Frunzele de dud si sanatatea

Morus alba si Morus nigra sunt numirile stiintifice care li se atribuie celor doua specii de dud diferentiate de pigmentul fructelor.  Dudul este apreciat pentru fructele suculente gustoase si pline de vitamine din care gospodinele prepara dulceturi.

Una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, cresterea viermilor de matase, este conditionata de prezenta fruzelor de dud care constituie hrana de baza a larvelor.  Putini stiu insa ce alte utilizari mai pot avea spre folosul omului si care sunt implicatiile frunzelor de dud in tratamentele naturiste. 

Fiindca cea mai mare avere din lume este sanatatea, sa vedem cum ne pot ajuta frunzele de dud in redobandirea sau intretinerea ei.

Ele se folosesc ca tratament adjuvant al unor forme de diabet, precum si al gastritelor si diareei. Mai au calitati laxative, antiscorbutice, depurative si tonice, fiind indicate in astenii, constipatie si afectiuni pulmonare.

Frunzele de dud reduc senzatia de sete excesiva si actioneaza ca hiperglicemiant usor, determinand scaderea nivelului zaharului din sange cu pana la 20%. Pentru potentarea efectului planta se poate amesteca cu alte specii antidiabetice (afin, teci de fasole, etc), avand o buna toleranta la asocieri de durata.

Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, sau cate o lingura din ora in ora din infuzia preparata din 1-2 linguri de frunze uscate la o cana de apa clocotita. Din mugurii de dud negru se prepara o tinctura din care se iau zilnic cate 150 picaturi, in 3 reprize.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu lapte de migdale si avocado

    O alternativa vegetala pentru cei care s-au plictisit de laptele obisnuit, in aceasta reteta sta la baza unei bauturi sanatoase, cu multe vitamine si cu un gust inedit.

  • Cocktail cu suc de mandarine si bourbon

    La prima vedere o reteta simpla, banala, acest amestec de suc de mandarine (proaspat sau din conserva) si bourbon surprinde prin notele aromate de busuioc. Si nu simplu, ci sub forma unui sirop dulce.

  • Cocktail de vara cu menta si sirop de artar

    O reteta cu multa prospetime racoroasa data de frunzele de menta, note dulci ale siropului de artar si un fundal asigurat de un bourbon sau un whiskey de calitate. Totul racit cu gheata pentru o bautura buna intr-o zi calduroasa.

  • Bautura cu suc de limeta si menta

    Racoritoare, proaspata, nu la fel de acrisoara ca o limonada clasica, este o bautura naturala usor de pregatit si care va surprinde prin gustul plin, cu note de menta.

  • Semintele de pin si sanatatea

    Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.