Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

De ce este importanta vitamina B12?

Daca veti vorbi cu un vegetarian riguros despre dieta pe care o respecta, in mod sigur veti auzi de mai multe ori pomenindu-se numele vitaminei B12. Persoanele care nu consuma produse de origine animala sunt preocupate in mod constant de obtinerea nutrientului in cantitati suficiente organismului.

De unde se naste interesul sporit pentru ea cand avem la dispozitie o multime de alte vitamine?

Desigur, particularitatile care o fac de neinlocuit si rolul pe care il are in organismul uman. Vitamina B12 constituie cel mai puternic factor antianemic cunoscut pana in prezent. Ea este implicata in numeroase functii somatice, inclusiv in formarea globulelor rosii din sange, in sinteza proteinelor, in digestie, si producerea anumitor neurotransmitatori.

Reiese ca deficitul sau atrage dupa sine anemia, pierderea densitatii osoase, tulburari neurologice, degenerarea coloanei vertebrale, tulburari digestive si umflarea ficatului.  Studiile au semnalat existenta unei stranse legaturi intre afectiuni ca dementa si Alzheimer si nivelul scazut de vitamina B12.

Vitamina B12 este produsa in mod natural de microorganismele care se gasesc in cele mai multe animale. Corpul uman produce el insusi aceasta vitamina solubila insa nu in cantitatatea de care are nevoie, astfel ca necesita putin ajutor din exterior. Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea de vita, carnea de pui si de peste, crustaceele si ouale

Cantitatea zilnica recomandata este foarte mica (circa 2 micrograme/zi) si usor de obtinut, fiind  suficient un consum variat de produse de origine animala. Pentru vegetarienii care nu consuma produse lactate, solutia este oferita de suplimentele alimentare precum multivitaminele.  In concluzie, nu conteaza ce regim alimentar aveti cat conteaza sa va ingrijiti ca vitamina B12 sa nu lipseasca niciodata. 

Sursa foto

I. C.

Alte articole

Ce este si cum ajuta pielea untul de shea?
Untul de shea este un produs cosmetic natural obtinut din nucile arborelui karite (shea). Primii care s-au incredintat de multiplele sale avantaje dermatologice au fost locuitorii continentului negru. Astazi, untul de shea este unul dintre ingredientele cu cea mai buna reputatie in domeniu, fiind folosit pe toate meridianele globului.
Acidul folic si vitamina B12 ar putea preveni nasterea copiilor cu unele defecte
Sanatatea si siguranta copilului este intaia prioritate a unei mame adevarate. La inceput, grija manifestata pentru sine inseamna de fapt grija pentru copilul pe care il poarta in pantece. Iata de ce alimentatia din timpul sarcinii trebuie sa fie cat se poate mai corecta si “sanatoasa”.
De ce ingalbenesc frunzele toamna?
V-ati intrebat vreodata de ce isi schimba culoarea frunzele arborilor de foioase dupa sosirea toamnei? Ei bine, au facut-o cercetatorii care activeaza in domeniul biologiei si au cautat sa dea un raspuns fenomenului.
De ce sa introduci sucul de telina in alimentatie
Sucul de telina este unul dintre cele mai hidratante si nutritive produse cu care ne putem incepe ziua. Planta, folosita din timpuri stravechi in Europa ca leac, nu si-a pierdut nici astazi utilitatea, numarandu-se printre ingredientele autohtone.
Colina, o parte vitala a dietei zilnice
Asupra proprietatilor benefice ale colinei se insista astazi foarte mult. Aceasta este esentiala in viata noastra de zi cu zi, sintetizata de aminoacizi, vitamina B12 si acidul folic. Chiar si in aceste conditii este posibil ca organismul nostru sa nu reuseasca sa produca destula colina pentru a oferi corpului cantitatea de care are nevoie.