Sa facem distinctia intre taierea si tunderea plantelor ornamentale

In fiecare an gradinarii care tin la aspectul general al gradinii ar trebui sa faca un pas inapoi, sa priveasca atent plantele si sa puna la punct un plan de taiere, menit sa rearanjeze forma arborilor, gardurilor vii.

Aplicand simpla metoda de reorganizare a peisajului prin taiere, plantele ornamentale va vor transforma gradina intr-una de o frumusete rar intalnita chiar si in luna noiembrie.

Tunderea plantelor este o activitate foarte importanta, cu un rol esential in aspectul gradinii. Tulpinile prea lungi pot fi scurtate deoarece astfel incurajati ramificarea.

Un gradinar chiar si amator ar trebui sa inteleaga foarte bine si termenii taiere, tundere. Taierea inseamna selectarea individuala a plantelor si ajustarea unor ramuri sau crengi specifice.

Pe de alta parte, tunderea inseamna ajustarea tuturor capetelor crengutelor, ajungandu-se in totalitate pana la indepartarea de pana la cinci centimetri din coroana intregii plante.

Inainte de taiere sau tundere nu ignorati tipul plantei, forma naturala, obiceiurile si rata de crestere, inaltimea si timpul de inflorire.

Taiati planta in cazul in care exista parti vatamate de insecte, deteriorate sau bolnave. De asemenea aceasta actiune este necesara si daca planta trebuie sa fie mai putin densa sau anumite parti au nevoie de mai multa lumina.

Si pentru reintinerire este benefica taierea sau pentru a oferi plantei o forma deosebita.

Sursa foto: 1

Articole asemănătoare

  • De ce merita sa consumi mai des alune de padure

    Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure.

  • Tunderea de toamna la pomii fructiferi

    Oricine are o gradina sau livada langa casa si viseaza la propria rezerva de fructe proaspete trebuie sa cunoasca cateva reguli elementare de intretinere si recoltare. Chiar daca nu s-ar spune, taierea sau tunderea pomilor este una dintre cele mai importante lucruri pe care le are de facut un gradinar la inceputul toamnei.

  • Culoarea legumelor sanatoase de toamna: portocaliu

    Portocaliul nu este o culoare intalnita frecvent in natura, dar ea se asociaza in majoritatea situatiilor cu alimentele sanatoase. Toamna, cand frunzele palesc in nuante de orange, nutritionistii ne sfatuiesc sa facem recurs la cele mai importante trei produse de sezon: morcov, cartoful dulce si dovleac.

  • Care este mai sanatos, oul prajit sau oul fiert?

    Intreaga filosofie a sanatatii fizice, si in parte chiar a celei mentale, poate fi redusa la doua obiective pe care trebuie sa le urmarim: sa facem sport cu regularitate si sa mancam ce si cat trebuie.

  • Piept de pui la cuptor, cu ciuperci si sos

    Un preparat savuros, pe care este necesar sa-l preparati daca nu ati mai incercat pana acum un amestec intre pui si ciuperci.