Ghintura contribuie la sanatatea ficatului

Ghintura nu este doar una dintre florile pe care iti face placere sa le admiri la marginea padurilor, este o planta medicinala redutabila care si-a rasfrant beneficiile asupra intregi generatii de oameni suferinzi.

Raspandirea din zona de campie pana in cea subalpina pe durata verii a facut posibila numararea sa printre leacurile populare romanesti. In anumite zone ale tarii ghintura mai este cunoscuta sub urmatoarele denumiri: lumanarica-pamantului, besicuta, doi-frati, intura, lumanarica, lumanarica-albastra, taietura.

Ghintura este considerata unul din cele mai puternice tonice amare vegetale existente in natura. De aceea, indiferente de varsta bolnavului, radacinile plantei, bogate in principii amare, stimuleaza deopotriva pofta de mancare, digestia si activitatea normala a ficatului.

Ghintura este si un stimulent al sistemului nervos central ursurand functiile ficatului prin marirea secretiei biliare. In antichitate si evul mediu oamenii obisnuiau sa trateze cu ghintura una dintre cele mai inspaimantatoare molimi care au existat vreodata: ciuma. 

Studiile au aratat ca planta imbunatateste functia digestiva si absorbtia nutrientilor in organism. Vitamina B 12 si fierul cu precadere au parte de o absorbtie mai buna, fapt care motiveaza folosirea plantei in combaterea anemiei. 

Partile utilizate ale ghinturei sunt rizomii si radacinile, care trebuie sa fie recoltate din august pana toamna tarziu. Acestea din urma au in plus proprietati vermifuge, adica pot contribuie in mod esential la disparitia viermilor intestinali.

Ca moduri de preparare se poate opta intre infuzie, decoct sau sirop. Preparatele de ghintura luate inainte de masa maresc pofta de mancare, in timp ce administrate dupa masa ajuta sistemul digestiv.

Infuzie: o jumatate de lingurita la cana, infuzare 15 minute. Se bea de 3-4 ori pe zi cate un sfert de cana;

Decoct: aceeasi cantitate si doza, fierbere la foc moale 5-10 minute;

Sirop: o lingura de pulbere la o cana de apa clocotita, se infuzeaza si se macereaza 6 ore, se strecoara, se adauga 200 g zahar si se fierbe pana la consistenta dorita. Se recomanda mai ales copiilor, cate o lingurita inaintea fiecarei mese.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Anghinarea, aliment cu proprietati de medicament

    Anghinarea este unul dintre cele mai generoase daruri pe care ni le pune la dispozitie natura. Fiarta, preparata la abur sau consumata cruda in salata, cu putin ulei de masline si cativa stropi de otet balsamic, ea contribuie esential la sanatatea organismului.

  • Ciocolata tine la sanatatea ta

    Un studiu efectuat de cercetatorii suedezi in octombrie, anul trecut, a oferit lumii un motiv in plus sa aprecieze ciocolata.

  • Masline marinate cu rozmarin si branza

    O reteta cat se poate de apetisanta pentru o gustare delicioasa o reprezinta maslinele marinate cu rozmarin si branza. Maslinele contin vitamina E, ce contribuie la incetinirea procesului de imbatranire.

  • Salata arabeasca de vinete cu ceapa rosie

    Consumul de vinete contribuie la purificarea organismului, oferindu-ne o sursa bogata de vitamine si minerale. Va prezentam in continuare o reteta apetisanta de salata arabeasca de vinete cu ceapa rosie.

  • Multivitaminele si sanatatea

    Oamenii care traiesc in zona temperata se confrunta la inceputul primaverii cu o stare generala de rau, simtindu-se permanent slabiti si obositi.


Warning: fopen(cache/197d0be7ee22547c37aa1c5831f59959) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139