Fructele de catina - POLIVITAMINE

catina

 

Catina este o resursa naturala a regiunilor muntoase in special din China si Rusia. Este un arbust intalnit adesea si in tara noastra. 

 

Arbust  spinos,  cu fructe de la galben la rosu, creste pe sol nisipos si la  altitudini ce pot atinge 4500-5000 m.  Poate fi aclimatizata si in zone mai putin inalte.

 

 

Catina  a fost intensiv plantata in nordul Chinei, dar si alte tari pentru prevenirea eroziunii solului,  dar si pentru beneficiile ei medicinale. Astfel Canada a investit in plantarea catinei aduse din Siberia in 1930, sperand in dezvoltarea unei piete de desfacere. In America este folosita adesea si ca arbore ornamental.

 

 

Contine la 100 g de fructe proaspete:

 

-  400-1500 mg de vitamina C, continut superior celui din capsuni, kiwi, portocale;

 

 - pana la 180 mg vitamina E;

 

 - aproximativ 30-40 g de caroteinoizi, inclusiv beta caroten, licopen care dau fructelor culoarea galben-roscat.

 

 

Bogata si in acizi grasi nesaturati (linoleic si linolenic) cu rol trofic. Vitaminele B 1,  B 2, PP, F, provitamina D se regasesc in compozitia fructelor de catina. La fel si mineralele calciu fosfor, magneziu, potasiu, sodiu, fier.

 

 

 

Fructele se pot recolta din august pana la primul inghet si se folosesc pentru prepararea ceaiurilor, siropurilor, marmeladelor, gemurilor, dulceturilor.

 

 

Catina aduce un aport important de vitamine, antiinflamator gastric, antiinflamator pulmonar eficient. Are efecte antioxidante si antitumorale.

 

 

Poate fi administrata inclusiv copiilor cu apetit scazut. Eficienta in astenie fizica si psihica. Datorita efectului anticoagulant si antiaterosclerotic este indicata in afectiuni cardiovasculare, in special hipertensiune arteriala, ateroscleroza, sindrom Raynaud, arteriopatie obliteranta.

 

 

Folosit extern uleiul de catina are efect de regenerare  a tesuturilor datorita vitaminelor A si  E. Eficient in cazul arsurilor, dermatozelor, degeraturilor. Extractele de catina sunt adesea  folosite in industria cosmetica.

 

 

Si afectiunile oculare pot fi tratate cu preparate farmaceutice pe baza de extract de catina. Alte afectiuni tratate cu ulei de catina sunt cele ginecologice - eroziunile cervicale.

 

 

gradinamea.ro

Decembrie 2007

 

 

Articole asemănătoare

  • Sangria cu vin alb, ardei iute si fructe de padure

    O varianta de sangria in care vinul rosu este inlocuit de unul alb, fructele de padure aduc aroma dulce acrisoara atat de placuta, iar putin ardei iute ofera surprinzatoare note picante.

  • Smoothie cu fructe de padure congelate si nuca

    Fructele de padure congelate sau proaspete sunt un ingredient perfect pentru un smoothie delicios si sanatos. Pline de vitamine, cu gust proaspat, dulce acrisor, aromate, sunt versatile si transforma usor o bautura altfel banala intr-o placuta surpriza.

  • Smoothie cu fructe de padure si lapte vegetal

    O alternativa sanatoasa la sucurile din comert, in care fructele de padure (proaspete sau congelate) se transforma intr-un amestec intens de gusturi si arome.

  • Smoothie revigorant cu fructe de padure si cacao

    O bautura cu antioxidanti, gust placut de cacao si note acrisoare de la fructele de padure.

  • Cinci beneficii aduse de uleiul de catina

    Un supliment alimentar plin de vitamine si nutrienti, uleiul de catina are o cantitate mare de vitamina C (de peste 10 ori mai mult decat intr-o portocala), vitamina E, vitamina A, antioxidanti, acizi grasi Omega 3, 6 si 9, carotenoide, minerale, grasimi sanatoase, si lista substantelor nutritive poate continua.