Piperul - condiment si medicament

piper

Piperul este renumit si folosit in toata lumea, inca din antichitate. Medicii  chinezi recomandau folosirea piperului in scopuri curative. Nu este doar un simplu condimet ce da un plus de savoare mancarurilor, ci si un medicament pretios.

 

Calitatea de a da gust mancarurilor, fara a acoperi celelalte arome, il face indispensabil in orice bucatarie din lume. Intr-adevar, adaugat in mancare, mai ales pe timp de iarna, piperul negru este un adevarat elixir.

 

Piperul pune in miscare si digestia cea mai lenesa, face sangele sa circule mai bine si ne incalzeste corpul. Toti cei care au probleme cum ar fi indigestia frecventa, balonarea, infectiile frecvente in gat, ar trebui sa se foloseasca de calitatile ce le ofera piperul.

 

Un bob de piper negru, tinut in gura 10-15 minute poate regla tensiunea arteriala, redand echilibrul intre valoarea presiunii diastolice si cea a presiunii sistolice.

 

Tratamentul cu piper poate fi folosit si extern, in cazul depigmentarii pielii si o terapie in acest sens pe baza de piper poate fi facuta doar in cabinete specializate sub supravegherea medicilor.

 

Tratati gripa cu piper

 

Sirop de piper - o lingurita de piper macinat se fierbe in 250 ml de apa timp de 15 minute. Se mai lasa 10 minute in ibric si se beau trei-patru linguri, la nevoie.

 

Cu acest sirop de piper folosit corespunzator se poate preveni si trata gripa sau raceala. Sensibilitatea la frig se poate ameliora daca timp de o saptamana nu mancati deloc hrana rece si la fiecare masa consumati o jumatate de lingurita de sirop de piper. Gripa in faza incipienta poate fi tratata daca se beau doua-trei cani de ceai aromatic fierbinte cu doua lingurite de sirop de piper si indulcit cu miere. De asemenea, tusea iritativa si tusea uscata se trateaza cu  doua varfuri de cutit de piper amestecate cu patru lingurite de miere si cu putina zeama de lamaie. Piperul poate inlatura unele dureri abdominale provocate de raceli, de pilda tulburari gastrice, hiperaciditate gastrica sau unele intoxicatii alimentare.

 

Articole asemănătoare

  • Cinci beneficii oferite organismului de piperul negru

    Piperina, substanta activa din piperul negru, nu este folositoare doar pentru a stimula metabolismul dar si pentru a reduce efectele depresiei.

  • Cocktail fara alcool cu ananas si piper negru

    La prima vedere ar parea o combinatie racoritoare, cu gust exotic, intre dulceata sucul de ananas si aromele acid-acrisoare din lamaie. Dar nota personala este piperul negru, proaspat macinat, care ii completeaza perfect gustul final.

  • Vinete cu ardei, tomate si ienibahar

    O mancare satioasa de vinete cu ardei si rosii delicioase alaturi de un condiment odinioara foarte des intalnit, astazi folosit mult prea rar. Este o combinatie cu un gust de vara, dens si puternic, alaturi de notele exotice ale ienibaharului. Poate fi un prim fel consistent sau o gustare pentru dupa-amiaza.

  • Cardamomul si marile bucatarii ale lumii

    Cardamomul a fost intrebuintat pe post de condiment si medicament inca din antichitate si este in zilele noastre un simbol al bucatariei indiene.

  • Piperul negru si piperul alb

    Cand folosim piper in bucatarie, acesta sa fie alb sau negru? Apoi, de ce sa alegem unul si nu pe celalalt? Uneori intrebarile copilaresti pe care ni le punem nu sunt lipsite de importanta, si necesita in plan practic raspunsuri cat se poate de serioase.