Pudra de chili, un substituent pentru piper

Unul din modurile in care poti aduce la viata gustul adevarat al unui fel de mancare este condimentarea. Pudra de chili este un amestec de mirodenii intalnit frecvent in bucatariile traditionale din India, Mexic si America de Sud, dar foarte rar in partile noastre.

Un motiv al scazutei popularitati pe meleagurile noastre trebuie sa fie lipsa de informatii, despre “cum, cand si de ce?” ar trebui folosit acest produs? Daca vrei insa sa evoluezi intr-ale bucatariei, nu mai sta pe ganduri si acorda-i condimentului o sansa fiindca nu te costa aproape nimic!

Pudra de chili este un substituent veritabil pentru piper, fiind disponibila in marile magazine alimentare intr-o varietate de sortimente. Citeste cu atentie reteta si vezi care este cantitatea trebuincioasa de piper. In functie de cantitatea de mancare, se pot adauga unul sau mai multe varfuri de cutit.

De asemenea, adauga pudra in acelasi timp ca atunci cand ai fi pus piperul. Daca scopul tau este sa sporesti aroma cu ajutorul pudrei de chili, tine cont sa adaugi o cantitate putin mai mare decat cea echivalenta de piper. 

Pudra de chili este mai dulce decat piperul de Cayenne, este preparata din ardei cu o iuteala diferita intre ei. Cele mai multe pudre sunt combinate cu usturoi, ceapa, oregano si chimion, in special peste ocean.

Pudra de chili da gust tocanelor si fripturilor care sunt mai apreciate cand pisca usor la limba. Cel mai cunoscut preparat este chili con carne, mancarea specific texana cu carne tocata de vita, boabe de fasole si bucati de ardei si rosii.

Varianta europeana de chili con carne este o tocanita din carne de vita cu sos picant si felii de ardei. Pe langa gustul pe care il ofera, chili aduce si unele beneficii directe organismului. Este un remediu excelent pentru nasul infundat si are o influenta majora in imunizarea organismului.

Chili poate fi introdus in orice cura de slabire, deoarece arde grasimile si accelereaza digestia. Pentru rezultate cat mai bune pe ambele planuri, este ideal sa folosesti pudra obtinuta de tine in casa, in locul celei din comert.

Sursa foto: wikipedia.org 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Sos picant cu mustar, usturoi si lamaie

    O reteta pentru un sos picant cu mustar, putin usturoi si note de citrice, alaturi de miere, piper negru si fulgi de chili, excelent atunci cand este pus, foarte rece, pe carnea de pui, porc sau vita, dar si pe carnati sau legume coapte. Se foloseste de fiecare data foarte proaspat pentru a-si pastra cat mai bine aromele.

  • Sare aromata cu piper si boia

    Fara sare nicio mancare nu ar avea gust, iar in aceasta varianta pe langa sare veti adauga boia, piper negru, usturoi, ceapa si, de ce nu, putin ghimbir pentru acea nota picanta si aromata. Este o sare aromata usor de pregatit si buna pentru carne de peste, de pui, de porc, legume fierte, sotate sau coapte, cartofi prajiti sau chiar un castron de popcorn.

  • Sos picant in stil oriental

    Usor de pregatit, cu o aroma complexa si note exotice, este un sos picant (mai mult sau mai putin, dupa gust) de inspiratie orientala, bun pentru o gama larga de preparate, de la carnea de pui sau porc la legume fierte sau coapte, orez sau, de ce nu, peste.

  • Sapte surse naturale pentru un plus de energie

    Sunt momente cand avem nevoie de mai multa energie pentru a suporta programul cotidian, adesea mult prea stresant si obositor. Dar in locul unui suc plin de zahar, produselor de patiserie gustoase, dar nu prea sanatoase (in plus cu multe calorii) si dulciurilor din comert putem alege fructe sau legume proaspete, sub forma de gustare delicioasa. Iar in timp intregul organism va profita de aceste surse de vitamine si nutrienti.

  • Ciocolata fierbinte cu lapte, mirodenii, rom

    O cana de cacao sau ciocolata cu lapte este o reteta traditionala, dar in aceasta varianta mirodeniile (eventual putin piper sau fulgi de chili pentru note picante) o transforma suficient de mult. Iar gustul aromat al romului o face un cocktail cald pentru o zi rece.