Ingrijire plante de apartament. Abutilon.

abutilon indicum

Abutilon megapotamicum

Descriere
Abutilon este un arbust cu frunze persistente, asemanatoare frunzelor de artar, panasate cu galben pe un fond verde, sustinute de lastari ce se arcuiesc elegant. Florile sunt mari, pendente, campanulate, de culoare alba, rosie, violeta, portocalie sau galbena, si se succed din primavara pana in toamna. Dimensiunea redusa si simplitatea culturii contribuie la raspandirea acestei specii, ca planta de apartament si pentru decorarea teraselor, caselor, balcoanelor si curtilor.

Ingrijire si cultivare
abutilon (4)Avand in vedere ca este o planta originara din zonele calde, in climatul tarii noastre se cultiva ca planta de interior, insa in timpul verii se recomanda scoaterea afara.

Iarna, ghivecele cu plante se plaseaza in locuri luminoase, aproape de ferestre, iar temperatura trebuie sa se mentine la 8-10 grade Celsius. Se recomanda reducerea udatului atunci cand temperatura este mai scazuta.

Pentru a avea plante frumoase, se recomanda ca dupa inflorire sa se scurteze ramurile, pentru a stimula o bogata lastarire. Aceasta operatiune se executa primavara, iar ramificatiile principale se scurteaza pana ajung la 10 cm lungime.

Inmultire
Inmultirea se face din primavara pana in vara prin butasi usor lemnificati, de 10 cm lungime. Se practica si inmultirea prin seminte, semanate in februarie-martie, iar inflorirea are loc dupa aproximativ 5 luni.

Boli si daunatori
Plantele de Abutilon sunt sensibile la atacul musculitei albe si al paianjenului rosu.

Specii
Cele mai raspandite specii sunt: Abutilon megapotamicum, Abutilon striatum, Abutilon hybridum si Abutilon vitifolium.

abutilon (1)

abutilon (2)

Abutilon hybridum


Lavinia Rorich
Gradinamea.ro

Articole asemănătoare

 • Istoria violetelor africane

  Desi par sa apartina unei lumi exclusiv situate la capatul Pamantului, violetele africane sunt in realitate printre cele mai cunoscute si indragite plante de apartament.

 • Despre iarna, plante de apartament si boli

  In timpul iernii locuinta devine cel mai stabil microclimat artificial pentru noi si plantele noastre. Insa nici aici riscul de imbolnavire nu este cu desavarsire nul. Se spune ca bolile patrund cu dificultate mai mare la plantele de apartament decat la cele din gradina, dar lucrurile pot capata o turnura nefavorabila cand se face

 • Plante de apartament adaptate la conditii de iluminare scazuta

  Oricine ar fi tentat sa creada ca plantele nu aduc alt beneficiu, in interior, afara de cel decorativ, se inseala. Multe plante au capacitatea sa improspateze aerul si sa previna efectul factorilor alergogeni precum parful.

 • Sase plante de apartament usor de ingrijit

  Unele plante de apartament sunt usor de intretinut. Cu putina atentie din partea noastra ele vor creste armonios si vor schimba aerul si infatisarea casei.

 • Deco-sol, ideal pentru aranjamente florale

  Deco-sol este un material de sinteza, ce ofera necesarul de apa si substante nutritive pentru multe plante de apartament.