Fainarea marului

 Fainarea marului este o boala produsa de un parazit numit Podosphaera leucotricha. Atacul se inregistreaza preponderent, primavara. Florile, frunzele, lastarii si fructele tinere atacate, sunt invelite de o pasla albicioasa si apoi galbuie.

Frunzele tinere sunt ingrosate, ele se rup la atingere si se rasucesc spre fata superioara. Aceste frunze se usuca de timpuriu si cad. Unii din lastarii atacati iau o forma particulara de carlig si se usuca.

Atacul cel mai pagubitor este cel de pe florile ale caror organe sunt deformate, mai inguste iar in scurt timp se brunifica si se usuca. Uneori, boala se manifesta si pe fructele tinere care prezinta portiuni acoperite de o pasla fina, albicioasa, sub care tesuturile se brunifica.

Articole asemănătoare

  • Salata cu mar si branza brie

    O delicioasa reteta de salata in care gustul cremos si placut al branzei se intalneste cu cel dulce-acrisor al marului.

  • Merele: curiozitati, recorduri, istorie

    Cu peste 7500 de soiuri cultivate in toata lumea, rosii, verzi, galbene (si nu numai), de la cele putin mai mari decat o cireasa la mere de dimensiunea unui grepfrut, unul dintre cele mai populare fructe din toate timpurile continua sa fie gustarea sau desertul preferat pentru multi dintre noi.

  • Smoothie cu mar si busuioc

    Folosit in bucatarie pentru aroma sa aparte, busuiocul este neasteptat de folositor pentru sanatate, avand reale proprietati antibacteriene. Asa ca il puteti savura si sub forma unui smoothie revigorant in care se combina cu gustul dulce acrisor al marului.

  • Smoothie cu mere, morcovi si migdale

    O gustare foarte usor de facut, plina de vitamine si cu un gust care ar trebui sa fie pe placul celor mici si celor mari deopotriva.

  • Begoniile, plante ideale de primavara-vara

    Faptul ca begoniile se numara printre plantele cel mai usor de crescut se reflecta in popularitatea de care se bucura in fiecare primavara. In functie de soi, Begonia poate avea aspect de tufe cazatoare sau arbusti,