De ce merita sa consumi mai des alune de padure

 


Sunt lucruri pentru care am fi dispusi sa facem eforturi considerabile sa le obtinem. Rezumandu-ne strict la alimentatie, ce ati considera ca ar fi important pentru o viata sanatoasa? Lista ar putea fi foarte de variata si aproape nesfarsita, din cauza aceasta, va sugeram sa acordati cateva momente de atentie alunelor de padure. Alunele de padure sunt genul de produs la care poftim rar si pe care il intalnim la fel de putin atunci cand suntem in febra cumparaturilor. Daca pe langa acestea, luam in considerare si faptul ca are un rol aparent secundar in alimentatie, vom intelege de ce lumea vorbeste atat de putin despre calitatile lor.

Cu toate acestea, nutritionistii ne avertizeaza ca avem toate motivele ca sa acordam interes achizitionarii si consumului lor. Servite de obicei inainte de masa sau pe parcursul zilei, alunele de padure pot constitui o maniera facila de a dobandi un surplus de fibre vegetale. In doar 100 g alune de padure se gasesc circa 10 g fibre, ceea ce inseamna circa o treime din necesarul zilnic recomandat. La ce folosesc aceste fibre? In primul rand, pentru prevenirea cancerului de colon si pentru mentinerea sub control a zaharului din sange care poate duce mai departe la boli grave, precum diabetul.

De asemenea, tesuturile vegetale vin in sprijinul procesului digestiv. Alunele sunt bogate in vitaminele A, B si chiar D. Deficienta acesteia din urma cauzeaza o serie de boli ale oaselor, motiv pentru care nutritionistii recomanda alunele de padure copiilor cu anemie, tinerilor si persoanelor varstnice. Mai mult, s-a demonstrat ca un consum zilnic de alune de padure imbunatateste performanta intelectuala, stimuland sistemul nervos.

De asemenea, sa nu uitam ca, desi sunt bogate in grasimi, alunele nu contin colesterol! Ba chiar ajuta la scaderea colesterolului, datorita acidului oleic si linoleic din compozitie. Acesti acizi grasi te vor ajuta sa tii sub control colesterolul LDL, iar consumul lor pe termen lung previne aparitia problemelor cardiovasculare.

Pe piata, in functie de perioada anului, alunele se pot gasi: proaspete, sarate, prajite, in produse de cofetarie etc. Ideale sunt alunele proaspete, cu cat mai putina sare (daca este posibil chiar fara) si cele disociate de dulciuri. Bine de stiut ca alunele se pot pastra la congelator pana la 2 ani, la temperaturi de minus18 grade Celsius.

Sursa foto: Wikipedia.org

 

I. C.

 

 

Articole asemănătoare

  • Strugurii Sauvignon Blanc

    Usor de recunoscut datorita ciorchinilor mari, grei, plini de boabe mici si rotunde, de un galben deschis, uneori cu nuante verzui sau chiar auriu, cu aroma intensa si gust dulce, parfumat, Sauvignon Blanc este de departe unul dintre cele mai cunoscute soiuri de vita de vie, folosit in toata lumea pentru producerea unor sortimente de vin foarte apreciate.

  • Zmeura Glen Coe

    Varietate de zmeur cu arbusti puternici, rezistenti, vigurosi, ce pot sa depaseasca la maturitate 150 de cm inaltime, Glen Coe surprinde nu doar prin productivitatea ridicata din fiecare sezon, dar mai ales datorita culorii mai putin intalnite la boabele de zmeura, de un rosu inchis cu nuante violet.

  • Dovlecii Casper, un soi alb cu gust dulce

    Daca ne-am obisnuit cu dovlecii clasici, portocalii, cu coaja groasa si tare, de ce sa nu incercam pentru gradina o varietate mai putin intalnita, un dovleac destul de mare (in medie peste cinci kilograme greutate) cu o coaja neteda, de un alb ce poate sa bata spre crem, in functie de sol, soare si perioada anului.

  • Alunele de padure pentru sanatate

    Dincolo de aroma alunele de padure ofera organismul o doza mare de acid folic, vitamina E, vitamina A, fibre, fosfor, fier, magneziu, dar in egala masura sunt o foarte buna sursa de proteine si au un continut caloric ridicat.

  • Fructele pentru sanatate

    Strugurii: un ciorchine proaspat sau sub forma de suc (un pahar pe zi) si oferim organismului fibre, minerale, o solutie naturala pentru a detoxifia organismul si a-l umple de energie. Sunt recomandati daca vrem sa slabim mai repede sau sa eliminam din apa in exces (au usor efect diuretic), mentin sanatatea pielii, a inimii si a ficatului, ajuta la functionarea rinichilor, si nu in ultimul rand relaxeaza sistemul nervos si ne fac sa fim mai putin afectati de stresul cotidian.