Importanta supelor in alimentatie

 


In functie de arealul geografic, de conditiile climatice, si nu in ultimul rand de traditia culinara a fiecarui popor, supa se poate bucura de o atentie mai mare sau mai mica. Daca in anumite tari asiatice aceasta reprezinta cel mult o nota de subsol in cartile de bucate, in Romania oamenii o consuma cu o placere nebuna la masa de pranz. Supa este in perceptia romanilor parte integrata dintr-o masa cu introducere, cuprins si incheiere.

Este alimentul care deschide, intr-adevar, apetitul pentru felul principal, dar care, totodata, potoleste cel dintai foamea, consumandu-se de obicei pe nerasuflate. Afara de un gust special, supa mai ofera o serie de virtuti care te ajuta sa-ti mentii echilibrul nutritional si sanatatea!

In primul rand, trebuie spus faptul ca supa este recomandata in diete si pentru echilibrarea metabolismului, insa in aceeasi masura, poate intra fara probleme in alimentatia oricui. Intrucat este bogata in apa si fribre, aceasta ofera senzatia de satietate pe moment, fara a incarca organismul cu multe calorii.

Consumul de supa este o metoda excelenta de ne hidrata, intrucat contine intre 80 si 90% apa. Atat vara cat si iarna, supa poate veni in orice moment in ajutorul sticlei de apa. Ba mai mult decat atat, avand avantajul de a fi fiert in ea diverse legume, supa devine o sursa de vitamine si minerale.  Supa contine potasiu intr-o cantitate deloc neglijabila, magneziu,calciu, fier, zinc, seleniu, dar si vitamine (vitamina B, vitamina C).

Apa in combinatie cu fibrele din legume, ajuta la eliminarea toxinelor, la drenarea resturilor din mancare si te purifiaza pe interior. Pentru a spori acest efect, foloseste pentru supa legume diuretice, cum sunt ceapa, prazul, feniculul, rosiile, varza, dovleceii.

Foarte important este modul in care pregatesti supele de legume. Cel mai important este sa folosesti legume de sezon, in diferite combinatii. In dietele pentru slabire unt recomandate in primul rand supele limpezi. Supele crema sunt permise doar daca sunt preparate din legume cu valoare calorica mica (telina, varza, broccoli sau dovlecel). Dieta cu supa este foarte utila in perioada rece a anului, pentru ca este o cale foarte sanatoasa prin care atingi baremul celor doi litri de lichide pe zi, fara prea mari probleme.

Sursa foto: Wikipedia.org

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cat de importanta este diversitatea in alimentatie?

    A respecta o dieta variata inseamna a gasi un echilibru intre toate sursele de nutrienti trebuincioase organismului. Nici un aliment sau categorie de alimente din lume, indiferent de complexitatea ori importanta ce i se acorda, nu contine

  • Poate fi inlaturat mirosul de usturoi?

    Se spune ca usturoiul se numara printre cele mai valoroase plante din punct de vedere nutritional. Insa pentru a beneficia de calitatile sale trebuie integrat frecvent in alimentatie, in stare proaspata, iar acest lucru pare

  • Gutuia in arta gastronomiei

    Gutuia (Cydonia oblonga) a fost utilizata in alimentatie inca din antichitate de greci si romani, la fel si in Orientul Mijlociu.

  • Ceapa proaspata faciliteaza imunitatea

    Ceapa are un trecut milenar in alimentatie, fiind apreciata si intrebuintata de numeroase civilizatii de pe mapamond, cruda, prajita sau preparata in diferite chipuri. Aroma sa unica, puternica sau mai nunantata in functie de varietate, se impune si astazi contribuind la gustul desavarsit al supelor si salatelor.

  • Iodul si importanta lui in organism

    Exista multe lucruri interesante si putin cunoscute privitoare la importanta iodului in organism. Descoperit in anul 1811 de catre Bernard Courtois, elementul chimic determina cercetatorii in anii urmatori sa il incadreze printre nutrientii esentiali.