Lamaia

lamaileLamaile au un rol foarte important in aroma multor preparate alimentare. Chiar daca nu ati manca o tarta de lamaie ca fel principal de mancare, cu siguranta ati mancat peste cu lamaie, v-ati baut ceaiul cu o felie de lamaie, sau ati adaugat in aluatul de prajitura coaja rasa de lamaie. Pe langa faptul ca sunt foarte aromate, fructele lamaiului sunt pline de vitamina C. Lipsa vitaminei C din corp duce la imbolnavirea cu scorbut, o mare problema in America, pe timpul goanei dupa aur; atunci s-au inregistrat foarte multe cazuri iar lamaile proaspete se gaseau atat de rar, incat minerii dadeau chiar si 1$ pe o lamaie (cam 17$ in zilele noastre). De abia in 1932, cand a fost descoperita vitamina C, oamenii de stiinta si-au dat seama ca acest element, si nu lamaia in sine, protejeaza organismul impotriva scorbutului.

In afara faptului ca ofera o cantitate substantiala de vitamina C, principalul beneficiu al lamailor este legat de mancaruri. Sucul proaspat sau coaja rasa de lamaie adaugat in prepararea retetelor poate reduce sau chiar inlocui cantitatea de sare necesara pentru a da gust orezului, cartofilor, salatelor sau legumelor fierte.

tarta de lamaie

lamaile

ceai cu lamaie

Lamaile sunt probabil originare din subcontinentul indian, si s-au gasit reprezentari ale acestora in mozaicuri romane datand din secolele 2 si 3. Este foarte posibil ca lamaile sa fi fost aduse in Europa in timpul cruciadelor, iar Columbus sa fi luat cu el in Lumea Noua seminte de lamai si de lime, in una idn calatorii. Se stie ca arbori citrici, printre care si lamaii, au fost plantati in zona cunoscuta acum ca Florida in secolul al 16-lea.

Specii de lamai
Exista doua genuri principale de lamai - acide si dulci. Tipurile acide sunt cele intalnite pe piata; cele dulci, cum sunt lamaile Meyer, sunt cultivate de gradinari ca fructe ornamentale, desi de un timp si acestea se gasesc pe piata, primavara, in magazinele specializate. Lamaile acide se impart in doua varietati importante: Eureka si Lisabona - cele doua difera oarecum in dimensiune, forma si grosimea coajei, dar sunt in general la fel.

lamaile eureka Lamaile Eureka - sunt probabil cele mai raspandite in intreaga lume. Au gatul scurt la partea dinspre codita, au putine seminte, coaja este destul de subtire si contin mult suc.
lamai lisabona Lamaile Lisabona - sunt mult mai tuguiate, nu au seminte aproape deloc, iar coaja este mai groasa. Ca si Eureka, contin intre 26%-31% suc.
lamai meyer Lamaile Meyer - sunt si ele foarte raspandite, dar nu sunt in realitate 100% lamai, ci o incrucisare dintre portocala si lamai. Pentru ca sunt mai putin acide si mai dulci decat celelalte, aceasta varietate este cea mai cultivata ca arbust de interior.

Cumpararea lamailor
La cumparare, fructele trebuie sa fie ferme, lucioase, si destul de frumoase incat sa va poata decora bucataria. Culoarea trebuie sa fie stralucitoare, galbena, nu spre verde. Daca partea exterioara (coaja) este mata, mazarata, este foarte posibil ca lamaia sa aiba coaja foarte groasa, si evident, putina pulpa si suc - lamaile mari au cu suguranta coaja groasa. Cele mai zemoase sunt fructele grele, cu coaja fina. Evitati sa cumparati lamai tari, grunjoase sau foarte fine.

Pastrarea lamailor
Daca folositi lamaile la scurt timp dupa cumparare, le puteti lasa intr-un cos, la temperatura camerei; se pastreaza chiar si doua saptamani fara sa stea in frigider. Lamaile puse intr-o punga de plastic, la frigider, tin sase saptamani.

Prepararea lamailor

Pentru a scoate tot ce este mai bun dintr-o lamaie, fructul trebuie sa fie la temperatura camerei sau chiar mai cald (il puteti pune in apa calda, dupa care rulati-l intre palme pana devine mai moale).

In magazine se gasesc o gramada de aparate de stors fructe, dar cel mai simplu este sa o faceti cu mana. Daca nu aveti nevoie de tot sucul unei lamai, puteti intepa fructul cu o scobitoare, stoarceti cat va trebuie si apoi "sigilati" lamaia, infigand scobitoarea la loc.

De asemenea, exista multe retete care includ coaja rasa de lamaie. Inainte nu uitati ca trebuie sa spalati lamaia.

O lamaie mare contine cam 3-4 linguri de suc si 2-3 lingurite de coaja rasa.

Informatii nutritive - 1 lamaie (medie)
Calorii 22
Grasimi in total (g) 0.3
Fibre (g) 5.1
Proteine (g) 1
Carbohidrati (g) 12
Colesterol (mg) 0
Sodiu (mg) 3
Vitamina C (mg) 83

Articole asemănătoare

  • Tratamente naturiste cu limeta

    Limeta sau lamaia verde este intalnita tot mai des in bucatarie si nu numai, multi preferand-o pentru gustul placut, proaspat, racoritor, cu note usor amarui, mai putin intens decat al lamaii clasice, dar foarte aromat.

  • Salata cu dovlecei si felii de lamaie

    La prima vedere o salata clasica de vara, odata ce dovleceii si lamaia isi schimba gustul pe gratar sau in tigaie rezultatul este o surpriza foarte placuta.

  • Lamaia verde pentru sanatate

    Cu multa vitamina C, vitamina B6, vitamina A, cantitati importante de acid folic si potasiu, lamaia verde (cunoscuta si sub numele de limeta sau lime) ofera organismului un plus de energie, stimuleaza si revitalizeaza sistemul imunitar, imbunatateste digestia.

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Cateva motive pentru care sa bem suc de lamaie

    Lamaia este un fruct care nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare. Rareori un simplu nume este insotit de atatea valente pozitive cum se intampla in cazul lamaii.


Warning: fopen(cache/278ecf0df823a15db832be463708b8b4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139