Spanacul - Hrana si medicament

 

 Spanacul este unul dintre acele produse vegetale intalnite frecvent pe mesele oamenilor de pe toate meridianele, indiferent de cultura din care fac parte, de statutul lor social sau dieta pe care o urmeaza.

 

Ne putem explica aceasta popularitate daca avem in vedere ca pentru achizitionarea sa nu este nevoie de un efort financiar major si ca beneficiile pe care le genereaza asupra sanatatii sunt dintre cele mai diverse.

 

Cu totii cunoastem din copilarie desenele animate in care personajele dobandeau puteri fizice iesite din comun in urma consumului de spanac. Desi in realitate lucrurile nu se petrec tot atat de spontan si cu aceeasi intensitate, la nivelul organelor si al celulelor se petrec intr-adevar mici "miracole".

 

Trebuie sa stiti ca beneficiile pe care le vom enumera pot fi castigate numai in conditiile in care spanacul este consumat proaspat, deoarece asemenea altor legume sau fructe oxideaza cu rapiditate. Acesta este si motivul pentru care nu se recomanda  sa consumam spanac la conserva de metal.

 

Spanacul crud sau fiert este o sursa bogata de beta-caroten, luteina si xanten. Acesti constituenti va imbunatesc vederea si va tin departe de unele afectiuni ale ochilor. Daca luteina si xantenul aflati la nivelul retinei sunt degenerati, se poate ajunge pana la pierderea vederii, insa acest lucru poate fi evitat daca folosim spanacul cu regularitate in alimentatie. Luteina si alti antioxidanti previn cataracta si alte afectiuni cauzate de efectele dure ale razelor UV.  

 

Datorita continutului ridicat de minerale bazat in special pe potasiu si sodiu, presiunea arteriala este reglata in functie de necesitatile organismului iar fluxul sanguin este stabilizat la parametrii normali. Aceste aspecte contribuie in mare masura si  la mentinerea unei inimi sanatoase.

 

O componenta a spanacului numita CO-Q10 (care nu este altceva decat un antioxidant) joaca un rol important in consolidarea muschilor inimii pentru a-si indeplini rolul major de distribuire continua a sangelui in toate organele corpului. S-a constatat ca acelasi antioxidant trateaza cu succes o serie de boli cardiovasculare grave.

 

Spanacul este o sursa reprezentativa de vitamina K. Acest compus organic natural este implicat printre altele  in procesul de retinere a calciului in oase. In afara de aceasta si unele minerale precum manganul, zincul sau fosforul  contribuie la intarirea oaselor prevenind osteoporoza.

 

Pigmentii si fitonutrientii continuti de spanac ofera protectie pielii  impotriva razelor vatamatoare ale soarelui. S-a constatat ca acestia au capacitatea de a vindeca leziunile de la nivelul pielii cauzate de razele UV si de a impiedica pe termen lung declansarea cancerului tegumentar.  

 

Daca stiti ca nu aveti reactii alergice la acest produs vegetal folositi-l fara ezitare in stare cat mai proaspata pentru a va construi un corp sanatos.

Articole asemănătoare

  • Smoothie revigorant cu ananas si castravete

    Daca vi se pare gustul de castravete fad atunci de ce sa nu il combinati in aceasta reteta cu o gama de arome exotice? Se prepara usor, este gustos, revigorant si foarte bun ca o alternativa la micul-dejun.

  • Cardamomul si marile bucatarii ale lumii

    Cardamomul a fost intrebuintat pe post de condiment si medicament inca din antichitate si este in zilele noastre un simbol al bucatariei indiene.

  • Schinduful - aliment si medicament natural

    Schinduful este o planta erbacee din familia leguminoaselor care creste in regiunile cu climat mediteranean

  • Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb

    Rulada de spanac umpluta cu sunca si sos alb este o mancare usoara si plina de vitamine, aceasta fiind binevenita pentru o masa la serviciu. Spanacul este bogat in potasiu si calciu, dar are si un continut ridicat de beta-caroten.

  • Crema de castane

    Pentru impatimitii castanelor comestibile si nu numai, avem o reteta speciala de crema de castane. Considerate deopotriva aliment si medicament, castanele comestibile sunt o sursa bogata de vitamine si minerale.