Salcia – proprietatile aspirinei vegetale


Salcia este un arbore foios raspandit in intreaga emisfera nordica, intalnit in principal pe soluri umede, pe malul apelor, in lunci, zavoaie, locuri umede, in zonele de deal si campie. Exista peste 300 de specii de salcie si nenumarate varietati si forme hibride. In Romania speciile cele mai frecvent intalnite sunt salcia alba (Salix alba) si salcia plesnitoare (Salix fragilis) Numele popular "salcie" provine din latinescul salix, si constituie o marturie lingvistica a faptului ca planta era cunoscuta de acum 2000 de ani stramosilor nostri.  

Tulpina, care adeseori poate creste stramba, atinge inaltimi de pana la 30 m.  Scoarta este la inceput neteda, de culoare cenusiu-verzui, iar apoi apar crapaturi in lungime. Frunzele au forma de lance, lungi de pana la 10 cm, cu margini neregulate si culoare verzui-argintiu. In scop terapeutic se recolteaza scoarta ramurilor tinere, frunzele si florile de gen masculin (matisorii).

Substantele active continute in scoarta de salcie confera preparatelor medicinale proprietati antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, antipiretice, tonice, astringente, hemostatice. In farmacopee nu se recomanda o specie anume sau alta, dar scoarta de salcie trebuie sa contina cel putin 1% derivati de acid salicilic.

Acidul acetilsalicilic, elementul cheie al renumitei aspirine, a fost extras intaia data din scoarta de salcie in prima jumatate a secolului al XIX-lea. Din acest motiv, planta a mai fost numita “aspirina vegetala”, fiind de atunci preferata deseori in locul celei clasice. Aspirina vegetala este un produs cu nenumarate efecte benefice si fara urma de efecte negative.  In comparatie cu acidul salicilic de sinteza (aspirina din farmacii), cel continut de salcie este bine tolerat de organismul uman. Datorita proprietatilor antiinflamatoare si analgezice, salcia actioneaza eficient in tratarea naturala a durerilor de cap, nevralgiilor, durerilor articulare, durerilor musculare, reumatismului si altor afectiuni.

Salcia este, totodata, una dintre pricipalele plante melifere care infloresc in luna aprilie. Inflorirea dureaza 15-25 de zile, perioada in care produce 120-300 kg miere/ha.

Sursa foto: Wikipedia.org  

I. C.

Articole asemănătoare

 • Bobornicul pentru sanatate

  O planta medicinala pe care o intalnim de regula in preajma locurilor umede (lacuri, rauri, izvoare), cu tulpini cilindrice, frunze zimtate si carnoase alaturi de florile albastrui, bobornicul este recomandat de cunoscatori pentru proprietatile sale curative si detoxifiante.

 • Cele mai bune surse vegetale pentru sanatate

  Crude sau gatite, ca garnitura, gustare sau parte din reteta preferata, legumele sunt surse de vitamine, minerale si sanatate pe care nu le putem ignora. Varietatea de gusturi, soiuri, culori si gusturi va ajuta sa nu va plictisiti de aceleasi feluri de mancare, si cu cat includeti mai multe fructe si legume in regimul alimentar obisnuit cu atat mai repede veti simti beneficiile pentru sanatate. Iar unele legume sunt surse vegetale de sanatate pe care nu trebuie sa le ignorati.

 • Cum depasim alergiile de primavara

  Primavara, in ciuda zilelor tot mai bune care se intrevad in blandetea razelor de soare, isi fac simtita prezenta alergiile.

 • Ce trebuie sa cunoastem despre uleiurile vegetale

  Uleiul face astazi parte din recuzita aproape oricarei retete, de la cea mai simpla pana la cea mai complexa. Insa interesant este ca din vremurile cele mai vechi si pana in secolul al XIX-lea, in bucatarie nu prea se intalneau aceste grasimi vegetale.

 • Ce substante nutritive iti ofera strugurii?

  Chiar daca ne vine sau nu a crede, proprietatile benefice ale strugurilor nu sunt o descoperire a zilelor noastre. Grecii, arabii si romanii cunosteau foarte bine efectele curative ale acestor fruncte si practicau cura pe baza doar de struguri timp de cateva zile.