Sparanghelul - intre delicatesa si medicament natural

Bucataria traditionala ajunsa la un rafinament desavarsit in state precum China, Italia sau Franta, si-a dovedit in repetate randuri afinitatea pentru legumele si fructele cu gust bun si proprietati remarcabile.

Atentia deosebita acordata sparanghelului in Europa sau pe celelalte continente nu putea trece neobservata nici la noi in tara, obligand pe cei atenti la dieta zilnica sa staruiasca pe aspectele care il definesc. In popor aceasta planta erbacee legumicola mai detine cateva numiri care merita amintite din pricina expresivitatii lor: umbra-cucului, umbra-iepurelui, par, iepurel si coasta-vrajmasului.  

Cu cat planta este mai tanara, cu atat va produce tulpini mai groase, mai fragede si mai gustoase. O modalitate simpla de a evalua la piata proaspetimea produsului este sa strangeti in mana legatura. "Scartaitul" este un semn bun, tulpinile moi si varfurile galbene opusul. Romanii folosesc umbra iepurelui la prepararea supelor, tocanitelor si sosurilor insa pentru a-i simti mai intens gustul il folosesc ca garnitura alaturi de fripturile usoare.

Care este temeiul asocierii dintre sparanghel si medicamente? Raspunsul este dat de continutul bogat de vitamina A, B, K si C, acid folic, fibre, fosfor, mangan, sulf, potasiu si proteine. Studii recente au aratat ca sparanghelul scade nivelul colesterolului si al concentratiei de grasime din sange si revigoreaza ficatul. In plus, are un potential antioxidant ridicat care il confera eficienta in prevenirea unor afectiuni cardiovasculare precum ateroscleroza sau hipercolesterolemia.

Sparanghelul este folosit pentru reducerea glicemiei din sange. Lastari tineri sau radacinile mai batrane de 3 ani se consuma ca atare, in stare cruda sau dupa fierbere. In acelasi scop se poate folosi, imediat dupa obtinere, si sucul (1/2 pahare pe zi) sau decoctul (20 g lastari tineri/litru, fierbere 30 minute). 

Daca iei in calcul o viitoare sarcina sau daca esti deja insarcinata, include sparanghelul in dieta ta alimentara. Este indicat deoarece micsoreaza sansele de imbolnavire ale fatului.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Black Velvet, caisa si pruna intr-un singur fruct

    Inca o raritate in livezi si gradini, aceasta varietate de origine americana este practic o incrucisare intre cais si prun, si daca la prima vedere forma este cea clasica de caisa (la fel si gustul miezului zemos, deschis la culoare) coloritul la fructele bine coapte este cel de pruna, pastrand insa textura fructului de cais.

  • Florile in Feng Shui

    Pline de culoare si parfum, folosite pentru a infrumuseta orice spatiu interior sau pentru beneficiile medicinale, florile nu puteau lipsi din Feng Shui, aducand in locuinta fiecaruia energie, creativitate, vitalitate, un plus de prospetime si frumusete. Asa cum era de asteptat fiecare floare va avea semnificatia proprie in Feng Shui. Unele vor aduce intelegerea intre soti si iubirea in interiorul caminului, altele succesul in afaceri sau echilibrul sufletesc, norocul sau creativitatea. Esential este nu doar sa stiti ce va doriti, dar si ce floare va poate aduce indeplinirea dorintei, in conformitate cu principiile Feng Shui.

  • Cum se alege si se prepara un avocado?

    Avocado este un adevarat superstar intre alimente si una din cele mai mari surse de grasimi “bune”. Intrucat contine acid oleic, ajuta la reducerea nivelului de colesterol si favorizeaza absorbtia subtantelor nutritive din alimente.

  • Alimentatia organica sanatoasa, intre adevar si iluzie

    Alimentatia “organica”, “ecologica” sau “biologica” defineste indeobste acele componente pentru obtinerea carora nu se intrebuinteaza pesticide, ingrasaminte sau organisme modificate genetic.

  • Cardamomul si marile bucatarii ale lumii

    Cardamomul a fost intrebuintat pe post de condiment si medicament inca din antichitate si este in zilele noastre un simbol al bucatariei indiene.


Warning: fopen(cache/b0affd386e8f1d6cec1dfc6cb9932b78) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139