Fructele cu seminte

Fructele semintoase ocupa un loc important in productia de fructe din Romania. Din aceasta grupa fac parte: merele, perele si gutuile.

 

marMarul
Face fructe care se consuma in cea mai mare cantitate, datorita atat calitatilor gustative cat si continutului in substante nutritive.

Se cunosc diferite soiuri de mere: de vara, de toamna si de iarna.

Merele de vara au perioada de coacere in lunile iulie-august. Fructele sunt de marime mijlocie, au colorit frumos, gust placut, racoritor si aromat. Aceste fructe, la maturitate, au pulpa suculenta, aspect malaiet si nu rezista la pastrare. Merele de toamna sunt fructe mari si mijlocii, cu gust si arome placute. Merele de iarna se recolteaza la sfarsitul lui octombrie.

Cele mai cunoscute soiuri de mere sunt:
Soiul domnesc - au forma asimetrica, pielita groasa, lucioasa, culoare verde galbuie, de consistenta tare, cu gust placut.
Soiul parmen auriu - este cel mai valoros, cu fructe de marime mijlocie, forma conica trunchiata, cu pielita subtire si tare. Culoarea exterioara este aurie cu dungi rosii  pe partea care a fost expusa catre soare; pulpa este alba-galbuie sau galbena-deschis, de consistenta tare, suculenta, acidulata si aromata. Se recolteaza in septembrie.
Soiul ionatan - are cea mai lunga perioada de pastrare si este apreciat ca foarte bun; fructele sunt mari si mijlocii, forma tronconica, suprafata neteda, lucioasa, culoare galbena-lamaie (la baza), iar deasupra culoare rosie-aprins. Pulpa are culoarea galbena-verzuie, foarte fina, dulce, aroma specifica.
Soiul cretesc - are utilizari indeosebi in arta culinara la diferite preparate. Au fructele de forma sferica turtita, culoarea aurie-verzuie cu dungi visinii-deschis, gust acrisor, rezistente la transport si la pastrare.

 

parParul
Face fructe cu pulpa mai dulce si mai suculente decat a merelor. Dupa insusirile specifice, perele se clasifica in 3 grupe si anume: superioare, mijlocii si obisnuite.

Din grupa perelor superioare fac parte:
- Cure, cu fructe de 100-350 g, forma alungita, pielita galbena, cu o dunga ruginie in lungime. Pulpa este foarte suculenta si usor astringenta, rezistenta la pastrare.
- Favorita lui Klapp, de 160-260 g, cu forma alungita, rotunjita la baza, pielita groasa, neteda si lucioasa la maturitate, culoare galbena ca lamaia cu pete caramizii pe partea care a fost expusa spre soare.
- Williams, cu greutatea de 150-250 g, suprafata neregulata, pielita neteda, de culoare la inceput verde-galbuie, cu numeroase pete ruginii, apoi la maturitate galben-aurie; are pulpa foarte frageda si dulce.

Din grupa perelor mijlocii fac parte: Bergamot, Esperen, cu forma rotunda turtita la varf si asimetrica; pielita este groasa, de culoare galbena, mai ruginie pe partea care a fost expusa spre soare. Are pulpa fina, suculenta, dulce, acidulata si aromata.

Alte soiuri de pere sunt: untoasa, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vara, etc.

 

gutuiGutuiul
Are fructele mari, aroma puternica, placuta, cu suculenta redusa, consistenta tare, gust astringent; se consuma mai putin in stare proaspata si mai mult preparate.

Soiurile principale de gutui sunt:
- De Constantinopol, care au fructele cu greutatea pana la 700-800 g, asemanatoare cu perele cu pielita galbena-portocalie si pulpa mai putin suculenta.
- Beretki, cu fructele mari, pielita galbena-deschis, pulpa suculenta si aromata.
- De Ploiesti si Husi, cu fructele mai mici, foarte aromate, rezistente la transport si pastrare.

Articole asemănătoare

  • Salata de morcovi cu patrunjel si ulei de masline

    O salata proaspata, dulce-acrisoara, cu prospetimea aromata a patrunjelului si seminte de mac, o gustare sau un antreu inedit si placut.

  • Kiwi pentru sanatate

    Unul dintre fructele cu cel mai mare continut de vitamina C, perfect ca o gustare sau pentru a fi folosit in diverse retete, este unul dintre fructele exotice preferate de multi, in care veti gasi si vitamina E, K, magneziu, fosfor, cupru, acid folic, luteina, antioxidanti. La fel ca si bananele si fructul de kiwi este o buna sursa de potasiu.

  • Salata de fructe cu seminte de mac si ulei de susan

    O salata in care gustul de fructe exotice il intalneste pe cel de mustar si pe cel de mac, cu fulgi de ceapa si ulei de susan.

  • Dovlecei cu seminte de pin si curry

    Cu note exotice si un gust interesant prin multitudinea notelor aromatice, este o reteta care va transforma altfel banalii dar versatilii dovlecei intr-o surpriza placuta.

  • Sparanghelul - intre delicatesa si medicament natural

    Bucataria traditionala ajunsa la un rafinament desavarsit in state precum China, Italia sau Franta, si-a dovedit in repetate randuri afinitatea pentru legumele si fructele cu gust bun si proprietati remarcabile.


Warning: fopen(cache/825a08e1ad92725280f1a02c7921104b) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139