Magneziu

Acest mineral, cu un aport vital in numeroase functii metabolice, este prezent cu preponderenta in tesutul osos, dar se gaseste si in muschi, inima, ficat, rinichi, tub digestiv si plasma. Interesul pentru magneziu, care a devenit cel mai cercetat mineral din universul nutritiei, se poate observa si din numarul mare de studii care ii sunt dedicate.

 

Doza zilnica recomandata: 400 mg.

Femeile care asteapta venirea unui copil ar trebui sa­si dubleze ratia.

 

Surse

Magneziul se gaseste in: cerealele integrale, fructele oleaginoase (nuci, migdale, alune), ciocolata, leguminoase (fasole alba, bob), spanac, avocado, broccoli, mere, banane, citrice, unele ape minerale si in anumite fructe de mare (melci marini).

 

Roluri si caracteristici

- intervine in metabolismul glucidelor, lipidelor si proteinelor;

- asigura energia corpului;

- actioneaza asupra nivelului excitabilitatii neuromusculare (activeaza contractia musculara si impiedica crampele), asupra permeabilitatii celulare (transmiterea influxului nervos), are anumite activitati enzimatice si participa la reglarea cardiaca;

- faciliteaza asimilarea vitaminei C, a calciului, fosforului si potasiului;

- devine un calmant natural cand este utilizat impreuna cu calciul; totodata, din punct de vedere al functionarii cardiovasculare, magneziul este un antagonist al calciului; un exces de calciu declanseaza o eliminare accentuata de magneziu in urina;

- impiedica formarea calculilor si calcificarea vaselor sangvine;

- intareste smaltul dintilor;

- folosit sub forma de saruri de sulfat de magneziu pentru baia picioarelor, elibereaza muschii si tesuturile inflamate de surplusul de apa;

- utilizat sub alte forme de saruri (carbonat, oxid sau hidroxid), poate servi drept pansament gastric.

 

Tulburari atribuite deficitului de magneziu

Carentele de magneziu sunt relativ frecvente. Stresul, diureticele, medicamentele care controleaza astmul, anumite antibiotice, anumite medicamente cu actiune cardiovasculara, alcoolul, consumarea in exces a zaharului rafinat, cofeina, dieta hipocalorica, schimbarea conditiilor fiziologice, precum in sarcina si in alaptare, sunt tot atatia factori care pot epuiza rezervele de magneziu si genera un deficit. Carenta trebuie sa atinga un nivel inalt inainte ca semnele sa permita detectarea ei. Simptomele sunt variate: tetanie - contractii puternice si prelungite ale muschilor mainii (degetele capata forma unui con) si furnicaturi, spasmofilie, scaderea poftei de mancare, pierderea coordonarii, insomnie, iritabilitate, voma, rinite, dureri in gat etc.

 

Tulburari atribuite consumului excesiv de magneziu

Insuficienta renala este cateodata cauza directa a unei acumulari de magneziu in organism, de aceea suplimentul de magneziu nu este recomandat persoanelor care au aceasta afectiune.

Posibilitatea intoxicatiei devine reala cand dozele ating nivelul de 1000 mg/zi. Efectul este diareea.

 

Note utile

- Persoanele care sufera de afectiuni cardiace ar trebui sa consulte medicul inainte de a lua suplimente de magneziu.

- Copiii care au incontinenta urinara nocturna si­ar putea ameliora rezistenta sfincterelor prin administrarea unui mic supliment de magneziu

Articole asemănătoare

  • Ce afectiuni puteti trata cu ceaiul de ghimbir

    Cunoscut ca un condiment exotic, avand un gust specific, placut, cu note putin picante, ghimbirul are si valente terapeutice surprinzatoare, fiind un leac naturist cu proprietati antibacteriene, antiinflamatoare si revitalizante. In ghimbir se gasesc vitamina B6, C, D alaturi de magneziu, zinc, calciu, etc.

  • Cinci metode naturale de a reduce hipertensiunea arteriala

    Sucul de sfecla rosie este o buna sursa de potasiu si magneziu, dar baut cu regularitate face ca si vasele de sange sa se dilate, iar valorile tensiunii sa scada.

  • Alunele de padure pentru sanatate

    Dincolo de aroma alunele de padure ofera organismul o doza mare de acid folic, vitamina E, vitamina A, fibre, fosfor, fier, magneziu, dar in egala masura sunt o foarte buna sursa de proteine si au un continut caloric ridicat.

  • Cinci motive pentru care este bine sa mananci castraveti

    Legume indicate in perioada caniculara pentru ca ajuta la hidratarea organismului, cu putine calorii, castravetii contin multa vitamina A si vitamina C, vitamina E, enzime utile pentru o digestie mai usoara, saruri minerale (magneziu, potasiu, fier, calciu), iar consumul regulat ajuta la prevenirea actiunii nefaste a radicalilor liberi.

  • Ciresele pentru sanatate

    Nu sunt doar gustoase si atragatoare, dar si foarte sanatoase pentru toate varstele, pentru ca in cirese vom gasi vitamina C si K, betacaroten (mult mai mult decat in morcovi), sodiu, potasiu si magneziu, fibre, putine calorii, antioxidanti, si totul cu un gust delicios.