Padurea Umbra, Italia

Foto: bicycleitaly.org

Una dintre cele mai valoroase regiuni din Italia, sub aspectul peisajelor si a resurselor turistice, se afla in partea de sud-est a acestei tari, in zona promontoriului Gargano.

 

Din acest motiv, inca din anul 1993 s-au pus bazele unui parc national  care sa protejeze si sa valorifice tot ceea ce este valoros din punct de vedere natural si chiar cultural.

 

Marele parc national, care cuprinde si insulele Tremiti si insula Pianosa pune in centrul atentiei padure Umbra ce se intinde pe o suprafata de 11 000 ha.

 

Secole la rand, cu putin noroc si bunavointa din partea oamenilor, padurea a scapat nevatamata din calea incendiilor si a defrisarilor. Rezultatul este privit cu apreciere astazi de catre cei care ajung sa cunoasca aceste locuri fascinante. Padurea Umbra se numara printre putinele areale din Europa care au mai ramas neafectate de societate.

 

In anul 1984 padurea a atras un numar de 360 000 vizitatori, ceea ce a determinat autoritatile sa ia masuri in vederea asigurarii unei infrastructuri adecvate. Astfel, au fost imbunatatite soselele, s-au stabilit 20 zone pentru picnic si 2 parcari destinate autobuzelor.  

 

Arborii care predomina sunt artarul, pinul, cedrul si stejarul, cea mai mare parte a acestora fiind reprezentate prin exemplare batrane.  Din loc in loc isi fac aparitia  arbori "Carpino" si alte formatiuni vegetale rare. Dintre speciile endemice, care sunt in numar de 17, le vom aminti  doar pe cele care merita retinute: ophrys promontorii, ophrys gargnica si ophrys sipontensis. Varietatea orhideelor este reflectata de cele 60 specii si subspecii intalnite in padurea Umbra.

 

Fauna este de asemenea extrem de variata si bogata. Un spatiu atat de adapostit si protector, cum este padurea Umbra,  nu putea sa nu atraga vietuitoarele. Emblematic este cerbul de Gargano, o specie endemica de mare valoare. Alte animale care pot fi intalnite sunt bursucii, iepurii, pisicile salbatice si o serie de specii de pasari.

 

Unii specialisti considera ca numele padurii Umbra ar proveni de la poporul umbrilor care au stapanit in trecut aceste locuri, in timp ce altii sustin ca numele i se trage de la aspectul intunecos, umbros, pe care il are mai tot timpul din pricina vegetatiei abundente.

 

I. C.

Articole asemănătoare

 • Santana, liliacul cu parfum greu de uitat

  Varietate de liliac ce pare sa aiba toate avantajele pentru un gradinar cu sau fara experienta, Santana este un soi rezistent la seceta si la ger, longeviv, suporta usor poluarea spatiilor citadine, se adapteaza atat la zone cu mult soare cat si la semi-umbra si nu necesita lucrari speciale si costisitoare de intretinere.

 • Bujorii din soiul Madame Gaudichau

  Bujorii Madame Gaudichau au nevoie de un sol fertil, cu drenare buna si bogat in humus, dar se pot adapta si unui regim de semi-umbra.

 • Allium Gladiator

  Se potrivesc atat pentru gradini cat si pentru alei, spatii verzi, jardiniere, ghivece, atata timp cat acest soi de Allium L. va avea lumina solara (se adapteaza si unui regim cu semi-umbra), un pamant fertil cu drenare buna si neaparat sa fie udat regulat, mai ales in primele saptamani.

 • Plante curioase

  Perceptia oamenilor asupra mediului in care traiesc este subiectiva, niciodata un inuit nu va putea privi de pilda padurea ecuatoriala in acelasi mod cu un locuitor oarecare al continentului negru.

 • Sparanghelul - intre delicatesa si medicament natural

  Bucataria traditionala ajunsa la un rafinament desavarsit in state precum China, Italia sau Franta, si-a dovedit in repetate randuri afinitatea pentru legumele si fructele cu gust bun si proprietati remarcabile.