Levantica

 Lavandula

Familia: Labiatae
Aspect: Tufa
Perioada de inflorire: Vara
Expunere: Plin soare
Udare: Redusa

Sunt arbusti vesnic verzi, care prefera terenurile aride, pietroase si soare puternic. Au tufele gri-argintii, florile violacee si un parfum persistent.

Cultivare: usoara. Are nevoie de udari regulate , sa fie asezata in bataia razelor de soare, dar pazita de vant. In perioada anterioara infloririi se adauga un ingrasamant in apa de udat. Mutarea plantei se face toamna intr-un compost fertilizat si alcalinizat. Iarna se reduce umiditatea.

Reproducere: Se inmulteste prin butasi la sfarsitul lui august sau inceputul lui septembrie. Acestia se taie din ramurile care nu au avut flori si se aseaza intr-un compost din nisip si turda. Vasul in care se afla acesta se acopera cu o folie de plastic transparent la o temperatura de circa 16 C. Unele specii se inmultesc si prin seminte, primavara.

Pericole: O udare excesiva poate duce la putrezirea radacinilor.

Specii si soiuri: Lavandula angustifolia, Lavandula latifolia, Lavandula stoechas, Lavandula pedunculata. 
 

Articole asemănătoare

 • Lucrari importante de executat in gradina in luna Mai

  Cunoscuta in popor ca luna lui Florar sau Frunzar, Mai este perioada care marcheaza tranzitia la sezonul estival.

 • Vara profita de proprietatile florilor de levantica

  Levantica este o planta aromatica si medicinala din genul Lavandula, cu tulpini ramificate in tufa si flori albastre foarte parfumate. Originara din regiunile cu climat meditaranean, la noi se intalneste pe durata verii.

 • Alyssum dulce

  Numele latinesc Lobularia maritima prezinta in doua cuvinte ce este esential de cunoscut despre planta asociata, si anume ca florile micute formeaza bulgari sau ciorchini, iar climatul din care provine este cel maritim.

 • Flori ideale pentru balcon

  Nu putini sunt cei pasionati de gradinarit, de flori si plante de tot felul. Din pacate nu toti locuiesc la case cu gradini intinse sau cochete.

 • Mireasma sudului: levantica

  La prima vedere levantica reprezinta un arbust care daca nu infloreste parca nu iese cu absolut nimic frumos in evidenta. De altfel, aceasta poate fi lesne confundata cu rozm