Defecte frecvente ale vinului de casa

Prin defectele vinului se inteleg acele modificari negative in compozitia si calitatea vinului care au ca efect deprecierea si pierderea capacitatii de consum. Spre deosebire de boli ele nu sunt provocate de microorganisme ci de cauze de ordin fizico-chimic.

Defectele vinurilor sunt de doua feluri: de ordin chimic (datorate schimbarilor din compozitia chimica a vinurilor) si de ordin accidental (produse de anumite accidente in timpul prepararii sau ingrijirii vinurilor).

Casarea bruna, este denumita si brunificarea vinurilor, intrucat acestea expuse la aer se brunifica incepand de la suprafata lichidului. Vinurile casate au si un gust specific de vin rasuflat (supraoxidat). Casarea bruna se datoreaza prezentei in vin a unor substante lasate de mucegaiurile de pe struguri, in timpul vinificarii strugurilor mucegaiti. Prevenirea defectului consta in eliminarea strugurilor mucegaiti de la vinificatie sau vinificarea separata a strugurilor sanatosi de cei bolnavi si folosirea obligatorie si corecta a a bioxidului de sulf la vinificarea si pastrarea vinului.  La aceste vinuri pritocul inchis este absolut obligatoriu. Tratarea defectului se face prin sulfitarea corespunzatoare cu bioxid de sulf.

Casarea ferica este denumita si casarea albastra sau neagra de la culoarea vinului albastru-negru cand este afectat de acest defect. Defectul se datoreaza prezentei in vin a fierului, care poate proveni fie din solurile prea bogate in fier, cat mai ales de la utilajele de fier neprotejate cu vopsea, cu care vinul sau mustul a venit in contact in procesul de vinificare.  Prevenirea bolii consta in evitarea folosirii utilajului neprotejat la vinificarea strugurilor, iar tratarea prin adaugarea acidului citric 1g/l sau vitamina C.

Gustul taninos de butoi nou (de lemn) se intalneste de obicei la vinurile depozitate in vase noi, insuficient detanizate. Vinurile cu acest defect au gust ierbos, astringent, respingator, si o culoare mai inchisa decat cea naturala, datorita prezentei taninului in cantitati prea mari. Prevenirea defectului se face prin detanizarea vaselor inainte de folosire, iar inlaturarea defectului se realizeaza prin tratarea cu carbune animal (circa 1 g/l).

Gustul si mirosul de hidrogen sulfurat sau de oua clocite este intalnit frecvent la vinurile tratate cu bioxid de sulf in exces sau la cele provenite din struguri tratati puternic cu sulf, pentru combaterea fainarii. La vinurile netratate la timp se formeaza produsi foarte urat mirositori si foarte greu de inlaturat. Prevenirea defectului consta in evitarea excesului de sulf si bioxid de sulf in vin. Tratarea vinurilor cu acest defect se face prin transvazarea vinului in contact cu aerul in vase foarte curate si afumate bine cu fum de pucioasa. 

Sursa foto

Articole asemănătoare