Stresul oxidativ, provocat de radicalii liberi

 Stresul oxidativ nu este o boala. Se produce in momentul in care disponibilitatea antioxidantilor din corp este insuficienta pentru a manipula si a neutraliza radicalii liberi de diferite tipuri.

Rezultatul produs este reprezentat de daune la nivelul celulelor, daune care pot conduce la mutatii celulare, defalcare de tesuturi si compromis imunitar.

Radicalii liberi sunt molecule instabile ce interactioneaza rapid si agresiv cu alte molecule din corpurile noastre, creand celule anormale.

Desi poate parea surprinzator, radicalii liberi sunt implicati si ei in multe din functiile celulare. Celulele albe din sange utilizeaza radicalii liberi pentru a ataca si pentru a distruge bacteriile, virusii si celulele infectate. La fel, actiunile de detoxifiere a ficatului au nevoie de radicali liberi.

Cu toate ca radicalii liberi au functii utile in organism, in conditii controlate, acestia pot deteriora celulele daca sunt lasati necontrolati. Radicalii liberi distrug membranele celulare, enzimele si ADN-ul; pe langa acestea, ei accelereaza dezvoltarea mai multor boli de inima.

Prin procesul de dezintoxicare sau de descompunere, radicalii liberi elibereaza in corpul nostru diferiti compusi chimici.

Surse majore de alimentare a radicalilor liberi sunt chimic modificate, precum uleiurile vegetale si cele incalzite la temperaturi foarte ridicate.

Cu toate acestea, organismul nostru are un sistem sofisticat de a controla si neutraliza radicalii liberi.

Antioxidantii principali sunt vitaminele A, E si C, beta-carotenul, glutation-ul, bioflavonoidele, seleniul, zincul, CoQ10 (ubiquinone) si diverse produse fito-chimice din plante si alimentatie.

Antioxidantii biochimici curata radicalii liberi si inhiba formarea acestora in interiorul corpului.

Ceaiul verde este bogat in polifenoli, antioxidanti puternici ce ajuta la lupta impotriva cancerului.

De asemenea, melatonina, un hormon produs de glanda pineala, este un puternic antioxidant.

Colesterolul produs de ficat este tot un antioxidant major pe care organismul il utilizeaza pentru a repara vasele de sange deteriorate.

Cele mai bune surse alimentare pentru acizii grasi polinesaturati sunt pestele, uleiul de in, uleiul de susan, uleiul de nuc si legumele cu frunze ce au o culoare verde inchis.

Slaba nutritie contribuie si ea la stresul oxidativ. In momentul in care organismul nu este alimentat cum trebuie, toate sistemele sale au de suferit.

Radicalii liberi mai sunt eliberati in corp si de colorantii alimentari artificiali, de conservantii din produsele alimentare prelucrate, de alcool, tutun, apa potabila clorurata, pesticide, radiatii, metale grele (cadmiu si plumb), produse chimice asortate (urme de solvent gasit in produsele alimentare prelucrate si de hidrocarburi aromatice - benzen si naftalina).

Chiar si stresul de ordin psihologic si emotional poate contribui la stresul oxidativ. Atunci cand organismul este stresat, acesta produce anumiti hormoni care genereaza radicali liberi.

Studiile au aratat ca antioxidantii functioneaza cel mai bine combinati.

Un prim pas in tratarea stresului oxidativ ar fi o dieta sanatoasa care ar trebui sa includa multe produse alimentare si plante bogate in antioxidanti.

Cu totii suntem expusi la surse de radicali liberi. Pentru a nu ne confrunta cu agravarea unor probleme de sanatate provocate de viata stresanta de zi cu zi si poluarea din atmosfera, ar trebui sa evitam cat mai mult toxinele si sa ne imbunatatim alimentatia cu alimente ce contin antioxidanti.

Articole asemănătoare

  • Cuisoarele in medicina naturista

    Cum au surprinzatoare efecte antibacteriene, antifungice, dezinfectante si analgezice, cuisoarele pot fi folosite simple, sub forma de tinctura, infuzie sau ulei esential (usor de gasit in magazinele naturiste).

  • Ce (poate) nu stiati despre fructe

    Intr-un fruct de kiwi gasiti de pana la doua ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala. Dar si in mango sau papaya veti gasi cantitati mari de vitamina C. Daca preferati portocalele trebuie sa stiti ca au si antioxidanti care va protejeaza de radicalii liberi, ajutand pielea sa isi mentina tineretea mai multa vreme.

  • Semintele de pin si sanatatea

    Asa numitele seminte de pin sunt de fapt seminte ale conurilor de pin. Acestea au culoare galbuie, sunt dulci, cu o usoara aroma de unt, si reduc senzatia de foame.

  • Ghiara matei, remediul unei pleiade de boli

    Ghiara matei este un ingredient natural comun pe ambalajul produselor naturiste. Chiar daca nu face parte din flora spontana a tarii noastre, liana originara din bazinul Amazonului inlesneste in fiecare zi sanatatea a milioane de persoane din intreaga lume.

  • Ingrijirea pielii in timpul toamnei

    Este putin probabil ca dupa o vara petrecuta mai mult sau mai putin sub razele directe ale soarelui, pielea dumneavoastra sa nu prezinte unele semne de


Warning: fopen(cache/952da79927498468b3d885635224b612) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139