Nu aruncati samburii si coditele de cirese

Dupa o lunga asteptare in care ne-am infruptat din poame exotice ori alte fructe autohtone achizitionate din comert, iata ca a sosit si randul cireselor sa faca parte din dieta noastra zilnica. Ciresii impovarati din livada bunicilor sau intalniti pe cale sunt o adevarata ispita, atat pentru cei mari cat mai ales pentru cei mici.

Pledoaria pentru consumul de cirese vizeaza uneori doar calitatile gustative si terapeutice ale fructelor, scapandu-se din vedere elemente la fel sau poate chiar mai importante. 

Anul acesta nu va grabiti sa aruncati samburii si coditele de la cirese fiindca oricat de neinsemnate vi s-ar parea, ele pot aduce sanatatea multora dintre noi. Pentru a beneficia de nutrientii lor nu trebuie sa le consumati ca atare ci este suficient sa le intrebuintati in ceaiuri.

Coditele de cirese vor fi puse la uscat pe o coala de hartie intr-o camera bine aerisita fierite de razele directe ale soarelui. Cateva zile mai tarziu, dupa ce constatati ca acest lucru s-a intamplat, puneti-le in seculeti de panza.

Cozile de cirese contin saruri de potasiu, tanin, uleiuri volatile, saponine si flavonoide, fapt pentru care ceaiul are o excelenta actiune antiinflamatorie si diuretica Administrare: 1-2 lingurite  se adauga 200 ml apa fierbinte, se lasa acoperit 10 - 15 minute dupa care se filtreaza. Se beau trei ceaiuri pe zi cu 1/2 ora inaintea meselor principale.

Ceaiul din codite de cirese este un agent curativ exceptional in afectiuni precum sunt: bolile cailor urinare, bolile cardiace, artritism, arteroscleroza, celulita, colici renale si altele.

Samburii de cirese, sau mai exact miejii acestora, sunt recunoscuti pentru calitatea de a trata viermii intestinali. Pentru aceasta se pun intr-un vas cu otet de vin aproximativ 40-50 mieji, lasandu-se doua zile ca sa se umfle si sa absoarba nutrienti. Mancati 2-3 mieji de 4-5 ori pe zi timp de 2 saptamani, apoi luati o pauza de o saptamana si repetati inca o data tratamentul. 
 
Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Profita de fructele si legumele de vara!

    Vara este momentul cand putem si chiar suntem obligati sa ne bucuram cat mai mult de darurile naturii. Da, “suntem obligati”, dar nu din mediul exterior ci de propriul organism, care are nevoie de fructe si legume proaspete pentru a functiona corespunzator.

  • Postul Craciunului, cu peste si fructe de mare

    Desi se intinde pe durata a 40 de zile, Postul Craciunului este considerat unul dintre cele mai usore, pentru ca in fiecare sambata si duminica de la Intrarea Maicii Domnului in Biserica (21 noiembrie) pana in ziua Ignatului (20 decembrie) se mananca peste.

  • Desert pentru zile festive. Cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada

    In zilele festive si nu numai, bucatele preparate si mai ales desertul trebuie sa aiba menirea sa imbogateasca masa si sa raspandeasca o aroma imbietoare in toata casa. Asadar va propunem sa incercati o reteta de cozonac cu migdale, alune si glazura de marmelada.

  • Ardei gustosi, umpluti cu orez si carne de curcan

    Pentru zilele speciale in care avem musafiri si nu numai, puteti pregati ceva pe masura: ardei gustosi, umpluti cu orez si carne de curcan.

  • Vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt

    Printre retetele de toamna pline de vitamine si gustoase se numara si cea de vinete umplute cu ceapa si sos de iaurt. Aveti nevoie de urmatoarele ingrediente: