Frumusetea gradinilor mediteraneene

Gradina mediteraneana constituie una dintre principalele tendinte care au influntat in ultima vreme arta amenajarii spatiilor verzi intraurbane in Europa. 

 

Fara sa reprezinte o sinteza a elemenelor celorlalte stiluri devenite deja populare, stilul gradinii mediteraneene a continut de la inceput suficienta originalitate pentru a se individualiza.

 

Pentru ca asemenea oricarei gradini releva intr-o buna masura cultura in sanul careia a luat viata, pentru intelegerea sa deplin suntem obligati  sa o privim mai intai in contextul in care evolueaza cel mai frecvent.

 

Caracteristicile gradinii mediteraneene sunt date in primul rand de factorul climatic, care impune un regim termic si hidrologic specific si care are un rol decisiv si in ceea ce priveste speciile vegetale pe care le-a generat.

 

Speciile de plante a caror prezenta poate fi clasificata ca indispensabila sunt levantica, rozmarinul, maslinul si citricele. Pe langa cromatica variata pe care o creeaza, unele dintre acestea sunt cunoscute si pentru gustul si mirosul lor imbietor. 

 

Prin definitie gradina mediteraneana exclude utilizarea oricaror elemente moderne (sculpturi, mobila), caracteristicile sale definitorii fiind simplitatea si relaxarea.  Nici metalul nu este agreat in cadrul unei amenajari care isi propune sa mentina autenticitatea acestui stil.

 

Sunt permise in schimb fonta, pietrele decorative, betonul si ceramica, acolo unde este cazul. Pentru construirea elementelor de mobilier pentru gradina, cum sunt de pilda pergolele sau bancile, materialul recomandat este lemnul.

 

In cadrul gradinii mediteraneene, din motive mai mult practice decat conceptuale,  peluza nu reprezinta un element esential din cauza faptului ca necesita o cantitate de apa care uneori nu poate fi procurata cu usurinta, mai ales in perioda sezonului cald.

 

Alternanta dintre zonele invadate de lumina si cele cu umbra, un fapt banal  in aparenta,  reprezinta de fapt cheia atractivitatii si succesului gradinii mediteraneene in zonele scaldate de foarte mult soare.

Articole asemănătoare

  • (P) Frumusetea benzilor LED

    De multe ori am vazut fie intr-un film, fie intr-o revista home&deco, efecte luminoase cu un deosebit impact la interior. Acele lumini care reuseau intr-o maniera foarte discreta sa lumineze un detaliu de design sau de décor, ajungand in acest fel sa evidentieze frumusetea si eleganta unei incaperi in ansamblul ei.

  • Gradina de Vara din Saint Petersburg

    Gradina de Vara din Saint Petersburg a luat fiinta in anul 1704 cu implicarea directa a Tarului Petru cel Mare. Aflandu-se in calatorie prin Europa si fiind impresionat de frumusetea gradinilor regale, Petru I doreste ceva asemanator la “Venetia Nordului” pe care o construise.

  • Gradinile in stil Mughal

    Prin frumusetea si grandoarea lor, gradinile Mughal sunt reprezentative in ilustrarea puterii imperiului Mughal care a dominat India intre secolele XVI - XVIII. Specificul acestora este dat de elementele arhitecturii islamice si de influentele evidente primite din directia gradinilor persane.

  • Retete pline de gust. Vinete mediteraneene cu mozzarella si busuioc

    O reteta cu care veti fi pe placul invitatilor poate fi reteta de vinete mediteraneene cu mozzarella si busuioc. Ingredientele pentru preparare le descoperiti in cele ce urmeaza:

  • Paste mediteraneene cu ardei si busuioc la cuptor

    O reteta ideala pentru o masa consistenta este reteta de paste mediteraneene cu ardei si busuioc la cuptor.


Warning: fopen(cache/8424ca1691299ec04bcc85d91a0b92c6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139