Pudra de chili, un substituent pentru piper

Unul din modurile in care poti aduce la viata gustul adevarat al unui fel de mancare este condimentarea. Pudra de chili este un amestec de mirodenii intalnit frecvent in bucatariile traditionale din India, Mexic si America de Sud, dar foarte rar in partile noastre.

Un motiv al scazutei popularitati pe meleagurile noastre trebuie sa fie lipsa de informatii, despre “cum, cand si de ce?” ar trebui folosit acest produs? Daca vrei insa sa evoluezi intr-ale bucatariei, nu mai sta pe ganduri si acorda-i condimentului o sansa fiindca nu te costa aproape nimic!

Pudra de chili este un substituent veritabil pentru piper, fiind disponibila in marile magazine alimentare intr-o varietate de sortimente. Citeste cu atentie reteta si vezi care este cantitatea trebuincioasa de piper. In functie de cantitatea de mancare, se pot adauga unul sau mai multe varfuri de cutit.

De asemenea, adauga pudra in acelasi timp ca atunci cand ai fi pus piperul. Daca scopul tau este sa sporesti aroma cu ajutorul pudrei de chili, tine cont sa adaugi o cantitate putin mai mare decat cea echivalenta de piper. 

Pudra de chili este mai dulce decat piperul de Cayenne, este preparata din ardei cu o iuteala diferita intre ei. Cele mai multe pudre sunt combinate cu usturoi, ceapa, oregano si chimion, in special peste ocean.

Pudra de chili da gust tocanelor si fripturilor care sunt mai apreciate cand pisca usor la limba. Cel mai cunoscut preparat este chili con carne, mancarea specific texana cu carne tocata de vita, boabe de fasole si bucati de ardei si rosii.

Varianta europeana de chili con carne este o tocanita din carne de vita cu sos picant si felii de ardei. Pe langa gustul pe care il ofera, chili aduce si unele beneficii directe organismului. Este un remediu excelent pentru nasul infundat si are o influenta majora in imunizarea organismului.

Chili poate fi introdus in orice cura de slabire, deoarece arde grasimile si accelereaza digestia. Pentru rezultate cat mai bune pe ambele planuri, este ideal sa folosesti pudra obtinuta de tine in casa, in locul celei din comert.

Sursa foto: wikipedia.org 

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ceai de cuisoare cu scortisoara

    O reteta simpla pentru un ceai sanatos, cu surprinzatoare efecte pentru sanatate. Cuisoarele aromate nu au doar un gust interesant, ci si antioxidanti, vitamina C, fibre, magneziu si calciu. Infuzia imbunatateste digestia, ajuta in racelile obisnuite pentru a calma simptomele neplacute, este recomandata celor care vor sa scape mai usor de kilogramele in plus si mentinea pielea mai tanara si mai sanatoasa. Cuisoarele intregi vor fi sfaramate intr-un mojar si pentru un plus de aroma adaugati scortisoara si (pentru cine prefera) un pic de pudra de ghimbir sau ghimbir proaspat, ras cat mai fin.

  • Sos de soia picant

    Avand la baza un sos simplu de soia de buna calitate, este o reteta pentru un amestec relativ usor de pregatit, cu gusturi si arome exotice, asiatice, bun pentru feluri de carne, legume fierte sau coapte, paste (preferabil de orez).

  • Cocktail picant cu grepfrut, coniac si pudra de ardei iute

    Cu un plus de aroma picanta de la pudra de ardei iute, acest cocktail aduce impreuna gustul de grepfrut si cel de coniac intr-o combinatie cu note tropicale.

  • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

    Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

  • Suc de rosii picant cu ardei gras, castravete si ceapa rosie

    Bun ca un smoothie natural si cu gust putin iute, ca un aperitiv sau pentru a condimenta si a da mai multa aroma unei portii de cartofi prajiti sau copti, iata o reteta plina de note vegetale, gustoasa si relativ usor de pregatit.