Fructe exotice. Rambutanul


Rambutanul este un fruct comestibil intalnit cu predominanta in sud-estul Asiei. Pentru tailandezi, filipinezi sau vietnamezi acesta este la fel de comun precum marul in alte parti ale globului. Daca doriti sa il incercati din curiozitate, retineti cele mai importante aspecte din randurile care urmeaza.

Rambutanul este produs de un arbore vesnic verde, numit in literatura de specialitate Nephelium lappaceum. Numele popular deriva din indoneziana si inseamna “paros”. In ciuda infatisarii bizare, sub coaja rosie acoperita cu spini moi a fructelor se ascunde o pulpa dulce si suculenta. La maturitate, inainte de a fi culese, acestea au in jur de 5-6 cm diametru. Cand conditiile meteorologice sunt extrem de favorabile, coacerea dureaza doar o saptamana, altfel perioada se prelungeste pana la 90 de zile.

In tot cazul, nu toate produsele de pe rafturile magazinelor ajung intr-o stare ireprosabila. Cele mai proaspete nu au niciodata pete pe spinii verzui. Rambutanul se distinge printr-un continut ridicat nutritional, mai ales in ceea ce priveste cantitatea de vitamina C. Totodata contine calciu, fier, proteine, fibre si numai 80 kcal/100g.  Un studiu recent a indicat faptul ca hipertensivii care mananca 9-10 fructe pe zi cunosc o imbunatatire a starii de sanatate.

In Orientul Indepartat proprietatile medicinale ale rambutanului au fost mostenite din generatie in generatie. Nici stiinta moderna nu face abstractie de acest dar al naturii. Radacinile, scoarta si frunzele copacului sunt intrebuintate frecvent in industria farmaceutica. Rambutanul trateaza diabetul, dizenteria, problemele podoabei capilare si ajuta oamenii sa piarda in greutate. 

Cum se consuma?
Fructul este bun atat proaspat cat si in salate sau diferite combinatii, de pilda cu carne de peste fript. Este foarte important sa stii sa-l cureti corect. Nu-l taia niciodata in doua! Ocoleste samburele chiar daca desfaci pielea cu ajutorul unui cutit. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Fructul de guava – cateva motive pentru a-l introduce in alimentatie

    Daca in Europa se spune “un mar pe zi tine doctorul departe”, in Asia si in zonele in care creste guava, proverbul ar trebui sa fie “cateva guava in sezon tin doctorul departe pentru tot restul anului”. Guava are o coaja de culoare verde-galbuie si un miez portocaliu, usor spre roz.

  • Smochinele, fructe recomandate in luna noiembrie

    Smochinele sunt fructe exotice gustoase cu multe proprietati benefice pentru organism. Chinezii foloseau smochinele in prepararea supelor medicinale. Hinduistii considerau smochinul sacru, fiind folosit in medicina ayurvedica.

  • Pepenele verde – un aliment racoritor si sanatos

    Inca de acum 4000 de ani, egiptenii isi hidratau organismul si se racoreau prin consumul de pepene verde zemos. Si astazi, cu precadere vara, acest fruct

  • Sorbet parfumat de mango cu sos de ciocolata

    Considerat unul dintre cele mai delicioase fructe exotice, mango are proprietati revigorante si curative. Pentru a beneficia de acestea, incercati reteta de sorbet parfumat de mango cu sos de ciocolata.

  • 10 fructe exotice pe care trebuie sa le incercati

    Excursiile catre destinatii exotice nu trebuie sa insemne doar ore bune petrecute sub soare sau in apele limpezi si frumos colorate. Puteti opta pentru o excursie care sa va ofere si altfel de amintiri placute pe care sa nu le uitati.