Ghebele, printre ciupercile preferate ale romanilor

Pe teritoriul tarii noastre au fost identificate peste 200 de specii de ciuperci comestibile. Dintre acestea, multe sunt cunoscute doar de specialisti, altele insa au intrat de generatii in bucataria romaneasca. 

Din aceasta ultima categorie fac parte si ghebele, denumite stiintific Armillaria mellea. Ghebele tomantice sunt ciuperci saprofite sau parazite care cresc in paduri, pe lemnul viu, mort sau putrezit al speciilor de foioase sau de conifere.

De regula apar in tufe bogate alcatuite din mai multe exemplare. Necesita conditii speciale de temperatura si umezeala, asa ca nu se ivesc pana ce ploile abundente nu indeparteaza seceta. Va intrebati de ce sunt mai presus ghebele decat alte specii de ciuperci comestibile? Din trei motive: sunt destul de comune in natura, au caracteristici fizice care le fac usor de recunoscut si, desigur, au gust placut.

Ghebele care se dezvolta pe lemnul speciilor de confiere pot fi totusi, amare, chiar necomestibile. Cele mai gustoase dintre ele insotesc buturugile sau arborii de foioase.  In tinerete, palaria este putin carnoasa si boltita iar la maturitate capata forma convexa, cu mici solzisori bruni dispusi in cercuri. Lamelele sunt fine, de culoare alba sau galbuie. 

Pe piciorul lung, gros la baza si subtiat spre partea superioara, la mica distanta de palarie se gaseste un inel cu marginile rasfrante in jos.  Exista o serie de retete care valorifica aroma imbietoare a ghebelor tomnatice, cum sunt urmatoarele: ghebe la otet, ghebe murate, ciulama de ghebe, zacusca de ghebe, salata de ghebe cu hrean si altele.

Iata o idee care ar putea sa te inspire in urmatoarele doua saptamani. Delicioasa zacusca din ghebe se prepara usor si necesita putine ingrediente, singura “investitie” mai consistenta necesara fiind timpul pe care trebuie sa i-l aloci.

Ai nevoie de:

4 kg ghebe
2 kg gogosari
2 kg rosii
1 kg ceapa
 Cateva foi de dafin
Ulei, sare, piper boabe

Mod de preparare:

Curata ghebele de impuritati si spala-le foarte bine sub jetul de la robinet, apoi pune-le la fiert  circa o ora intr-un vas.  Cand sunt gata, arunca apa si lasa ciupercile sa se odihneasca (dupa ce le toci) pana rezolvi cu celelalte ingrediente. Se dau rosiile prin masina de tocat iar ardeii sunt copti si tocati ca pentru zacusca, adica foarte marunt. Pune ceapa la calit si cand incepe sa sfarie si sa se topeasca, adauga rosiile, ardeiul copt si ciupercile.  Compozitia se fiebre la foc domol aproximativ 2 ore, pana isi schimba culoarea, timp in care amesteci din cand in cand cu lingura de lemn sa nu se lipeasca. Condimentele se adauga in functie de gustul fiecaruia la sfarsitul prepararii, apoi totul se pune la borcane. 


Precautii

Recomandata ar fi achizitionarea ciupercilor din surse sigure, selectionate de societati autorizate. Alimnteri, ciupercile trebuie culese cu maxim profesionalism, cunoscand nu doar trasaturile somatice ci si ecologia lor. Din pacate, nu exista nicio modalitate prin care sa se poata evita confuziile sau otravirea. Ciupercile comestibile nu trebuie consumate prea des sau excesiv, din cauza anumitor compusi greu de digerat. Unele persoane se dovedesc alergice la ghebe.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Suc de pepene cu bere de ghimbir si limeta

    Pepenele rosu este unul dintre deserturile preferate ale verii, iar aceasta reteta sucul proaspat se intalneste cu limeta si berea de ghimbir. Iar cu putina vodca poate deveni un cocktail de vara.

  • Trandafiri ce poarta numele unor celebritati

    Trandafirul Cary Grant: un alt teahibrid de inspiratie si creatie franceza si un delicat omagiu adus unuia dintre cei mai carismatici actori din istoria filmului, este o varietate cu boboci eleganti, de un portocaliu rosiatic aparte.

  • Trandafirul Freddie Mercury

    Varietate de trandafir teahibrid cu petale usor parfumate, de culoarea piersicilor bine coapte, o alegere foarte buna pentru buchete si aranjamente florale, soiul Freddie Mercury este mai rar intalnit, dar foarte apreciat de cunoscatori.

  • Muzeul cartofilor prajiti

    Destul de usor de gasit in orasul belgian Bruges, intr-o veche cladire de secol XIV (dar nesperat de bine pastrata si intretinuta) vizitatorii pot trece pragul unui muzeu inedit, dedicat unuia dintre felurile preferate ale majoritatii: cartofii prajiti.

  • Legume si fructe pentru un par mai sanatos

    Portocalele: pentru un par sanatos aveti nevoie de vitamina C, de multa vitamina C. Si cel mai simplu si sanatos este ca in locul unui drum la cea mai apropiata farmacie sa incepeti sa mancati cat mai des portocale, dar si alte citrice, ca gustare, desert sau sub forma de suc.


Warning: fopen(cache/4b19b4c66efcd6f46076bf55bb408fb2) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139