Rezervatia Biosferei Delta Dunarii

Dunarea este cel mai important fluviu care leaga Europa Centrala de partea sud-estica a continentului. Dincolo de beneficiile economice pe care le ofera, ea asigura perpetuarea ecosistemelor terestre si acvatice generand un interes deosebit biologilor si nu in ultimul rand turistilor. 

 

 Intreg bazinul hidrografic adaposteste circa 2000 specii de plante si 5000 specii de animale, dintre care multe sunt rare sau amenintate cu disparitia. De la izvoare pana la varsarea in Marea Neagra, Dunarea poarta "la vale " frumusetile culese din Alpii Austriei pentru a le concentra toate in Delta Dunarii.   

 

Delta pe care o formeaza Dunarea pe teritoriul Romaniei este cea mai bine conservata din intreaga Europa si detine recordul mondial pentru cele mai compacte zone acoperite cu stuf. Importanta sa este data asadar de complexitatea ecosistemelor, care includ alaturi de speciile locale numeroase specii de pasari neautohtone, sosite anual din partile Chinei sau Indiei. Padurile ocupa suprafate mai putin insemnate dar  nu lipsesc din peisaj deltaic, cea mai importanta fiind crescuta pe grindul Letea.     

 

Date fiind aceste calitatati, in 1990 avea sa fie recunoscuta oficial valoarea Deltei Dunarii fiind inscrisa pe lista celor mai importante zone protejate din lume. Delta Dunarii, a carei suprafata reprezinta circa 2,5 % din cea a tarii noastre, este rezarvatie a biosferei si se regaseste pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Este singura delta din lume pana la ora actuala care detine ambele privilegii. 

 

Din cele mai vechi timpuri ocupatia de baza a locuitorilor Deltei Dunarii a fost pescuitul. In prezent, cei 15 000 locuitori  se mai indeletnicesc cu cresterea animalelor si agricultura, valorificand putinele suprafete de uscat. Parte dintre acestia ofera servicii de cazare in perioada sezonului cald.  

     

 Sursa foto

 

Articole asemănătoare

  • Aria Protejata Poda, Bulgaria

    Aria Protejata Poda se gaseste la cativa kilometri departare de Bourgas, pe drumul catre Sozopol. In ciuda dimensiunilor reduse, este una dintre cele mai apreciate atractii bulgare aflate pe litoralul Marii Negre si poate constitui oricand un popas pentru turistii romani.

  • Stiuca cu cartofi fierti

    Stiuca este unul dintre cei mai spectaculosi pesti care traiesc in tara noastra. Foarte raspandita in Delta Dunarii, in apele de ses si in lacurile de acumulare, aceasta poate depasi lungimea de 1 m.

  • Complexul lagunar Razim-Sinoe

    Geneza Complexului lagunar Razim – Sinoe a avut la baza influenta Deltei Dunarii care a transportat aluviuni peste 1.000 de ani. Tarmul accidentat si sinuos, intrerupt doar pe alocuri de cate o peninsula sau cap evoca aceste momente

  • Urmele Codrilor Vlasiei au nevoie de ajutor

    Daca Transilvania se traduce prin “teritoriul de dincolo de padure”, aceasta are legatura probabil si cu legendarii Codrii ai Vlasiei care acopereau odinioara partea estica a Tarii Romanesti.

  • Letea - padurea subtropicala a Romaniei

    Romania este o tara mijlocie ca marime cu climat temperat-continental, ce cuprinde in proportii egale principalele trepte de relief, lucru care ii confera diversitatea si armonia. Nascuti si crescuti pe aceste meleaguri, romanii pretind uneori ca nimic nu ii mai poate surprinde la capitolul "Atractii turistice naturale".


Warning: fopen(cache/2177a4e5c8e3585cab3080d7232a022a) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139