Rodia – un aliment necesar in sezonul rece


Exista alimente care ar trebui consumate cat mai des in perioada sezonului rece, iar printre acestea se numara si fructul de rodie. Rodiile nu sunt simple fructe, sunt niste super fructe care se disting prin numeroase substante nutritive. Se spune ca “marul” binelui si raului din care ar fi muscat Adama si Eva in gradina Edenului ar fi fost o rodie.

Sucul obtinut din rodii este mult mai bogat in antioxidanti decat alte sucuri de fructe. De pilda, o singura ceasca pe zi poate ajuta la combaterea radicalilor liberi din oxidarea colesterolului “rau” LDL. Totodata, consumul constant de rodie impiedica depunerile acestui colesterol pe peretii vaselor de sange.

Un pahar de suc de rodie poate imbunatati fluxul de sange catre inima la persoanele care sufera de ischemie miocardica – o afectiune grava in care oxigenul ce ajunge la inima este redus din cauza arterelor infundate.

Gratie continutului sau ridicat de vitamina C (o singura rodie contine pana la 30-40% din doza zilnica de vitamina C recomandata), rodia contribuie la intarirea sistemului imunitar. In plus, are un continut bogat de calciu, potasiu si fier. Semintele de rodie constituie si ele o importanta sursa de fibre.

Sucul de rodie sau bobitele de rodie mancate ca atare aduc beneficii sanatatii, prin mentinerea tensiunii arteriale la cote normale, lupta impotriva cancerului de prostata, a osteoartritei si a hemoroizilor.

Acest tip de fructe reprezinta o excelenta sursa de acid folic, deosebit de important pentru femeile de varsta fertila. Studiile au mai indicat ca sucul de rodii protejeaza ficatul si ajuta la regenerea lui.

Cercetatorii continua sa ne surprinda mereu cu avantajele pe care rodia le aduce in beneficiul sanatatii noastre. O doza zilnica de rodie ar putea incetini procesul de imbatranire al ADN-ului, sustine un studiu care a costat doua milioane de lire sterline. Tu cat de des mananci rodii?

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Craitele, plante multicolore de toamna

    In sezonul rece, craitele constituie cea mai populara sursa de culoare din gradinile noastre. Intalnite in nuante de galben, rosu si portocaliu, acestea se intalnesc mai ales in gradinile din zonele rurale, unde formeaza borduri atractive.

  • Limonada de rodie. Sanatoasa si racoritoare

    Nu punem la socoteala faptul ca multi considera consumul de rodii un lucru trendy in sezonul estival. Mult mai important, in opinia noastra, este ca acest “super fruct” contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat vinul rosu sau ceaiul verde.

  • Tratamente fitoterapeutice pentru degeraturi

    In sezonul rece temperaturile scad adesea sub pragul de inghet al apei, iar problemele de sanatate devin iminente. Degeraturile se numara printre cele mai frecvente si periculoase suferinte ale perioadei

  • Castraveti cu telina in saramura

    Conservele si muraturile pregatite cu migala in bucataria noastra ne vor incanta in sezonul rece, alaturi de o mancare delicioasa. Asadar, va prezentam o reteta de castraveti cu telina, in saramura.

  • Fructele cu continut bogat de vitamina C previn racelile

    Consumul de fructe este recomandat si in sezonul rece, deoarece fructele pe care le avem la indemana iarna au un continut bogat de vitamina C si pot preveni racelile.


Warning: fopen(cache/3a29e2b2e24a156993d6fd16bc8d6bf7) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139