Mosmonul, un fruct pe cale de disparitie

 Mosmonul, cunoscut si sub denumirea Mespilus, este o specie de planta din subfamilia Maloideae ce apartine familiei Rosaceae. Un mosmon comun, Mespilus germanica, este un nativ cunoscut in sud-vestul Asiei si in sud-estul Europei.

Acest fruct care seamana cu un mar a fost foarte raspandit insa de la an la an el devine tot mai rar.

Fructele hibride de mosmon sunt delicioase si cresc pana la dimensiunea unei prune mari, la temperaturi de chiar de -25 de grade Fahrenheit, fiind foarte adaptabile in conditii meteo dificile.

Fructele coapte in anotimpul iernii dezvolta arome complexe unica daca sunt lasate in copac dupa ce frunzele au cazut din copac si a dat inghetul.

Mosmonul este astringent si, in cazul in care este tare, se lasa in copac la copt pana se inmoaie si capata o aroma completa. Mosmonul, cand incepe sa se coaca, dobandeste o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun.

In Instantele Europene Regale mosmonul a fost un fruct foarte apreciat deoarece insotea cele mai bune vinuri, iar bucatarii francezi asociau gustul acestuia cu produse scumpe gourmet cum ar fi ciupercile, trufele sau caviarul.

Fructul se mai foloseste si la pregatirea conservelor, la siropuri, tarte si jeleu. In Europa este servit in restaurante ca desert de iarna, fiind prajit in unt si cuisoare.

Culturile europene medievale considerau ca mosmonul are multe beneficii de oferit sanatatii. Ei sustineau ca inlatura pietrele la rinichi si trateaza diverse afectiuni ale stomacului.

Ceaiul facut din fructele de mosmon este bogat in beta-caroten, vitamina B1, vitamina C, calciu si fier. Este bun pentru ficat, pentru rinichi si pentru vedere.

Articole asemănătoare

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Calendarul lucrarilor in gradina. Luna septembrie

    Primele zile ale lunii septembrie aduc de obicei, pe langa multa nostalgie, o grija deosebita pentru gradina. Scaderea temperaturilor nu mai este un lucru pe cale sa se intample, ci a devenit deja o certitudine reflectata de insasi natura ce ne inconjoara.

  • Cuscus cu mazare si bacon

    Cuscusul este un produs pe baza de cereale mai rar intrebuintat in bucataria romaneasca dar extrem de apreciat pentru calitatile sale.

  • Maracuia sau fructul pasiunii

    Maracuia (Passiflora edulis) sau fructul pasiunii este un fruct din America de Sud integrat relativ de curand in comertul sud-est european. Primii oameni de pe batranul continent care au luat la cunostinta de existenta sa si i-au dat nume -asociindu-l cu o floare cunoscuta de ei, floarea pasiunii - au fost misionarii spanioli.

  • Parcul National Defileul Jiului

    Infiintat in anul 2005 pe suprafata de 11,127 hectare, Parcul National Defileul Jiului este una dintre cele mai tinere arii protejate din Romania.


Warning: fopen(cache/b1ccaf5d4d6a9a53a4ded2a1b0885cd6) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139