Psihoterapie. Emotiile in atentia tuturor.

Emotiile in atentia tuturorChiar daca am vrea, nu am putea niciodata sa ne dezicem de emotiile noastre. Desi unii pretind deseori ca le pot depasi, in realitate nu este adevarat, caci, chiar daca nu sunt exteriorizate, emotiile exista totusi acolo, interiorizate. De altfel, chiar in acest mod, ele risca sa fie si mai daunatoare.

 

Tot suferind in tacere, ele se transforma in ade­varate rani ale sufletului, dar si ale trupului; ele lasa urme de nesters, care ne marcheaza iremediabil si sfar­sesc prin a ocupa prea mult loc in viata noastra, pana se transforma in dureri.

 

Emotiile in sine sunt departe de a fi dau­na­toare. Ele reprezinta imaginea sufletului nostru, a interiorului nostru si fara ele nu am fi mare lucru. Numai ca, pentru a le da posibilitatea sa isi ­exercite rolul in mod eficient si pentru a ne permite sa traim liber, trebuie sa le lasam sa se exprime asa cum sunt ele, pozitive sau negative. Toata viata noastra este marcata de emotii!

 

A alege sa le refulam inseamna sa ne renegam pe noi insine, sa ''murim'' putin. Fiti incantati sau con­sternati; jubilati sau urlati; strigati-va bucuria sau plangeti-va zbuciumul, dar traiti! Nu faceti ceea ce gandesc altii. Emotiile va apartin si va fi intot­deauna bine sa le exprimati asa cum simtiti! Expri­marea emotiilor este importanta, atat in plan psihic, cat si fizic.

 

Bineinteles, anumite emotii ne tulbura mai mult sau ne sperie; trebuie totusi sa incercam sa le ex­primam si pe ele, intrucat acestea sunt cele mai daunatoare. Incercati deci sa gasiti o cale de expri­mare care va putea sa va elibereze. Numai ceea ce spui cu voce tare te poate elibera, caci nu exista decat cuvintele spuse.

 

De exemplu, daca va este frica de furia dumnea­voastra, este posibil sa alegeti sa o exprimati in scris. Acest gen de exercitii va va determina sa fiti mai detasati; ele va vor da timp sa va cantariti fiecare cuvant si sa verificati daca mesajul pe care va pre­gatiti sa-l furnizati este intr-adevar cel pe care il doriti. Furia este posibil sa va treaca daca veti scrie doua sau trei ciorne care vor sfarsi, taiate, in cosul de hartii; ea se poate transforma in durere si de­ceptie intr-o pagina finala. Dar, pana la urma, nu veti pastra in dumnea­voastra nimic distructiv.

 

Arta in general - chiar daca nu suntem artisti, in sensul profesional al termenului - serveste la trans­miterea emotiilor. Folositi-va de ea: sculptati, pic­tati, cantati, scrieti si veti obtine o mare satisfactie eliberatoare. Multe persoane isi tin un jurnal intim exact in scopul de a-si exterioriza sanatos furia si celelalte emotii negative sau paralizante. Jurnalul intim ne tine intr-un contact strans cu emotiile si sentimentele noastre si ne obliga sa devenim con­stienti de ceea ce se petrece in noi, pentru a raspunde apoi, intr-un mod mai adecvat, nevoilor noastre.

 

In orice situatie v-ar fi pus starile dum­neavoa­stra de spirit, trebuie sa va rezervati timp pentru a face ordine in interiorul dumneavoastra. Retrageti-va, oferiti-va cateva momente de liniste sau de cre­atie, meditati, vorbiti cu cineva, faceti ce vreti, dar in­cercati sa intelegeti ce s-a intamplat si motivul ascuns al reactiei dumneavoastra. Nu lasati sa fie acoperita aceasta arsura. Nu lasati emotiile sa se acumuleze, fara sa le infruntati.

