Condimente gustoase ce suplinesc sarea

Fiecare gospodina priceputa cunoaste faptul ca apeland la anumite adaosuri nici nu mai este nevoita sa puna sare in bucate intrucat gustul final va fi cel putin la fel placut. Este vorba despre apreciatele condimente, elemente fara de care arta gatitului aproape ca nu si-ar avea rostul.

Se pare ca obiceiul de a condimenta produsele culinare dateaza din cele mai vechi timpuri. La inceput alimentele erau "condimentate" cu cenusa care, pe langa un gust mai agreabil, aducea si o serie de saruri minerale absolut necesare organisumului. Intr-o etapa ulterioara oamenii au inceput sa foloseasca plantele in acest scop. Usturoiul, chimenul, mustarul, cimbrul si mararul sunt doar cateva dintre plantele care au avut o straveche intrebuintare medicala si culinara.

Condimentele au fost grupate in doua categorii majore: condimente simple si condimente compuse.

In cele ce urmeaza le vom lua in discutie pe unele dintre cele mai des utilizate in bucataria romaneasca,  cu ajutorul carora se pot duce la bun sfarsit si cele mai severe regimuri fara sare.

Otetul adaugat in diferite salate(de ardei copti, de castraveti), sosuri(marinate), ciorbe (de fasole verde).

Borsul adaugat in ciorbe, pe langa gustul agreabil aduce si o cantitate importanta de vitamine din complexul B.

Usturoiul taiat marunt si stropit cu otet poate fi servit cu fasole verde, sub forma de salata sau cu rasol de vaca. Sub aceasta forma, alimentele sunt gustoase iar lipsa sarii inceteaza sa mai fie o problema.

Dupa cum cunoasteti deja, cimbrul imbunatate mult gustul preparatului cand este presarat peste friptura la gratar sau cand este pus in tocatura, ca si in diferite budinci, musaca, pateuri cu carne sau cu branza de vaca. De asemenea, are acelasi efect gustativ placut si daca este adaugat peste legumele fierte sau salate de cruditati.

Patrunjelul verde este folosit cu succes in bucataria moderna satisafacand gusturile cele mai rafinate, aromatizand friturile, borsurile, salatele, sosurile etc.    

Hreanul ras si oparit sau ras si stropit cu otet de fructe, servit cu un rasol de vaca sau asare, ii confera acestuia un gust agreabil fara a mai fi nevoie de sare.

Ca o regula generala trebuie sa stiti ca toate condimentele se adauga obligatoriu dupa ce mancarurile au fost fierte deoarece numai la o temperatura inferioara celei de fierbere ies in evidenta calitatile organoleptice ale acestora.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Condimentele si secretele lor

    Bogat in vitamina A si C, cu multa cofeina, piperul negru ramane deosebit de popular astazi, o dovada in plus fiind faptul ca in restaurante reprezinta 30 pana la 50 la suta din consumul mediu de condimente.

  • Orzo cu arome mediteraneene

    Se stie ca nu toate retetele sunt la fel de gustoase, costisitoare si au acelasi nivel de dificultate. Fiecare prezinta, insa, anumite avantaje din moment ce lumea nu poate renunta cu usurinta la ele.

  • Compot gustos de gutui pentru sezonul rece

    Daca va ganditi ce sucuri naturale si gustoase sa mai preparati, va dam o idee si anume: compot gustos de gutui, pe care il puteti pastra si pentru iarna.

  • Bucataria libaneza. Placinta cu cascaval si condimente

    Bucataria libaneza surprinde prin bucate sanatoase, ce ofera un aport bogat de nutrienti. Va propunem o reteta diferita: placinta cu cascaval si condimente.

  • Depozitarea condimentelor in locuri sigure

    Pentru ca ceea ce gatim sa aiba un gust bun si efectul asteptat, este important sa cumparam condimente cat mai proaspete