Ovazul ne ofera portia zilnica de sanatate

Ovazul este o planta erbacee cerealiera cu tulpina de tip pai, cultivata pentru graunete in scop furajer si alimentar. Compozitia nutritiva il plaseaza printre cele mai sanatoare si potrivite alimente cu ar trebui sa ne incepem diminetile.

Boabele de ovaz contin cantitati apreciabile de vitamine si saruri minerale (claciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, etc) cu actiune stimulativa asupra sistemului endocrin. Ovazul se poate folosi ca ingredient in diverse preparate, precum pastele, supele sau supele-crema la prepararea carora gospodina poate sa-si exercite in voie priceperea.

In prepararea ovazului puteti apela atat la laptele degresat cat si la apa. Puneti apa sau laptele la fiert si adaugati fulgii de ovaz lasand totul la foc mic pentru cateva minute. Dupa ce indepartati recipientul de pe foc nu treceti la etapa urmatoare pana nu il veti mai lasa acoperit cu un capac alte cateva minute. Apoi, pregatiti-va sa va folositi imaginatia! Puteti adauga la compozitia rezultata, dupa bunul plac, rondele de banane, stafide, unt de arahide, fructe de padure, miere sau orice ar putea incununa opera cu un gust imbietor si ar adauga lucruri noi pe lista de beneficii. 

Fulgii de ovaz, pe langa faptul ca sunt moi si gustosi, inlesnesc procesele digestive gratie fibrelor insolubile. Acestea "curata" intestinele de impuritati, insa nu inainte de a fi lasat in organism o parte din incarcatura lor nutritiva pe care totusi o poarta. Potrivit unui studiu recent, fibrele consumate cu regularitate de catre femei ofera o protectie importanta impotriva cancerului la san.

Medicii au mai determinat o stransa legatura intre consumul regulat al ovazului si scaderea riscului in cazul bolilor de inima. Fibrele solubile reduc colesterolul "rau" LDL din sange, fapt care se traduce prin functionarea optima a sistemului circulator.

Copiii care vor sa creasca mari si voinici asemenea personajelor preferate trebuie sa consume un castron de cereale in fiecare dimineata. Nu este o poveste indrugata de cei mari doar pentru a-i convinge sa manance, este un lucru cat se poate de adevarat. Proteinele din ovaz se alatura celor de provenienta animala in sustinerea dezvoltarii armonioase a organismului lor aflat in crestere.

Sursa foto

I. C.

Articole asemănătoare

  • Patru beneficii ale uleiului de nuca

    Daca in trecut era privit mai curand ca o alegere excentrica, uleiul de nuca ofera o doza serioasa de antioxidanti, cupru, magneziu, ajuta la detoxifierea intregului organism si la mentinerea starii de sanatate, este usor de introdus in alimentatie ca atare sau sub forma de supliment alimentar.

  • Rosiile pentru sanatate

    Cum are multa vitamina C doar o rosie de dimensiuni medii pe zi ne ofera pana la 40 la suta din necesarul zilnic, in vreme ce vitamina K, despre care se vorbeste mai putin, este utila pentru a regla tensiunea arteriala

  • Nucile, alimente care asigura functionalitatea creierului

    Datorita formei pe care o au, si nu numai, nucile sunt foarte frecvent asociate cu creierul nostru, caruia ii ofera din cate se pare multiple beneficii. Astazi, datorita stiintei, oamenii inteleg mult mai mult decat in trecut cu privire la modul in care alimentele isi pun amprenta asupra starii noastre de sanatate.

  • Starea de sanatate se citeste in aspectul pielii

    Pielea este unul dintre cei mai elementari indicatori care oglindesc starea de sanatate a organismului. Cand este prea uscata, uleioasa ori cand prezinta inflamatii sub forma de acnee, ceva nu

  • Cartofi natur cu rasol de peste

    Cu un timp de preparare rapid, reteta de cartofi natur cu rasol de peste este o mancare cu un gust placut. In timp ce cartofii ne ofera senzatia prelungita de satietate, pestele completeaza cu o valoare nutritiva mare.


Warning: fopen(cache/ac13ddbb9c95eb687a5d7c45bcab2856) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139