 

Inainte de a va exprima emotiile, invatati nu numai sa le recunoasteti, ci si sa le acceptati - caci acceptarea este extrem de importanta. Mult prea multi oameni sufera pentru ca simt ceea ce simt. Avem totusi dreptul de a fi exact ceea ce suntem, si aceasta pana in cele mai mici si mai intime as­cunzisuri ale sufletului si trupului nostru. Ceilalti nu au nici un drept asupra emotiilor noastre.

 

Sa iti stapanesti in mod sanatos emotiile este o garantie a sanatatii. O buna introspectie, facuta in mod regulat, este necesara pentru a verifica in ce stadiu ne aflam. Sa fim atenti cu noi insine, sa ne examinam indeaproape, sa ne ascultam, sa ne urmam instinctul sunt obiceiuri sanatoase  care trebuie sa devina o practica zilnica.

 

Sa tinem cont de emotiile noastre nu inseamna sa ne lasam coplesiti de ele. De indata ce le-am recu­noscut, le-am apreciat la justa lor valoare si am trait ce era de trait, trebuie sa stim si sa le abandonam si sa mergem mai departe. Suntem responsabili de emotiile noastre in aceeasi masura in care suntem responsabili de sanatatea si dispozitia in care ne aflam.

 

Orice ar fi, in spatele emotiilor se ascund sufe­rinte si stari de anxietate pe care trebuie sa invatam sa le numim, sa le intelegem si sa le analizam minutios.

 

In fiecare zi facem pasi gresiti sau alegeri proaste, pentru ca suntem prost condusi de sufe­rintele noastre si de teama. Ele ne impiedica sa ne traim adevarata noastra viata, din plin si cu se­ni­natate. Trebuie odata si odata sa le infruntam, pen­tru a putea trage invataminte din ele si, mai ales, pentru a ne elibera din cusca noastra - trebuie sa ne eliberam pentru a atinge ade­varatul nostru eu, adevarata noastra fire, cea care ne va face sa ne dezvoltam sanatos, departe de arti­ficii si simulari, precum si de dependentele de orice fel.

 

In masura in care exista, dependentele pe care ni le cream incearca sa acopere un gol. In loc sa umplem acest gol cu ceva care risca sa ne ruineze sanatatea fizica sau mentala, sa ne intrebam mai bine care sunt adevaratele noastre lipsuri si sa vedem cum le putem acoperi intr-un mod mai sanatos.

Articole asemănătoare

  • Fructe si legume bogate in fibre

    Fisticul crud este una dintre cele mai bune surse de fibre vegetale de fibre, cu aproximativ 10 grame de fibre pentru 100 de grame de fistic. La fel de bune sunt si nucile sau migdalele, dar crude si nesarate pentru a va bucura din plin de beneficiile lor.

  • Red Baron, alegerea deosebita pentru orice parc sau gradina

    O planta perena rezistenta si cu aspect decorativ deosebit, Red Baron este un soi cu un colorit viu, de un rosu-intens spre carmin in perioada toamnei – cand aceasta planta isi dezvaluie cu adevarat frumusetea – si un amestec de verde, galben si rosu in restul anului.

  • Dovleacul. 5 motive sa il introduci mai des in dieta

    Mai sunt cateva zile pana la sarbatoarea de Halloween si ca de fiecare data la sfarsit de octombrie dovleacul revine in atentia noastra mai mult cu bune decat cu rele.

  • Astazi celebram Ziua Pamantului

    In ultima sambata a lunii martie Romania serba alaturi de multe alte natiuni Ora Pamantului prin incetarea consumului de electricitate timp de o ora. La nici o luna dupa acest eveniment, protectia planetei albastre revine in atentia oamenilor, insa de aceasta data privind toate domeniile de activitate care au impact negativ asupra mediului.

  • Eternele muscate - inflorire generoasa in culori variate

    Muscatele, decorative atat prin florile lor cat si prin frunzele ce prezinta forme deosebite, sunt plante rustice, in general de apartament, foarte usor de ingrijit, motiv pentru care se gasesc adesea in atentia noastra.


Warning: fopen(cache/91c34779b676c73be1a55dbf59a6f3d4) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139