Maghiranul ca remediu natural


La facerea lumii, Dumnezeu ar fi lasat maghiranul pe Pamant cu scopul de a fi totdeauna pretuit pentru calitatile sale. Planta ierboasa perena sensibila la frig, maghiranul constituie o sursa importanta de vitamina A, vitamina C si uleiuri volatile. Cea mai specifica trasatura a plantei este aroma care imbina mirosul de pin cu cel de citrice.

Maghiranul este o planta medicinala considerata remediu natural in tratamentul balonarilor, durerilor reumatice, gastritei, insomniilor, durerilor de cap, starilor de nervozitate si altora. Pentru revitalizarea parului se freaca pielea capului cu infuzie de maghiran (20 de grame la litru de apa).

Dupa cateva saptamani firul de par va deveni mai puternic si va inceta sa cada. Gargara cu maghiran combate afectiunile mucoasei bucale (afte, herpesuri). Sucul proaspat, extras din frunze, e folosit contra durerilor de cap persistente. Uleiul de maghiran, un excelent sedativ. Uleiul esential se aplica pe zonele atinse de reumatism, artrita, sau afectate de entorse. Conform specialistilor, maghiranul este unul dintre cele mai rapide mijloace de marire a imunitatii, si asta datorita efectului sau de crestere puternica a temperaturii organismului, producand un acces de febra care permite sistemului imunitar sa actioneze eficient.

Este indicat persoanelor foarte sensibile la frig, care au probleme circulatorii sau care se confrunta cu oboseala si contractari musculare. In schimb, din acelasi motiv invocat mai sus, nu este recomandat hipertensivilor sau persoanelor care au avut accidente vasculare ori acelora cu febra mare (peste 38 grade Celsius). Pentru a prepara ceaiul, adauga apa clocotita peste doua lingurite de planta uscata si lasa la infuzat cateva minute. Se bea caldut, indulcit cu miere. In ceai se poate adauga si putina scortisoara pentru gust.

In cazul gripelor sau al guturaiului, se poate face urmatorul preparat - adaugati o lingurita de frunze maruntite si un varf de cutit de ardei iute la o cana de apa clocotita. Urmeaza o cura cu ceai si in caz ca-ti lipseste pofta de mancare, daca suferi de colici, balonari, nevroza caridaca, tuse sau bronsita.  In orice combinatie, maghiranul potenteaza efectul curativ al celorlalte plante medicinale. Infuzia de busuioc, salcie, flori de tei, coaja de paducel si maghiran turnata in apa de baie are o actiune reconfortanta asupra intregului corp.

I. C.

Articole asemănătoare

  • Lamaia in terapiile naturiste

    Pusa in ceai, folosita in deserturi sau pentru diverse tratamente cosmetice, dar mai ales ca remediu in tratarea racelilor, lamaia este cunoscuta ca una dintre principalele surse de vitamina C in alimentatie.

  • Sovarful - un medicament veritabil, nu simplu condiment

    Sovarful este o planta cunoscuta mai mult din ipostaza de condiment decat din cea de remediu natural. Daca punem in balanta ambele calitati, este paradoxal ca cea dintai a reusit sa le acapareze intreaga atentie oamenilor. Intrebati pe oricine daca stie ce este sovarful

  • Echinacea. Ce trebuie sa stim despre planta?

    Echinacea purpurea este o planta perena folosita ca remediu in medicina traditionala de sute de ani. Numita de pieile rosii “radacina sarpelui”, ea a continuat sa fie utilizata in stiinta medicala moderna, ca urmare a proprietatilor sale antibiotice si antivirale bogate.

  • Rostopasca - un remediu impotriva orbirii

    Rostopasca este o planta erbacee cu flori galbene-aurii a carei tuplina contine un suc ce se foloseste ca remediu natural.

  • Un par stralucitor cu ceai de musetel si lamaie

    A avea un par stralucitor oricand a devenit pur si simplu o necesitate. Pentru a avea un par stralucitor pe tot parcursul zilei, puteti incerca un remediu natural cu ceai de musetel.


Warning: fopen(cache/dfbca81c4e3e491d3dc1bda8ccd00dbd) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139