geneza Complexului lagunar Razim – Sinoe a avut la baza influenta Deltei Dunarii care a transportat aluviuni peste 1.000 de ani. Tarmul accidentat si sinuos, intrerupt doar pe alocuri de cate o peninsula sau cap evoca aceste momente, vezi in acest sens Capul Iancina si Capul Dolojman.

Complexul este alcatuit din lacurile Razim, Sinoe, Golovita, Zmeica, Babadag, Tuzla, Istria, Calica si Agighiol. Chiar daca suprafata totala a acestora este de aproximativ 800 km patrati, adancimea nu depaseste 3,5 m. Complexul este inclus in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii si prezinta interes atat din punct de vedere botanic, cat si din punct de vedere al vietuitoarelor sau al atractiilor culturale pe care le adaposteste. 

Zona Istria-Sinoe este amplasata in zona de sud-vest a rezervatiei si este strict protejata. In interiorul complexului lagunar se gasesc trei insule: Popina, ce constituie rezervatia cu acelasi nume, Bisericuta si Istria. Clima regiunii este temperat-continentala cu influente climatice pontice. Temperatura medie anuala se situeaza in jurul valorii de 11 grade Celsius, iar precipitatiile sunt scazute in raport cu alte zone din tara, mai precis de 400-450 mm/an.

Pe tarmul lagunei Razim-Sinoe se intalnesc ruinele cetatilor antice Heraclea, Enisala si Argamum. Desi este cu adevarat unica prin complexitatea geografica, biologica, istorica si etnografica, zona este putin cunoscuta, majoritatea admiratorilor sai fiind dintre cei care se intorc an de an. Ca si particularitate importanta a acestui complex subliniem ca acesta a fost declarat Arie de Protectie Speciala Avifaunistica.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

 • Cinci motive pentru care este bine sa mananci urzici

  Urzicile sunt recomandate sub orice forma in cazurile de anemie, ca un necesar adjuvant in afara celorlalte vitamine si a unui regim prescris de nutritionist.

 • Castravetele amar in terapiile naturiste

  Utilizat de multa vreme in medicina traditionala chineza, castravetele amar (sub forma de ceai) este recomandat celor care sufera de diabet, fiind considerat de adeptii terapiilor naturiste un adjuvant util in mentinerea nivelului glucozei la un nivel normal.

 • Aria Protejata Poda, Bulgaria

  Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

 • Rezervatia mixta Saraturi Murighiol

  Vizitata pentru peisajul deosebit si practicarea pescuitului, Rezervatia mixta Saraturile Murighiol face parte din Rezervatia Naturala Saraturi. Obiectivul este accesibil turistilor fara taxa de vizitare si ofera conditii bune de campare.

 • Vitaminele ne dau pofta de mancare?

  Vitaminele imbunatatesc functia imunitara si au un rol foarte important, impreuna cu enzimele, in transformarea hranei in energie pentru organism. Functiile vitaminelor sunt complexe