Sera... vazuta altfel

O sera va face sa castigati mai mult spatiu in locuinta, iar plantele nu vor mai sta inghesuite in coltul camerelor sau pe pervazuri. Iarna, sera va fi o oaza verde, inauntrul careia plantele dvs. vor inflori in continuare...


Daca prin anii 1970, orice locuinta trebuia sa aiba in bucatarie toata aparatura electrocasnica aparuta pana la momentul respectiv, in zilele noastre ''se poarta'' ca fiecare sa avem in curte o sera. In unele tari, se construiesc in jur de 200.000 de sere anual, si numarul nu scade. Serele pot fi prefabricate, caz in care ele pot fi asamblate cu usurinta in curte, numai apeland la ajutorul unui prieten mai indemanatic.

 

Dar haideti sa privim sera si din alt punct de vedere... Care este pretul pe care il platim mediului inconjurator, atunci cand cumparam o sera? Majoritatea sunt fabricate din PVC sau lemn, iar legat de asta exista o mare dezbatere privind materialul care este mai prietenos fata de mediu. Lemnul este o resursa regenerabila in timp, pe cand PVC-ul este fabricat din petrol si este, in sine, un material care necesita multi bani pentru a fi fabricat. De asemenea, PVC-ul este greu de reciclat, desi in ultimul timp s-au facut multe progrese in acest sens. Un raport al WWF (LINK) arata ca sunt preferate serele din lemn. Pe de alta parte, reprezentantii industriei plasticului afirma ca studiul este partinitor si dau ca argument faptul ca si lemnul trebuie vopsit, uneori (iar vopseaua se stie ca este daunatoare mediului). PVC-ul, pe de alta parte, rezista multi ani la rand.

 

Aceasta dezbatere nu face altceva decat sa atraga atentia de la adevarata problema, si anume cea ecologica: cantitatea de energie care se foloseste pentru incalzirea serei - si, mai recent, pentru racirea acesteia. Construirea unei structuri, in acest caz a unei case, este o activitatea poluanta, care produce cantitati destul de mai de CO2, insa mediul este afectat si mai mult, pur si simplu, de activtatile care au loc atunci cand o casa este locuita. Gatitul, privitul la televizor, incalzirea interioarelor, etc., cantareste, de exemplu, in Marea Britanie, 28% din cantitatea de CO2 emisa in atmosfera.

 

Teoretic, o sera ar trebui sa reduca emisiile unei case, pentru ca de obicei este construita langa aceasta, iar ambele cladiri au un perete comun. Astfel, pe vreme rece, sera va actiona ca zona tampon intre interior si frigul de afara; asadar, casa nu va pierde din caldura la fel de rapid, iar costurile incalzirii se vor reduce. Acest principiu a fost preluat si dus mai departe de arhitecti: iarna, sera, plasata de obicei inspre sud, nu numai ca va actiona ca bariera impotriva frigului si curentilor de aer, dar va capta caldura soarelui si va incalzi interiorul casei. Pentru ca aceasta metoda sa functioneze corect, casa trebuie separata prin usi de sera; in plus, este necesar un sistem bun de ventilatie si jaluzele, pentru ca sera sa nu se supraincalzeasca pe timpul verii.

 

In practica insa, majoritatea serelor nu indeplinesc acest rol, mai mult, ele devin o sursa in plus de epuizare a resurselor. Astfel, micile case de sticla pot ajunge sa consume mai mult decat o locuinta obisnuita, insa aceasta se intampla numai din vina noastra. Serele trebuie folosite atunci cand este nevoie, pentru ca plantele cu necesitati speciale de ingrijire sa nu piara - acesta este motivul pentru care trebuie separate de restul casei prin usi.

 

Se stie ca sticla nu este un material bun de etansare. Nici macar un strat dublu de geam nu face fata, pierderile de caldura fiind in jur de sapte ori mai mari decat la un perete obisnuit. Din aceste motive, ecologistii inversunati spun ca incalzirea serelor contribuie si la incalzirea cerului (referire la gaura de ozon); pentru ei pare ciudat ca, intr-o perioada in care calotele polare se topesc, oamenii continua sa foloseasca gresit sera, nepasandu-le de efectele pe care actiunile lor le pot avea.

 

Situatia se pare ca se inrautateste. Conform unor studii efectuate la Universitatea din Londra, serele sunt incalzite din ce in ce mai mult. Primul studiu, efectuat in 1991, perioada in care se construiau in medie numai 50.000 de sere pe an in Marea Britanie, cercetatorii au descoperit ca 91% din cei chestionati incalzeau serele, si ca aproape jumatate din ei faceau acest lucru in mod constant. Conform ultimelor cercetari, numarul serelor construite a crescut enorm, iar gradul de incalzire al acestora, la fel. Studiul arata inca o tendinta alarmanta: proprietari serelor folosesc aparate de aer conditionat pentru a mentine o temperatura scazuta in timpul verilor toride.

 

Care ar fi solutia, in acest caz? Uni sunt de parere ca trebuie inasprite conditiile de construire a serelor. In momentul de fata, serele pot fi construite fara aviz, in orice zona. Mai mult, serele mici - cele mai practice pentru persoanele pasionate de flori - nu respecta nici o regula privind izolarea si retinerea caldurii.

 

Inasprirea regulilor privind construirea serelor va face ca achizitionarea unei sere sa fie mai grea sau chiar imposibila pentru unii oameni, insa cum va ramane cu obiceiurile rele ale celorlalti?

Articole asemănătoare

  • Rosiile “Inima de Albenga”

    Sunt rosii bune pentru salate, gustari, retete diverse, fiind foarte populare in Italia (de altfel numele vine de la orasul Albenga din regiunea Liguria) si nu numai. Pot fi cultivate pe suprafete extinse sau in gradini cu spatiu redus si in sere

  • Ceapa Vidalia, dulceata si savoare pentru retete mereu proaspete

    O ceapa alba medie spre mare, rotunda, usor turtita, aparent acest sortiment foarte popular in statul american Georgia (de altfel ceapa Vidalia a devenit si leguma oficiala din Georgia inca din 1990) nu este cu nimic deosebit. Insa cei care au avut sansa sa il guste au descoperit cu uimire o ceapa… dulce.

  • Salata de castraveti in stil asiatic

    O salata de castraveti este racoritoare, savuroasa, plina de prospetime si excelenta mai ales in zilele calduroase, cand satura si hidrateaza. Dar in aceasta versiune altfel banalii castraveti sunt cu totul schimbati datorita sosului dens, pe baza de soia si otet de orez, cu note picante si sarate.

  • Leacuri naturiste cu busuioc

    Planta aromatica des folosita in bucatarie pentru notele parfumate pe care le confera preparatelor, transformand o reteta ce altfel ar fi fost banala intr-un deliciu, busuiocul este utilizat si in medicina traditionala pentru a trata si preveni mai multe afectiuni.

  • Activitatile din sera in luna Ianuarie

    Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.


Warning: fopen(cache/9cd4b67f8b718b4d3f0c010e4c5dcad9) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139