Patru mirodenii mai putin intalnite

Anardana: numele are o sonoritate exotica, indepartata, dar acest condiment intalnit in bucataria traditionala sau persana este de fapt foarte accesibil – sunt pur si simplu samburi uscati de rodie, ce pastreaza gustul acrisor, acid si parfumat. Arata frumos atunci cand sunt pastrate intr-un borcan de sticla, au un parfum usor, fructat, si pot fi adaugate in diverse retete atunci cand dorim sa le dam un gust putin acrisor, proaspat, revigorant. In salate sau in pireuri diverse cateva boabe de anardana vor surprinde prin aroma, colorit si textura.

Pudra de ciuperci porcini: sunt preferatele cunoscatorilor pentru gustul lor puternic, intens, versatil, usor de adaptat pentru retete dintre cele mai diverse, iar pentru cei care vor sa se bucure de aroma exista si ciuperci porcini sub forma de pudra. Se aleg ciuperci sanatoase, proaspete, care sunt uscate si transformate intr-un preparat delicios, o mirodenie cu aroma ce aminteste de padure, de aroma proaspata, de vitalitatea naturii. In supe, tocanite, alaturi de feluri de carne, intr-un banal orez aceste ciuperc

Amchoor (sau amchur): este o alta aromata mirodenie din India, una dintre cele mai bune optiuni cand vrei ca preparatul pregatit pentru pranz sau cina (merge de minune cu legume sau carne) sa aiba o aroma de citrice, dulce-acrisoara, proaspata, puternica. De fapt pentru pudra de amchoor ai nevoie de mai multe fructe de mango necoapte, uscate natural, zdrobite pana cand se obtine un praf fin, cu miros de fructe exotice. Mai greu de gasit in afara Indiei, dar pentru pasionatii de arome exotice merita sa fie cautat.

Galangal: il vom intalni adesea tot sub forma de pudra, dar este in fapt inrudit cu ghimbirul, de care aminteste si ca aspect sau (pana la un punct) ca aroma. Folosit in diverse specialitati culinare traditionale din Thailanda sau Indonezia, este mai picant decat ghimbirul, cu note proaspete, care invioreaza preparatul, fiind intalnit in supe, in mancaruri de peste si carne, alaturi de legume, in curry. Este excelent alaturi de alte mirodenii si legume cu aroma tare, intensa, putin iute.

Foto: wholespice.com

Articole asemănătoare

  • Laleaua Snow Crystal, un spectacol imaculat pentru orice gradina

    Mult mai rar intalnite in gradini decat soiurile cu flori galbene sau rosii, aceste lalele cu petale mari, cu margine franjurata ce bate uneori in verde palid ies imediat in evidenta prin albul lor pur, imaculat, intr-un interesant contrast cu alte flori din apropiere.

  • Zmeura Glen Coe

    Varietate de zmeur cu arbusti puternici, rezistenti, vigurosi, ce pot sa depaseasca la maturitate 150 de cm inaltime, Glen Coe surprinde nu doar prin productivitatea ridicata din fiecare sezon, dar mai ales datorita culorii mai putin intalnite la boabele de zmeura, de un rosu inchis cu nuante violet.

  • Cynar - bitterul cu gust de anghinare

    Cynar este o bautura mai putin obisnuita, in care anghinarea "joaca" rolul principal, alaturi de o duzina de alte plante si ierburi, rezultatul final fiind un gust complex, cu note de mirodenii, fructe, puternic, vegetal, cu esente exotice.

  • Licor Valvanera - un deliciu benedictin

    Un lichior pe baza de plante, puternic si plin de personalitate, cu un gust in care se amesteca ierburile mai mult sau mai putin cunoscute (reteta integrala ramane un secret) si taria alcoolului

  • Trandafirii Big Purple

    Un trandafir cu un colorit mai putin intalnit, un purpuriu deschis spre mov (veti intalni si exemplare cu note cromatice roz), Big Purple este o varietate pe care unii pasionati o adora tocmai datorita nuantei mai putin intalnite, in vreme ce altii nu sunt deloc incantati de el si prefera tradafirii clasici rosii, galbeni sau albi.