Gradinamea.ro Homepage Adauga la favorite Seteaza homepage
Demo magazin virtual Publicitate:

Printeaza acest articol Recomanda acest articol

Plantele de ghiveci Tillandsia Cyanea

flori, plante, plante de apa, tillandsia cyanea, boli plante, pamant de flori, nisip, plante cu frunze, flori ingrijire, specii de flori, plante de toamna, daunatori plante, boli si daunatori, flori toamna, plantele de ghiveci

Tillandsia cyanea (3)

Tillandsia cyanea (2)

Denumire populara: tillandsia, pana roz
Familie: Bromeliaceae
Origine: Ecuador
Inaltime: 30 - 35 cm
Diametru: pana la 36 cm
Sol: grunjos, usor drenabil, acid; pH 5.5 - 6.5, umiditate medie
Perioada de inflorire: primavara, toamna, iarna
Culoarea florilor: roz, violet, albastru
Dimensiunea florilor: maxim 30 x 30 cm
Culoarea foliajului: verde-inchis
Dimensiunea foliajului: 45 x 45 cm

Tillandsia cyanea (1)

Tillandsia cyanea (4) Tillandsia cyanea (5)

Descriere
Tillandsia cyanea poate fi descrisa pe scurt ca un bulgare de frunze verzi din mijlocul caruia tasneste o floare ostentativa, care iese in evidenta prin frumusetea si forma ei ciudata. Florile apar la sfarsitul primaverii sau toamna si de obicei dureaza cateva luni. Inflorescentele au forma unui pampon turtit; in realitate, ele sunt formate din bractee roz din care ies flori mai mici, albastre, cate 1-2 odata.

Tillandsia cyanea, planta epifita din Ecuador, este numai una din cele 374 de specii din genul Tillandsia.

Ingrijire si cultivare
Tillandsia cyanea prefera lumina puternica, dar indirecta. Are nevoie de o temperaturi medii, 10-18 C noaptea si minim 20 C ziua. Se planteaza intr-un amestec de compost afanat, usor drenabil, realizat din 2 parti turba, 1 parte pamant lutos si 1 parte nisip sau perlita. Amestecul de pamant trebuie sa fie mentinut umed in continuu, dar nu uitati ca apa in exces dauneaza radacinilor. Tratati tillandsia cu o substanta fertilizatoare echilibrata, diluata la jumatate din concentratie (respectati instructiunile de pe ambalaj).

In ceea ce priveste mediul in care se planteaza, tillandsia prefera ghivece destul de mari incat radacina sa nu stea inghesuita; un ghiveci prea mare duce in cele din urma la putrezirea radacinilor, prin excesul de apa care ramane in pamant.

Pamantul se uda zilnic, pentru a fi mereu umed. De asemenea, foliajul se stropeste cu apa, mai ales in zilele cu temperaturi ridicate. 

Tillandsia cyanea (7)

Tillandsia cyanea (6)


Inmultire
Tillandsia cyanea se inmultesc prin divizare sau prin seminte. Divizarea plantei se poate face in orice perioada a anului. Semintele germineaza daca sunt asezate intr-un amestec de turba cu pietris, si se mentin la 18 C; semintele au nevoie de lumina pentru a germina.
Dupa ce infloreste, planta va muri si va produce lastari tineri, care pot fi indepartati de planta-mama si plantati separat. In 2-3 ani, acestia vor inflori.

Boli si daunatori
Tillandsia nu prea este atacata de daunatori. Cosenilele sunt printre cele cateva insecte care pot pune probleme. Acestia se pot tine sub control cu o solutie de apa amestecata cu sapun sau cu o solutie din comert, caz in care se administreaza conform instructiunilor de pe ambalaj.

Info
- Tillandsia este o membra a familiei de bromelii, din care face parte si ananasul. Bromeliile se caracterizeaza printr-un aranjament deosebit al foliajului, in forma de urna, dintre care apare floarea. Plantele sunt epifite, adica cresc pe alte plante, copaci in general, din care trag substantele nutritive necesare pentru a trai.

Lavinia Rorich
copyright @ Gradinamea.ro

Alte articole

Apa de la robinet si plantele de interior
Plantele de interior au nevoie pentru a se dezvolta armonios de patru lucruri de baza: apa, lumina, temperatura optima si pamant fertil.
Plantele de interior: cele mai frecvente greseli privitoare la ingrijire
In majoritatea cazurilor erorile de ingrijire pe care le comitem sau locurile nepotrivite sunt factorii care influenteaza sanatatea si buna dezvoltare a unei plante.
Reteta apetisanta de ghiveci grecesc cu legume
Conservele de iarna sunt intotdeauna delicioase. Si pentru a va bucura de un gust placut, va invitam sa descoperiti o reteta apetisanta de ghiveci grecesc cu legume.
Decorarea gradinii cu plante de ghiveci
In mod curent se obisnuieste ca plantele de ghiveci sa fie intrebuintate in decorarea apartamentelor sau birourilor fiind excluse intr-o oarecare masura din peisajul gradinilor traditionale.
Amplasati cu atentie plantele de interior
Indragim mult plantele de interior, dar stim cum sa le pozitionam si sa le ingrijim pentru a ne bucura de ele cat mai mult timp? Sunt plante care iubesc umbra, altele vor sa profite de umbra si lumina in aceeasi masura, iar altele nu pot trai fara lumina constanta.