Fainarea marului

 Fainarea marului este o boala produsa de un parazit numit Podosphaera leucotricha. Atacul se inregistreaza preponderent, primavara. Florile, frunzele, lastarii si fructele tinere atacate, sunt invelite de o pasla albicioasa si apoi galbuie.

Frunzele tinere sunt ingrosate, ele se rup la atingere si se rasucesc spre fata superioara. Aceste frunze se usuca de timpuriu si cad. Unii din lastarii atacati iau o forma particulara de carlig si se usuca.

Atacul cel mai pagubitor este cel de pe florile ale caror organe sunt deformate, mai inguste iar in scurt timp se brunifica si se usuca. Uneori, boala se manifesta si pe fructele tinere care prezinta portiuni acoperite de o pasla fina, albicioasa, sub care tesuturile se brunifica.

Articole asemănătoare

 • Merele McIntosh

  McIntosh este un mar cu pulpa tare, rotund, coaja subtire de un verde deschis cu portiuni rosii, aromat, putin acrisor, excelent ca fruct de desert, dar este folosit si pentru diverse retete, suc sau chiar cidru parfumat.

 • Smoothie cu mere si busuioc

  Cu aroma sa usor de recunoscut, ce scoate in evidenta dulceata acrisoara a marului, busuiocul proaspat va infuza aceasta bautura cu notele sale placute, intense.

 • Salata cu mar si branza brie

  O delicioasa reteta de salata in care gustul cremos si placut al branzei se intalneste cu cel dulce-acrisor al marului.

 • Merele: curiozitati, recorduri, istorie

  Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.

 • Smoothie cu mar si busuioc

  Folosit in bucatarie pentru aroma sa aparte, busuiocul este neasteptat de folositor pentru sanatate, avand reale proprietati antibacteriene. Asa ca il puteti savura si sub forma unui smoothie revigorant in care se combina cu gustul dulce acrisor al marului.