Cum ne putem bucura din plin de calitatile spanacului?


Spanacul este o planta legumicola anuala originara din Asia Mica. Planta are o radacina fusiforma si o tulpina dreapta, care nu trece de 30 cm inaltime. Exista mai multe tipuri de spanac si despre toate se considera ca prezinta proprietati valoroase pentru sanatate. Frunzele spanacului au petiolul lung, forma de sageata si ovat-alungita, sunt carnoase si au culoarea verde inchis. Frunzele de spanac se folosesc in bucatarie, pentru consum curent.

Principalii constituenti sunt sarurile minerale (sodium, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod, fier), vitaminele (A, B1, B2, B12, acid folic), clorofila, aminoacizii (arginina, lizina), lipidele, protidele, glucidele si mucilagiile. Pentru preparate medicinale se recolteaza nu numai frunzele, ci si semintele.

Referitor la continutul de fier, acesta este mijlociu ( 2- 5 mg la 100g) dar nu atat de mare cum se credea in trecut, existand legume cu influenta mai puternica in anemii. Spanacul este totusi valoros prin celelalte componente enumerate.

Calitatile curative ale spanacului se cunosc inca din antichitate. Jobul tau presupune ore in sir de stat in fata calculatorului? Atunci trebuie sa consumi mult spanac, intrucat acesta contine beta caroten si luteina care protejeaza ochii de problemele aferente. Daca in timpul prepararii spanacul isi schimba culoarea din verde proaspat in verde spre galben, atunci el devine daunator si nu mai trebuie consumat.

Este necesar ca spanacul sa fie oparit foarte putin sau chiar consumat in stare cruda, de preferinta in salata sau cu cruditati. Cele mai multe beneficii le obtineti consumand spanacul in salate pentru ca in felul acesta nu isi pierde deloc din proprietatile curative. De asemenea, spanacul este extrem de recomandat atunci cand tinem cura de slabire, el avand doar 20 de kcal/100 de grame.

 

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sezonul estival te invata cum sa pretuiesti curtea

    La cum este pozitionata pe continent, tara noastra se bucura din plin de farmecul sezonului estival. Cel mai important cuvant de spus il are natura, care jubileaza din zonele cele mai joase pana in varful muntilor.

  • Salate racoritoare. Salata de telina cu mere si maioneza

    Sezonul salatelor de-abia a inceput, iar noi ne putem bucura de gustul sanatos al legumelor colorate, preparand diverse mixuri de legume. Va propunem sa degustati salata de telina cu mere si maioneza.

  • Zacusca cu vinete si ciuperci

    Odata cu aparitia toamnei, culegem roadele acestui anotimp minunat, pregatind totodata si conserve delicioase. Asadar, pentru a va bucura din plin de aceste roade, va propunem sa preparati zacusca cu vinete si ciuperci.

  • Buchete din flori de primavara

    Primavara este anotimpul minunat in care intreaga natura revine la viata. Auzim ciripitul vesel al pasarilor, simtim adierea blanda a vantului si ne putem bucura de farmecul florilor

  • Unde putem gasi cei mai frumosi pomi infloriti?

    Atunci cand infloresc ciresii, merii sau migdalii intregul peisaj se transforma in norisori alb - rozuli. Noi va aratam in ce tari ne putem bucura si admira fascinantul spectacol al naturii