Cinci motive pentru care este bine sa mananci urzici

1. Gatite dupa reteta clasica sau folosite pentru a pregati infuzii, banalele si intepatoarele urzici sunt o excelenta sursa de vitamine si nutrienti pentru organism. Veti gasi intr-o cana de ceai sau intr-o portie de mancare proaspata vitamina A, C si K alaturi de mai multe din complexul de vitamine B, amino-acizi, luteina, beta-caroteni, proteine, fier, minerale, magneziu.

Iar cei care s-au plictisit de curele de ceai de urzica sau isi doresc si alte retete le pot prepara si sub forma de supa-crema alaturi de alte legume sau in ciorbe revigorante. Potrivit traditiei urzica ajuta ”la schimbarea sangelui”, o cura de 3-4 saptamani in care veti bea zilnic infuzia ajutand corpul sa isi revina mai repede dupa lunile reci, ii confera energie si intareste sistemul imunitar.

2. Urzicile sunt recomandate sub orice forma in cazurile de anemie, ca un necesar adjuvant in afara celorlalte vitamine si a unui regim prescris de nutritionist. Sub forma de ceai vor creste apetitul, ajuta digestia si ofera corpului un somn mai odihnitor, iar in perioada zilei ii dau mai multa energie. Acelasi ceai pregatit proaspat din urzici bine spalate este si un excelent tonic natural.

3. Sub forma de suplimente sau ceai urzica este recomandata si pentru efectul sau anti-inflamator, fiind o solutie naturista cu rezultate bune in cazurile de guta, artrista, pentru a limita durerile musculare cronice si chiar ca o alternativa atunci cand apare febra musculara dupa eforturi fizice intense.

4. Regleaza si normalizeaza digestia, reducand inflamatiile si sub forma de ceai si concentrate naturiste putand fi folosita si in indigestie sau diaree. Urzicile vor stimula metabolismul si secretia biliara.

5. Pe langa samponul cu extract de urzici planta poate fi folosita si sub forma de infuzie concentrata pentru a trata parul slabit, rar, cu matreata sau care se despica usor sau a inceput sa cada. De doua-trei ori pe saptamana parul se spala cu o infuzie din aproximativ cinci litri de apa in care s-au fiert bine un kilogram si jumatate de frunze de urzica, lasand amestecul la racit. Se strecoara apoi, iar lichidul se foloseste cat mai repede pentru a nu-si pierde din proprietatile nutritive. Da luciu si vigoare parului deteriorat.

Foto: publicdomainpictures.net

Articole asemănătoare


Warning: fopen(cache/9e7a3fa096b0cc61d708ae50f7f1a803) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139