Plante agatatoare - Bignonia alliacea

plante agatatoare

 

Denumire stiintifica: Cydista aequinoctialis

 

Denumiri sinonime: Bignonia alliacea, Pachyptera alliacea, Mansoa alliacea

 

Familie: Bignoniaceae

 

Origine: Zona tropicala a Americii, Indiile de Vest

 

Aspect si prezentare:

 

Cydista aequinoctialis este o planta perena cataratoare ornamentala, ce poate fi dirijata pe suporturi inalte in gradini sau pe terase largi, formand adevarate umbrare. Cu frunze pieloase, mari, ovale si varf usor ascutit dar si flori in forma de trompete, grupate in buchete mari, avand diverse nuante de roz si mov, creeaza, in arsita verii, adevarate oaze de culoare si parfum.

 

La inceput, florile sunt mov, deschizandu-si culoarea pe parcursul zilelor urmatoare, ajungand in final sa capete o nuanta de lila sau chiar roz. Putem gasi astfel pe planta, in acelasi timp, inflorescente cu nuante combinate de mov, lila deschis si roz.

 

Conditiile de cultivare:

 

Nepretentioasa defel, Cydista aequinoctialis se multumeste cu o ingrijire redusa si se dezvolta relativ repede, imbracand gardurile sau suporturile pe care e dirijata in decurs de numai cateva luni.

 

Lumina poate fi considerata o necesitate definitorie pentru cultivarea acestei plante. Desi accepta si o usoara semiumbra, pozitionarea ei intr-o locatie total umbrita, trebuie evitata. Lipsa luminii, a soarelui, duce la dezvoltarea frunzisului in detrimentul infloririi.

 

Temperatura: Se dezvolta bine in zonele cu clima temperata, desi este o mare iubitoare a caldurii. Intrucat trebuie ferita de inghet, inainte de sosirea iernii, se procedeaza la tunderea drastica a plantei si protejarea radacinilor.

 

Are nevoie de udare regulata pana la aparitia frunzelor. Dupa aceasta etapa, suporta bine si perioade scurte de seceta, preferand mai degraba solurile aerisite si bine drenate decat suprasaturate de apa.

 

Nu ridica pretentii in privinta substratului de cultivare, multumindu-se usor cu orice pamant de gradina.

 

Fertilizarea nu este necesara. Cydista aequinoctialis formeaza radacini adanci, puternic ramificate, ce pot extrage toate substantele necesare de la adancime.

 

Inmultirea se realizeaza prin butasirea lastarilor terminali semi-lemnificati, din primavara pana toamna. O metoda de inmultire usoara o reprezinta marcotarea la sol, aceasta putand fi efectuata incepand cu luna mai.

 

Cydista aequinoctialis  are doua perioade de inflorire abundenta. Prima se desfasoara la sfarsitul primaverii (aprilie-mai) si cea de-a doua in lunile august si septembrie. Totusi planta poarta flori aproape in permanenta, mai putin iarna cand se degarniseste de frunze. 

 

Sfaturi speciale:

 

Dupa epuizarea infloriri, este indicat sa se procedeze la tunderea plantei, pentru ca in anul urmator ramurile noi vor fi purtatoare de flori.

 

Daca este strivita intre degete, planta emana un puternic miros de usturoi.  In anumite regiuni chiar este folosita in alimentatie ca inlocuitor al acestuia.  

Articole asemănătoare

 • Trei flori ciudate

  Piatra vie (Lithops comptonii): la prima vedere pare ca aveti in fata o piatra cenusie, rotunda, de rau, pe care printr-o minune au aparut una sau mai multe flori galbene, cu petale mari inguste si semanand destul de bine cu niste crizanteme.

 • Idei pentru o gradina mica

  Poate ca suprafata disponibila nu este foarte mare, insa aproape intotdeauna salvarea va veni prin dispunerea pe verticala a plantelor

 • Fructe comestibile neobisnuite. Kiwano

  Kiwano este fructul unei plante agatatoare exotice din aceeasi familie cu pepenele. I se mai spune "castravete african", pentru ca este originar din Zimbabwe, sau "pepene cu coarne" prin raportare la infatisarea sa.

 • Cresterea plantelor agatatoare

  Cand spuneti rudelor sau prietenilor ca va pasioneaza gradinaritul, acestia sunt interesati de ce flori sau legume cresteti, ilustrand imaginea unei mici gradini ce se intinde pe o suprafata nu foarte mare.

 • Plante cataratoare - Cydista aequinoctialis

  Cydista aequinoctialis este o planta perena cataratoare, foarte ornamentala, ce poate fi dirijata pe suporturi inalte in gradini sau pe terase largi, formand adevarate umbrare. Cu frunze pieloase, mari, ovale si varf usor ascutit, dar si flori in forma de trompete, grupate in buchete mari, avand diverse nuante de roz si mov, creeaza, in arsita verii, adevarate oaze de culoare si parfum.