Sera... vazuta altfel

O sera va face sa castigati mai mult spatiu in locuinta, iar plantele nu vor mai sta inghesuite in coltul camerelor sau pe pervazuri. Iarna, sera va fi o oaza verde, inauntrul careia plantele dvs. vor inflori in continuare...


Daca prin anii 1970, orice locuinta trebuia sa aiba in bucatarie toata aparatura electrocasnica aparuta pana la momentul respectiv, in zilele noastre ''se poarta'' ca fiecare sa avem in curte o sera. In unele tari, se construiesc in jur de 200.000 de sere anual, si numarul nu scade. Serele pot fi prefabricate, caz in care ele pot fi asamblate cu usurinta in curte, numai apeland la ajutorul unui prieten mai indemanatic.

 

Dar haideti sa privim sera si din alt punct de vedere... Care este pretul pe care il platim mediului inconjurator, atunci cand cumparam o sera? Majoritatea sunt fabricate din PVC sau lemn, iar legat de asta exista o mare dezbatere privind materialul care este mai prietenos fata de mediu. Lemnul este o resursa regenerabila in timp, pe cand PVC-ul este fabricat din petrol si este, in sine, un material care necesita multi bani pentru a fi fabricat. De asemenea, PVC-ul este greu de reciclat, desi in ultimul timp s-au facut multe progrese in acest sens. Un raport al WWF (LINK) arata ca sunt preferate serele din lemn. Pe de alta parte, reprezentantii industriei plasticului afirma ca studiul este partinitor si dau ca argument faptul ca si lemnul trebuie vopsit, uneori (iar vopseaua se stie ca este daunatoare mediului). PVC-ul, pe de alta parte, rezista multi ani la rand.

 

Aceasta dezbatere nu face altceva decat sa atraga atentia de la adevarata problema, si anume cea ecologica: cantitatea de energie care se foloseste pentru incalzirea serei - si, mai recent, pentru racirea acesteia. Construirea unei structuri, in acest caz a unei case, este o activitatea poluanta, care produce cantitati destul de mai de CO2, insa mediul este afectat si mai mult, pur si simplu, de activtatile care au loc atunci cand o casa este locuita. Gatitul, privitul la televizor, incalzirea interioarelor, etc., cantareste, de exemplu, in Marea Britanie, 28% din cantitatea de CO2 emisa in atmosfera.

 

Teoretic, o sera ar trebui sa reduca emisiile unei case, pentru ca de obicei este construita langa aceasta, iar ambele cladiri au un perete comun. Astfel, pe vreme rece, sera va actiona ca zona tampon intre interior si frigul de afara; asadar, casa nu va pierde din caldura la fel de rapid, iar costurile incalzirii se vor reduce. Acest principiu a fost preluat si dus mai departe de arhitecti: iarna, sera, plasata de obicei inspre sud, nu numai ca va actiona ca bariera impotriva frigului si curentilor de aer, dar va capta caldura soarelui si va incalzi interiorul casei. Pentru ca aceasta metoda sa functioneze corect, casa trebuie separata prin usi de sera; in plus, este necesar un sistem bun de ventilatie si jaluzele, pentru ca sera sa nu se supraincalzeasca pe timpul verii.

 

In practica insa, majoritatea serelor nu indeplinesc acest rol, mai mult, ele devin o sursa in plus de epuizare a resurselor. Astfel, micile case de sticla pot ajunge sa consume mai mult decat o locuinta obisnuita, insa aceasta se intampla numai din vina noastra. Serele trebuie folosite atunci cand este nevoie, pentru ca plantele cu necesitati speciale de ingrijire sa nu piara - acesta este motivul pentru care trebuie separate de restul casei prin usi.

 

Se stie ca sticla nu este un material bun de etansare. Nici macar un strat dublu de geam nu face fata, pierderile de caldura fiind in jur de sapte ori mai mari decat la un perete obisnuit. Din aceste motive, ecologistii inversunati spun ca incalzirea serelor contribuie si la incalzirea cerului (referire la gaura de ozon); pentru ei pare ciudat ca, intr-o perioada in care calotele polare se topesc, oamenii continua sa foloseasca gresit sera, nepasandu-le de efectele pe care actiunile lor le pot avea.

 

Situatia se pare ca se inrautateste. Conform unor studii efectuate la Universitatea din Londra, serele sunt incalzite din ce in ce mai mult. Primul studiu, efectuat in 1991, perioada in care se construiau in medie numai 50.000 de sere pe an in Marea Britanie, cercetatorii au descoperit ca 91% din cei chestionati incalzeau serele, si ca aproape jumatate din ei faceau acest lucru in mod constant. Conform ultimelor cercetari, numarul serelor construite a crescut enorm, iar gradul de incalzire al acestora, la fel. Studiul arata inca o tendinta alarmanta: proprietari serelor folosesc aparate de aer conditionat pentru a mentine o temperatura scazuta in timpul verilor toride.

 

Care ar fi solutia, in acest caz? Uni sunt de parere ca trebuie inasprite conditiile de construire a serelor. In momentul de fata, serele pot fi construite fara aviz, in orice zona. Mai mult, serele mici - cele mai practice pentru persoanele pasionate de flori - nu respecta nici o regula privind izolarea si retinerea caldurii.

 

Inasprirea regulilor privind construirea serelor va face ca achizitionarea unei sere sa fie mai grea sau chiar imposibila pentru unii oameni, insa cum va ramane cu obiceiurile rele ale celorlalti?

Articole asemănătoare

 • Zambilele Carnegie, prospetime imaculata pentru gradina

  Cu parfumul lor dulce si intens alaturi de album imaculat al inflorescentelor, aceasta varietate de zambile este foarte apreciata de cunoscatorii din toata lumea (o veti intalni de altfel adesea si in florarii) pentru frumusetea sa, dar si pentru ca se cultiva relativ usor.

 • Ardeiul gras Etiuda, un soi dulce si usor de cultivat

  Atrage atentia de la inceput prin culoare, un galben spre portocaliu deschis, neobisnuit pentru aceasta leguma delicioasa, iar gustul va fi pe masura, foarte apreciat de cunoscatori: dulce, suculent, textura este crocanta, perfecta pentru salate sau conserve.

 • Caisul Compacta

  Caisul Compacta va avea nevoie de un sol fertil, cu drenare buna, cat mai mult soare si un loc unde sa nu bata curentii reci de aer, si se adapteaza la fel de usor in gradina, sera sau, de ce nu, intr-un ghiveci de mari dimensiuni daca vreti sa il amplasati pe o terasa unde are destula lumina.

 • Capsunile Ostara, un deliciu de vara

  Varietate de capsuni cu productie foarte buna, fructe mari si cu gust intens, de un rosu aprins si forma conica, seminte mici, Ostara este una dintre cele mai bune alegeri in special pentru culturile mici, pentru o gradina de dimensiuni restranse sau pentru sera, fiind usor de crescut si in ghivece putin mai mari.

 • Activitatile din sera in luna Ianuarie

  Una dintre cele mai mari satisfactii oferite de orice sera este ca pana si iarna, plantele sunt colorate si pline de viata, in timp ce afara majoritatea speciilor dorm adanc sub stratul de zapada.