Retete arabesti. Harissa - pasta de ardei iute

 Pasta de ardei iute este un condiment picant, utilizat la sosurile pentru carne, tocanite, la ornarea salatelor, la supe si alte preparate.

De asemenea, aceasta pasta se poate servi si simpla, pe paine prajita.

Aceasta pasta de ardei iute se mai numeste harissa. Este o pasta din tarile nord-africane (Tunisia, Maroc, Algeria).


Ingredientele de care aveti nevoie sunt:

15 ardei iuti uscati

3-4 catei de usturoi

1 lingurita de seminte de chimen

1 lingura de boabe de coriandru

1/2 lingurita de sare

5-6 linguri de ulei de masline


Din ingredientele de mai sus se pot realiza 3-4 linguri de pasta.


Mod de pregatire:

Ardeii iuti se curata de seminte si cotoare, insa cu ajutorul manusilor pentru ca acestia sa nu va arda pielea.

Ardeii curatati se pun apoi sa se inmoaie in apa fierbinte, intr-un interval cuprins intre 30 de minute si o ora.

Dupa acest timp, ardeii se scurg de apa si se pun la uscat pe servete.

Usturoiul se piseaza si se amesteca cu putina sare pana se formeaza o pasta.

Intr-o tigaie se prajesc coriandrul si chimenul fara ulei.

Apoi aceste condimente se macina cu ajutorul masinii de cafea.

Dupa aceea se pun intr-un blender mic urmatoarele: aromele prajite, usturoiul pisat, ardeii scursi de apa si restul de sare.

Se amesteca pana se formeaza o pasta.

Pasta se adauga intr-un bol, in care se mai pune ulei.

Se amesteca pana se obtine o pasta fina.

Pasta astfel rezultata se pune intr-un borcan si se pastreaza la rece in frigider.

 

Iutimea ardeilor o puteti modera adaugand 1-2 ardei copti sau pasta de rosii la acest amestec.

Sursa foto

Articole asemănătoare