Iris lazica

iris lazica (3)

iris lazica (1)

Denumire stiintifica: Iris lazica
Denumire populara: Iris lazistan, iris lazica
Familie: Iridaceae
Inaltime: 15 cm
Diametru: 25 cm
Aspect: planta perena, cu rizom
Expunere: partial umbra
Sol: umed, neutru sau alkalin
Temperaturi: rezista pana la -5C

iris lazica (2)

Descriere
Irisii se impart in doua grupuri: irisi cu rizomi si irisi cu bulbi. Iris lazica face parte din primul grup si se imparte la randul sau in trei tipuri: cu barba, fara barba si cu petale crestate. Apartin de grupul de irisi rizomatosi, din grupa Unguiculares. Acestia sunt semnificativ diferiti de ceilalti irisi fara barba prin faptul ca infloresc din toamna pana primavara, cu numai o inflorescenta pe tulpina; in plus, sunt plante perene si dezvolta o masa de rizomi deasupra nivelului solului. Culoarea florilor variaza de la albastru pana la violet si de la roz-leavantica pana la alb.

Frunzele sunt de un verde deschis, lungi de aproape 30 cm si aranjate in evantai.

Florile, care apar primavara devreme, sunt lipsite de parfum, lungi de 6 - 8 cm, o combinatie de petale albastre cu dungi albe si galbene.

Spre deosebite de irisii din grupa Unguiculares, Iris lazica prefera umbra partiala si pamantul umed. Cel mai bine se dezvolta cand sunt plantate intr-un loc ferit, partial umbrit, de exemplu intr-o gradina cu pietre. Pe perioada rede, rizomii se scort din pamant si se pastreaza intr-un loc racoros, la intumeric.

Ingrijire si cultivare
Pamantul trebuie sa fie umed, neutru sau acid. Cand se planteaza, rizomul trebuie sa fie partial expus, aduca partea de sus sa fie scoasa la suprafata. Se planteaza singur sau in grupuri de cate trei, la o 15-30 cm distanta unul de altul, pentru a lasa destul loc frunzelor sa se intinda.

Se trateaza cu un fertilizator cu putin nitrogen, imediat dupa plantare, apoi vara tarziu, la inceputul toamnei si apoi iar primavara devreme.

Inmultire
Rizomii se scot din pamant si se divid cand sunt in perioada de repaos, sau primavara, caz in care se planteaza imediat.
Semintele se seamana in rasadnite, toamna, in sera sau primavara.

Boli si daunatori
Melcii si limacsii pot fi o problema.

Info
- Iris lazica este originar din nord-estul Turciei si Georgia. Numele "lazica" se refera la faptul ca planta a fost gasita in Lazistan, pe malurile de la Marea Neagra.
- exista in jur de 300 de specii de irisi cu tulpina dreapta, cu rizomi sau bulbi. Numele de "iris" a fost imprumutat de la zeita curcubeului la greci.
- irisii au fost cultivati inca de pe vremea regatului faraonului egiptean Tutmose I, in jurul anilor 1500 iCh. Erau indragiti in principal din cauza florilor deosebite, care apareau primavara si vara. Soiurile cu tulpina inalta pot fi folosite in straturi de flori diferite, iar cele scunde in gradini cu pietre, pe marginile iazurilor sau fantanilor.

Alte articole:
Iris
Feng shui si plantele de interior

Articole asemănătoare

 • Intretinerea gradinii in prima luna din an

  Ca orice luna din an, chiar de intruchipeaza iarna prin excelenta, Ianuarie vine cu lucruri mai mult sau mai putin importante de realizat in gradina.

 • Specii de Iris pentru gradina mea de iarna

  Inca din timpuri indepartate, Irisul simbolizeaza vestile bune in limbajul florilor. Bunaoara, cei de astazi il considera un vestitor remarcabil al primaverii, intrucat isi daruieste nota pretioasa a parfumului sau.

 • Flori de toamna. Irisul

  Irisul este una dintre florile care aduc o pata de culoare gradinilor palide in aceasta perioada. Una dintre semnificatiile numelui sau este aceea de "curcubeu", referire la bogatia coloristica a florii, dar mai inseamna totodata "ochiul din cer".

 • Accente decorative de albastru in gradina

  Albastru, atunci cand predomina in jurul nostru, ne ofera o stare de confort, fiindu-i atribuite si numeroase semnificatii:

 • Flori care cresc in timpul iernii

  Asa cum fiecare anotimp se mandreste cu propriile flori reprezentative si sezonul hibernal se mandreste cu flori frumoase ce aduc in fiecare casa spiritul de sarbatoare, specific anotimpului rece.