Iris

Familia: IridaceaeIris
Aspect: Ierbos, erect
Perioada de inflorire: Primavara, vara
Expunere: Plin soare, penumbra
Udare: Medie

Irisii sunt compusi din sute de specii si mult mai multi hibrizi. Sunt plante cu bulb sau cu rizom, florile fiind constituite din trei petale interne si trei sepale, colorate variat de la alb la galben-citron, de la culoarea lavandei la mov, de la albastru nalba la albastru purpuriu.

Cultivare: usoara. Rizomii se planteaza in august-septembrie, intr-un compost usor fertilizat sau chiar in pamantul din gradina. Trebuie sa li se asigure umiditate, lumina si -in timpul infloririi- o administrare de fertilizant lichid.

Reproducere: Se inmultesc prin divizarea rizomilor sau prin seminte.

Pericole: Cea mai periculoasa pentru iris este o ciuperca ce prduce pete negre pe bulbi si pe frunze, boala screloticii si  in final- duce la distrugerea plantei. Alti dusmani sunt paduchii, care se combat prin administrarea de insecticide.

Specii si soiuri: Iris bucharica, Iris latifolia, Iris persica, Iris planifolia, Iris reticulate, Iris xiphium, Iris germanica, Iris pseudacorus, Iris kaempferi, Iris foetidissima. 
 

Articole asemănătoare

 • Intretinerea gradinii in prima luna din an

  Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

 • Specii de Iris pentru gradina mea de iarna

  Inca din timpuri indepartate, Irisul simbolizeaza vestile bune in limbajul florilor. Bunaoara, cei de astazi il considera un vestitor remarcabil al primaverii, intrucat isi daruieste nota pretioasa a parfumului sau.

 • Flori de toamna. Irisul

  Irisul este una dintre florile care aduc o pata de culoare gradinilor palide in aceasta perioada. Una dintre semnificatiile numelui sau este aceea de "curcubeu", referire la bogatia coloristica a florii, dar mai inseamna totodata "ochiul din cer".

 • Accente decorative de albastru in gradina

  Albastru, atunci cand predomina in jurul nostru, ne ofera o stare de confort, fiindu-i atribuite si numeroase semnificatii:

 • Flori care cresc in timpul iernii

  Asa cum fiecare anotimp se mandreste cu propriile flori reprezentative si sezonul hibernal se mandreste cu flori frumoase ce aduc in fiecare casa spiritul de sarbatoare, specific anotimpului rece.