Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Dovlecelul patison

gradina, fructe, patison, gradina cu legume, recoltarea fructelor, lumina, gradina de ghivece, mancaruri cu legume, cultura de legume, vase de gradina, distanta, ulei de in, prepararea, cultura, dovlecelul

PatisonSe intrebuinteaza fructele foarte tinere pentru prepararea diferitelor mancaruri. Este un dovlecel de dimensiuni mai mici, cu un gust asemanator castravetului. Aidoma castravetilor, din patison se pot obtine muraturi foarte apreciate.

 

Dovlecelul patison, Cucurbita pepo convar. melopepo var. radiata, este o planta anuala care creste sub forma de tufa, de aproximativ 1 metru inaltime. Radacina este pivotanta, puternica. Tulpina creste atat pe verticala cat si taratoare. Fructul, o melonida din punct de vedere botanic, are o forma specifica cu marginile dantelate si culoarea alb-verzui. Spre deosebire de dovlecelul comun, Cucurbita pepo convar. giromontia,  pulpa patisonului este deosebit de fina iar gustul sau este mai apropiat de cel al castravetilor. Un astfel de fruct, ajuns la maturitate, are pana la 20 cm diametru.

 

Ca si dovlecelul comun, patisonul are nevoie de un sol nisipos, nisipos-lutos, bine ingrasat si cu o buna permeabilitate. Ca multe alte legume, patisonul se poate cultiva pe straturi inaltate la 90 100 cm. Cultura se infiinteaza primavara, prin rasad.

 

  • Sfat: nu se va cultiva pe aceeasi parcela dovlecel patison, dovlecel sau castravete, decat dupa 3 ani, pentru prevenirea aparitiei bolilor. Este bine sa se alterneze cultura patisonului cu cea a cepei, a fasolei sau a mazarii.

 

Rasadurile se planteaza pe randuri, in luna aprilie. Rasadurile se obtin intr-o sera sau intr-o incapere cu multa caldura si lumina; semintele se seamana in ghivece sau in vase mai mari, dupa 30 de zile rasadul fiind potrivit de mare pentru a fi plantat in gradina. Plantatul se face pe randuri, la 70 cm distanta intre ele si 30 cm distanta intre plantele de pe un rand. Cea mai importanta lucrare de ingrijire este indepartarea buruienilor. In afara de aceasta lucrare, irigatul joaca un rol important in dezvoltarea armonioasa a plantelor si in obtinerea unor fructe gustoase.

Recoltarea fructelor se face pe masura ce acestea se dezvolta, primii dovlecei bun de cules apar de regula dupa 30-40 de zile de la plantare. Dovleceii se aleg dupa preferinte, mai mici sau mai mari.

 

  • Un preparat rapid, simplu si usor: patison pane
    Avem nevoie de: 750 g patison, sare, faina, oua, pesmet
    Patisonul se taie in doua, se curata, se indeparteaza semintele, apoi se taie in felii groase cat un deget. Se sareaza si se lasa sa stea o ora. Se sterg feliile cu un servet de hartie si se prepara pane: se trec prin faina, oua si pesmet. Se rumenesc in ulei, pe ambele parti.

 

Dovlecel patison proaspat cules

Dovlecel patison

 

Alte articole

Clatite cu dovlecel umplute cu branza
Cine s-ar gandi ca exista un mod – si unul chiar foarte placut! – de a imbina clatitele cu dovleceii? Socotiti de regula un ingredient de baza in tocane si alte tipuri de mancare bazata de legume,
Pene cu legume si sos provensal
Introduse in alimentatie cu moderatie, pastele aduc doar beneficii, atat prin gust cat si prin calitatile nutritive.
Spaghetti cu creveti, dovlecei si sofran
Ceea ce au in comun Italia, Romania si India, printre altele, este reteta delicioasa de spaghetti cu creveti, dovlecei si sofran al carei gust depaseste barierele unei singure natiuni.
Tarta de dovlecei cu mazare
O reteta delicioasa, de care familia dumneavoastra se va bucura de un gust bun incercand-o, este tarta de dovlecei cu mazare.
Rulada de pui invelita in felii de bacon
O rulada apetisanta pe care o puteti pregati indiferent ca este o zi obisnuita sau sarbatoriti ceva special, este reteta de rulada de pui invelita in felii de bacon.