Salcia – proprietatile aspirinei vegetale


Salcia este un arbore foios raspandit in intreaga emisfera nordica, intalnit in principal pe soluri umede, pe malul apelor, in lunci, zavoaie, locuri umede, in zonele de deal si campie. Exista peste 300 de specii de salcie si nenumarate varietati si forme hibride. In Romania speciile cele mai frecvent intalnite sunt salcia alba (Salix alba) si salcia plesnitoare (Salix fragilis) Numele popular "salcie" provine din latinescul salix, si constituie o marturie lingvistica a faptului ca planta era cunoscuta de acum 2000 de ani stramosilor nostri.  

Tulpina, care adeseori poate creste stramba, atinge inaltimi de pana la 30 m.  Scoarta este la inceput neteda, de culoare cenusiu-verzui, iar apoi apar crapaturi in lungime. Frunzele au forma de lance, lungi de pana la 10 cm, cu margini neregulate si culoare verzui-argintiu. In scop terapeutic se recolteaza scoarta ramurilor tinere, frunzele si florile de gen masculin (matisorii).

Substantele active continute in scoarta de salcie confera preparatelor medicinale proprietati antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, antipiretice, tonice, astringente, hemostatice. In farmacopee nu se recomanda o specie anume sau alta, dar scoarta de salcie trebuie sa contina cel putin 1% derivati de acid salicilic.

Acidul acetilsalicilic, elementul cheie al renumitei aspirine, a fost extras intaia data din scoarta de salcie in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Din acest motiv, planta a mai fost numita “aspirina vegetala”, fiind de atunci preferata deseori in locul celei clasice. Aspirina vegetala este un produs cu nenumarate efecte benefice si fara urma de efecte negative.  In comparatie cu acidul salicilic de sinteza (aspirina din farmacii), cel continut de salcie este bine tolerat de organismul uman. Datorita proprietatilor antiinflamatoare si analgezice, salcia actioneaza eficient in tratarea naturala a durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor articulare, durerilor musculare, reumatismului si altor afectiuni.

Salcia este, totodata, una dintre pricipalele plante melifere care infloresc in luna aprilie. Inflorirea dureaza 15-25 de zile, perioada in care produce 120-300 kg miere/ha.

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

  • Ce trebuie sa cunoastem despre uleiurile vegetale

    Uleiul face astazi parte din recuzita aproape oricarei retete, de la cea mai simpla pana la cea mai complexa. Insa interesant este ca din vremurile cele mai vechi si pana in secolul al XIX-lea, in bucatarie nu prea se intalneau aceste grasimi vegetale.

  • Cand au devenit morcovii portocalii?

    Morcovul ocupa unul dintre cele mai importante locuri intre legumele care fac parte din alimentatia noastra. S-ar putea crede, prin urmare, ca oamenii au aflat tot ce se putea despre trecutul si proprietatile sale curative.

  • Licopenul in alimentatie. Avantaje si surse naturale

    Licopenul este pigmentul natural care coloreaza produsele vegetale in rosu. Desi se gaseste in cantitati diferite, prin numeroase alimente pe care le cumparam de la aprozar, sursa cea mai veritabila ramane rosia.

  • Bauturi nutritive. Smoothie de ananas

    Pentru a beneficia de proprietatile unui fruct proaspat, puteti pregati o bautura nutritiva cu fructe crude - smoothie de ananas. Acest fruct tropical contine bromelaina, o enzima ce stimuleaza arderea naturala a grasimilor.

  • Proprietatile curative ale ghimbirului

    In ultimii ani ghimbirul este planta care a castigat tot mai multa popularitate. Datorita studiilor efectuate, specialistii au descoperit