Jagua: fructul folosit pentru desert, medicamente si tatuaje

Semanand ca forma cu un pepene galben dar atingand rareori marimea acestuia, cu un gust asemanator cu cel al merelor deshidratate, poate putin mai dulce, acest fruct din America Centrala si de Sud este des intalnit in piete, la vanzatorii ambulanti de la marginea drumului, si este folosit de multa vreme pentru cele mai diverse domenii. Il puteti folosi pentru retete traditionale de deserturi delicioase, exotice, la fel de bine pulpa este lasata la fermentat si transformata in lichior sau vin (destul de tari si foarte apreciate), cu putin zahar sucul de jagua devine un sirop excelent, sanatos si racoritor. Dar jagua nu si-a gasit un loc doar in arta gastronomica traditionala. Dincolo de gust jagua are si proprietati antibiotice, este utilizat in medicina traditionala a Americii de Sud ca tonic, detoxifiant, se spune despre el ca este excelent in perioadele de convalescenta, pentru a combate infectiile si a elimina parazitii interni. Si la fel de bine in Puerto Rico, de exemplu, pulpa fermentata este infuzata si devine un ceai pentru racelile banale, dar atat de suparatoare. 
 
Dar acelasi fruct este folosit de multa vreme si pentru a realiza tatuaje temporare, sucul de jagua necopt fiind extras, lasat sa fermenteze intr-un recipient descoperit, iar atunci cand oxideaza isi schimba culoarea si ajunge pana la un negru albastrui sau o nuanta chiar mai inchis, pigmentul rezistand peste doua saptamani dupa ce este aplicat pe piele. Se pare ca se folosea de secole, fie pentru a impodobi pielea in triburile din regiune, fie (mai recent) pentru farse sau pur si simplu pentru decoratiuni interioare artizanale, foarte gustate. Si mai mult decat atat, sucul de jagua aplicat pe piele va ajuta la indepartarea insectelor suparatoare, fiind un remediu natural binecunoscut in regiune.

Foto: amazon.com

Articole asemănătoare

  • Strugurii Leon Millot, un desert aromat si dulce

    Soi hibrid de strugure ideal pentru desert (dar si pentru un pahar de suc sau diverse retete de tarte), Leon Millot este cultivat de la inceputul secolului trecut, fiind foarte popular la inceput in Statele Unite si Canada, fiind ulterior adoptat si de cultivatorii europeni.

  • Mandarinele pentru sanatate

    Mai mici decat portocalele, dulci si aromate, bune ca gustare sau sub forma de suc (dar si in diverse retete pentru desert), mandarinele sunt pentru multi citricele preferate.

  • Sapte alimente pentru oase puternice si sanatoase

    1. Laptele: prima recomandare atunci cand ne dorim sa avem oase puternice si rezistente, laptele integral sau degresat (daca vrem sa reducem totusi numarul de calorii) este esential pentru sanatatea intregului organism.

  • Desert delicios de portocale cu frisca

    Un desert simplu si cu un gust nemaipomenit este cel de portocale cu frisca. Contine putine ingrediente si este ideal pentru un desert de seara.

  • Turta dulce cu marmelada si scortisoara

    Veti obtine un desert rapid si foarte bun nu numai pentru cei mici, daca veti prepara reteta de turta dulce cu marmelada si scortisoara.