Trei flori ciudate

1. Orhideea rata zburatoare (Caleana major): daca sunt flori exotice in cazul carora ai nevoie de multa imaginatie pentru a-ti da seama cu ce animal sau insecta ar putea sa semene, cand vine vorba de aceasta varietate de orhidee ce poate fi intalnita in Australia (unde este destul de comuna chiar) in doar cateva clipe realizezi ca este numele este foarte potrivit. Cand pe privesti din lateral florile pe care predomina rosul sangeriu, intens, chiar par niste rate surprinse inainte de a-si lua zborul, cu aripile ridicate si ciocul intins in directia spre care va pleca. Interesanta, bizara cu siguranta, insa spre deosebire de multe alte flori este in egala masura amuzanta si chiar frumoasa. Si pentru un pasionat de orhidee ar putea fi o piesa de colectie cu care sa se laude in fata prietenilor.  
 
2. Piatra vie (Lithops comptonii): la prima vedere pare ca aveti in fata o piatra cenusie, rotunda, de rau, pe care printr-o minune au aparut una sau mai multe flori galbene, cu petale mari inguste si semanand destul de bine cu niste crizanteme. Insa aceasta specie de plante suculente nu arata doar ca niste pietre, dar sunt si atat de rezistente la variatiile de temperatura sau lipsa de apa incat sunt pentru regnul vegetal aproape la fel de rezistente. Ar putea fi o planta de apartament sau de birou inedita, mai ales ca nu are nevoie de atentie deosebita. Si cu siguranta ii va surprinde pe cei care o vad pentru intaia oara.   
 

3. Liana de jad (Strongylodon macrobotrys): cu un nume stiintific foarte complicat la prima vedere si un aspect iesit din comun, aceasta planta agatatoare de culoare albastra, originara din Filipine, este din pacate amenintata cu disparitia. Exotica, putand atinge pana la trei metri lungime, cu varietati de nuante ce merg de la verde sau turcoaz pana la un albastru intens, ar fi centrul de atractie intr-o gradina unde s-ar reusi aclimatizarea, pentru ca astfel de plante agatatoare ar face dintr-un zid sau un spalier un adevarat spectacol vizual.

Foto: amazon.co.uk, wikipedia.org, logees.com

Articole asemănătoare

 • Miltonia, frumusetea Americii Latine intr-un ghiveci de flori

  Marele grup al orhideelor include o varietate de apartament declarata convingator de specialisti “floarea lunii Mai”. Miltonia este confundata uneori cu trei frati patati din cauza aspectului, chiar daca botanic vorbind cele doua nu sunt in relatie de rudenie.

 • Plante cu flori pe timp de iarna

  Cele mai cunoscute si mai reprezentative flori pentru lunile de iarna sunt Craciunitele. Sub aceasta denumire se regasesc doua specii diferite; chiar trei, daca e sa ne luam dupa clasificarea facuta de unii specialisti

 • Browallia

  Browallia este un mic arbust peren originar din America meridionala. Planta creste sub forma unei tufe rotunde cu multe flori, foarte ramificata. Aceasta poate ajunge pana la o inaltime de 30-40 de centimetri. Tulpinile sunt subtiri, de culoare maro deschis sau verde, frunzele au forma ovala, de culoare verde stralucitor, brazdate de nervuri proeminente. Browallia produce numeroase flori cu forma de stea si o marime de aproximativ trei centimetri. De cele mai multe ori, florile au culoare bleu-violet, cu mijlocul alb sau galben, insa exista si exemplare care produc flori de culoare alba. Browallia este cultivata ca planta de apartament, insa este folosita de multe ori si pentru decorarea gradinii.

 • Tradescantia

  Tradescantia pallida este o planta cu frunze lungi, ascutite si flori roz, care se intinde ca un covor vegetal. Frunzele sunt late de circa 2,5 cm si lungi de 7-13 cm. Tulpina si partea de deasupra a frunzelor sunt de culoare purpurie si pe masura ce foliajul se maturizeaza e acoperit de o nuanta metalica de turquise. Partea interioara a frunzei are o culoare violet-aprins care trece spre roz inspre tulpina. Florile sunt roz, au trei petale si cca 2 cm diametru.

 • Sa ne asteptam la un Craciun verde?

  In statiunile montane din Alpi, partiile se acopera din greu cu zapada artificiala, pe langa Kremlin au inflorit margaretele, iar pe campurile de langa Bucuresti cresc nestingherite flori care de obicei apar vara si papadii gabene sau cu puf.