Fainarea marului

 Fainarea marului este o boala produsa de un parazit numit Podosphaera leucotricha. Atacul se inregistreaza preponderent, primavara. Florile, frunzele, lastarii si fructele tinere atacate, sunt invelite de o pasla albicioasa si apoi galbuie.

Frunzele tinere sunt ingrosate, ele se rup la atingere si se rasucesc spre fata superioara. Aceste frunze se usuca de timpuriu si cad. Unii din lastarii atacati iau o forma particulara de carlig si se usuca.

Atacul cel mai pagubitor este cel de pe florile ale caror organe sunt deformate, mai inguste iar in scurt timp se brunifica si se usuca. Uneori, boala se manifesta si pe fructele tinere care prezinta portiuni acoperite de o pasla fina, albicioasa, sub care tesuturile se brunifica.

Articole asemănătoare

  • Bautura fierbinte cu scortisoara, vin rosu, mar

    In serile racoroase de toamna este una dintre cele mai bune bauturi, cu gustul intens de vin rosu sec sau demidulce, dupa gust, notele de scortisoara si lamaie, dar si dulceata acrisoara a marului bine copt. Se bea de preferinta fierbinte, alaturi de prieteni.

  • Smoothie cu lapte vegetal, mar si nucsoara

    O reteta pentru o bautura ce evoca gusturile si aromele toamnei tot mai apropiate, cu note exotice si dulceata mierii, alaturi de savoarea marului bine copt.

  • Merele McIntosh

    McIntosh este un mar cu pulpa tare, rotund, coaja subtire de un verde deschis cu portiuni rosii, aromat, putin acrisor, excelent ca fruct de desert, dar este folosit si pentru diverse retete, suc sau chiar cidru parfumat.

  • Smoothie cu mere si busuioc

    Cu aroma sa usor de recunoscut, ce scoate in evidenta dulceata acrisoara a marului, busuiocul proaspat va infuza aceasta bautura cu notele sale placute, intense.

  • Salata cu mar si branza brie

    O delicioasa reteta de salata in care gustul cremos si placut al branzei se intalneste cu cel dulce-acrisor al marului.