Gentiana

Gentiana punctataGentiana

  Descriere:
Gentiana este o planta vivace, inalta de 20-60 cm, cu o tulpina dreapta, cilindrica, slab muchiata, neramificata, glabra si goala la interior. In pamant are un rizom lung din care pornesc numeroase radacini. Frunzele sunt mari, ovale, opuse, sesile, cu 5 nervuri proeminente, iar cele de la baza petiolate. La subsuara frunzelor se gasesc florile, de culoare galben deschis si cu puncte brune. Petalele in numar de 5 sunt unite intre ele, formand un tub lung. Infloreste in lunile iulie-septembrie. Creste pe stanci si prin pasunile alpine.

 Recoltarea:
Incepand din luna august si pana tamna tarziu se recolteaza rizomii cu radacinile. Radacinile recoltate primavara dau un produs mai slab in principii active.

 Mod de uscare:
In scopuri medicinale, rizomii si radacinile se usuca imediat dupa recoltare. Ei se aseaza in straturi subtiri, intr-un puternic curent de aer, la soare sau incaperi aerisite. Rizomii si radacinile mai groase se despica, iar cele lungi se scurteaza. Uscare artificiala se face la o temperatura de 40-60 grade C. Din 3-5 kg radacini proaspete se obtine 1 kg produs uscat.

 Intrebuintari:
Radacina de gentiana se foloseste pentru stimularea poftei de mancare. Radacina fermentata se foloseste in industria de lichioruri. Intern:cresterea secretiilor gastrice si cresterea rezistentei organismului.
 

Articole asemănătoare

 • Furmuseti albastre

  Florile albastre sunt intotdeauna la moda. Exista multe specii fascinante care cresc in ghivece, pe terasa sau balcon, prin urmare merita sa va lasati sedusi de spelndorile azurii.

 • Lisianthus, frumoasa in gradina si casa

  Originara din Statele Unite ale Americii, lisianthus este o planta cu flori foarte frumoase, motiv pentru care deseori este aleasa de horticultori pentru a orna gradinile.

 • Muntii Piatra Craiului, o destinatie perfecta

  Muntii Piatra Craiului fac parte din grupa Carpatilor Meridionali si reprezinta una dintre cele mai frumoase si valoroase obiective turistice ale Romaniei.

 • Organismul poate fi detoxifiat cu ajutorul plantelor?

  Toxinele si substantele straine din tesuturile noastre pot duce la imbatranire prematura si pot provoca boli si durere. Plantele sunt benefice pentru detoxifiere in cazul in care organismul dumneavoastra nu poate sa elimine eficient cantitatile mari de toxine.

 • Gradini alpine

  In mijlocul unui mare oras puteti fi mai aproape de atmosfera sanatoasa si relaxanta pe care o ofera muntele. Astfel va puteti gandi la realizarea unei gradini alpine.