Lucruri interesante din trecutul si simbolistica perelor

In zonele temperate ale lumii perele sunt printre cele mai cunoscute fructe de toamna.  Homer, faimosul autor al Odiseei, le numea “darul zeilor” in anul 800 i. Hr., iar noi cei de astazi, vazand cate lucruri bune inlesnesc pentru organism, nu putem fi decat de aceeasi parere cu el.

Fiindca este anotimpul acestora, va propunem inainte de a umple panerele cu fructe, sa cunoastem cateva aspecte petrecute pe drumul indelungatei lor existente. Native in Asia si Europa, perele au avut o aparitie mult mai tardiva pe continentul american.

Se stie ca odata cu descoperirea “Lumii Noi”, europenii au pornit o adevarata “cruciada” in zonele stapanite de autohtoni, actiune care a condus si la raspandirea unor plante sau alimente cu noi. America a daruit Europei cartoful cel de toate zilele, iar Europa se pare i-a oferit acesteia in schimb parul. Primul pom a fost sadit in colonia asezata in golful Massachusetts, prin anul 1620.

Tutunul era deja de mult timp folosit in America iar colonistii europeni care au ajuns acolo l-au popularizat in Europa. De acord, veti spune unii dintre dumneavoastra, dar inseamna ca europenii nu fumau si inainte de acel moment? Ba da, iar dupa cum indica unele surse fumau chiar frunze de par.   

In Europa medievala se credea ca longevitatea si abundenta copacilor plantati insemna copii puternici in viitor. De asemenea, atunci cand se nastea un copil, se planta un par pentru fiecare fata si un mar pentru fiecare baiat.

O istorie mult mai indelungata au avut-o pe teritoriul Asiei unde, in partile ocupate de China, ele se cultivau cu mii de ani inainte de Hristos. In cultura traditionala chineza, perele (numite “li”) constituie un simbol al nemuririi iar distrugerea unui pom prevesteste moartea tragica sau prematura.

La chinezi, expresia “fen li” are dublu sens, insemnand pe de-o parte “a imparti o para” dar si “a separa”. Prin urmare, oamenii superstitiosi nu considera a fi tocmai de bun augur sa imparta aceeasi para cu altcineva, fiindca ar duce la despartirea de prietenii sau partenerii lor.  

Cat ii priveste pe romani, acestia au avut si ei legatura cu perele, avand chiar o zeita a pomilor fructiferi, numita Pomona. In timpul romanilor se cunosteau 40 de soiuri de par comestibil. Astazi, sunt cultivate in lume aproximativ 3000 de varietati, dintre care trei sunt mai importante: para europeana, cultivata mai ales in Europa si nordul Americii, para asiatica si para-mar, intalnita in zona de est a Asiei. 

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Cocktail cu gin, suc de lamaie si suc de castraveti

    Secretul acestei bauturi mai putin obisnuite este sucul cat mai proaspat, pe cat posibil din castraveti si lamai bio, dar si un gin de calitate.

  • De ce sa bem sucuri naturale de fructe si legume

    Cand vine vorba de sucurile din fructe si legume o regula este esentiala: trebuie baute cat mai repede, imediat ce au fost preparate

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Vitamina C - cat ne trebuie si cum o procuram?

    Vitamina C este cel mai cunoscut nutrient din lume, insa in ciuda acestui lucru vor ramane mereu lucruri interesante de aflat despre ea. Intalnita in literatura de specialitate sub denumirea formala de acid ascorbic, vitamina C a fost pentru intaia data separate si cercetata de biochimistul ungur

  • Delicii de toamna. Marmelada din lamai si mere

    Un desert gustos si sanatos il puteti prepara chiar la dumneavoastra acasa, cu fructe proaspete din gradina. Va invitam sa va indulciti preparand marmelada din lamai si mere.