Iris

Familia: IridaceaeIris
Aspect: Ierbos, erect
Perioada de inflorire: Primavara, vara
Expunere: Plin soare, penumbra
Udare: Medie

Irisii sunt compusi din sute de specii si mult mai multi hibrizi. Sunt plante cu bulb sau cu rizom, florile fiind constituite din trei petale interne si trei sepale, colorate variat de la alb la galben-citron, de la culoarea lavandei la mov, de la albastru nalba la albastru purpuriu.

Cultivare: usoara. Rizomii se planteaza in august-septembrie, intr-un compost usor fertilizat sau chiar in pamantul din gradina. Trebuie sa li se asigure umiditate, lumina si -in timpul infloririi- o administrare de fertilizant lichid.

Reproducere: Se inmultesc prin divizarea rizomilor sau prin seminte.

Pericole: Cea mai periculoasa pentru iris este o ciuperca ce prduce pete negre pe bulbi si pe frunze, boala screloticii si  in final- duce la distrugerea plantei. Alti dusmani sunt paduchii, care se combat prin administrarea de insecticide.

Specii si soiuri: Iris bucharica, Iris latifolia, Iris persica, Iris planifolia, Iris reticulate, Iris xiphium, Iris germanica, Iris pseudacorus, Iris kaempferi, Iris foetidissima. 
 

Articole asemănătoare

 • Irisul Gold Bound

  Iris de o eleganta frumusete, cu petale mari de un alb pur, Gold Bound poate fi plantat in gradina sau poate fi cultivat in ghivece si jardiniere, atragand imediat atentia datorita culorii si prospetimii sale.

 • Irisii pitici Michael Paul

  Veti gasi rar flori cu un colorit in egala masura intunecat si seducator, iar aceasta varietate de iris pitic este alegerea castigatoare daca vreti ca in ghivece sau in gradina sa aduceti violetul inchis, catifelat, aproape de negru intr-o anumita lumina.

 • Irisul Bronze Queen

  Se dezvolta bine atat in gradina cat si in ghivece, se poate folosi pentru aranjamente florale mai mari sau buchete (in care ideal "joaca" rolul principal) si este imediat remarcat datorita jocului de culori.

 • Irisul Negru

  Acest soi de iris este imediat recunoscut datorita florilor sale mari, frumoase, intr-o neobisnuita culoare neagra cu note de violet, inchis si foarte eleganta

 • Iris Harmony

  Usor de recunoscut datorita florilor destul de mari, de forma specifica, avand un colorit in nuante de albastru, pentru ca in interior, in centru, sa prezinte un model in galben si alb