Frunzele de dud si sanatatea

Morus alba si Morus nigra sunt numirile stiintifice care li se atribuie celor doua specii de dud diferentiate de pigmentul fructelor.  Dudul este apreciat pentru fructele suculente gustoase si pline de vitamine din care gospodinele prepara dulceturi.

Una dintre cele mai profitabile afaceri din lume, cresterea viermilor de matase, este conditionata de prezenta fruzelor de dud care constituie hrana de baza a larvelor.  Putini stiu insa ce alte utilizari mai pot avea spre folosul omului si care sunt implicatiile frunzelor de dud in tratamentele naturiste. 

Fiindca cea mai mare avere din lume este sanatatea, sa vedem cum ne pot ajuta frunzele de dud in redobandirea sau intretinerea ei.

Ele se folosesc ca tratament adjuvant al unor forme de diabet, precum si al gastritelor si diareei. Mai au calitati laxative, antiscorbutice, depurative si tonice, fiind indicate in astenii, constipatie si afectiuni pulmonare.

Frunzele de dud reduc senzatia de sete excesiva si actioneaza ca hiperglicemiant usor, determinand scaderea nivelului zaharului din sange cu pana la 20%. Pentru potentarea efectului planta se poate amesteca cu alte specii antidiabetice (afin, teci de fasole, etc), avand o buna toleranta la asocieri de durata.

Se beau 2-3 cani pe zi, dupa mesele principale, sau cate o lingura din ora in ora din infuzia preparata din 1-2 linguri de frunze uscate la o cana de apa clocotita. Din mugurii de dud negru se prepara o tinctura din care se iau zilnic cate 150 picaturi, in 3 reprize.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Smoothie cu ceai negru, fructe de padure si ananas

    Poate ca la prima vedere o combinatie intre gustul puternic de ceai negru si cel dulce-acrisor al fructelor nu pare tocmai inspirata. Dar adaugand notele exotice de banana si ananas veti gusta un smoothie care va incarca imediat cu energie, dar are si o aroma aparte.

  • Semintele de pin si sanatatea

    Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.

  • Consumul de oua si sanatatea inimii

    Astazi ne propunem sa demontam inca un mit legat de alimentatia de zi cu zi, aducand in discutie relatia dintre consumul de oua si sanatatea inimii. Este, oare, fondata teama ca mancand regulat oua ne expunem la unele boli ale inimii?

  • Salata hranitoare de iarna cu carne de vita si spanac

    O salata hranitoare pentru sezonul rece este binevenita in orice moment al zilei. De aceea va propunem sa pregatiti salata de iarna cu carne de vita si spanac.

  • Salata de mar cu branza de capra si andive

    O salata cu un gust bun este binevenita in orice moment al zilei, fie ca sunteti acasa ori la lucru. Pentru a va bucura de acest gust, va propunem sa pregatiti salata de mar cu branza de capra si andive.