Substantele vitaminogene

 Substantele vitaminogene nu au toate nsusirile caracteristice vitaminelor si nu le este determinata influenta lor n organismul omului, dar este bine cunoscut ca ele au rol n metabolism si se gasesc numai n produsele alimentare.

Acidul orotic, acidul pangamic, vitamina U, inozita, colina au proprietati lipotrope. Acidul paraaminobenzoic actioneaza antitireotoxic. Vitamina P (bioflavonoizii, rutina) normalizeaza permeabilitatea vaselor si rezistenta lor. In lipsa vitaminei P apar hemoragii prin slabirea peretilor capilarelor, slabiciune generala, dureri n membrele inferioare la mers. Sunt bogate n vitamina P fructele, coacazele, ardeii dulci, varza, macesul s.a. Celelalte vitaminogene se ntlnesc n drojdiile alimentare si de bere, unele produse de origine vegetala si animala.

Articole asemănătoare

  • Ce sunt si cum ajuta microelementele?

    Substantele minerale sunt elemente de natura anorganica indispensabile organismelor vii, gasite frecvent sub forma ionica sau legate de vitamine.

  • Cura de detoxifiere a organismului cu ajutorul uleiului

    Organismul nostru este obisnuit cu substantele si germenii daunatori existenti in alimente si in mediul inconjurator

  • Retete cu putine calorii. Rosii umplute cu ton si branza de vaci

    O mancare cu o preparare rapida si care sa contina putine calorii este benefica pentru organismul nostru, oferindu-i substantele nutritive necesare. Reteta propusa pentru dumneavoastra este cea de rosii umplute cu ton si branza de vaci.

  • Cat de sanatoasa este conopida?

    Cu totii cunoastem sau am auzit de importanta alimentatiei sanatoase in viata noastra. Un consum adecvat de fructe si legume poate sa imbunatateasca starea de sanatate, sa reduca riscul in cazul unor boli si sa elimine substantele nocive din organism.

  • Istoria plantelor medicinale

    Substantele din medicamente erau extrase si formate din diferite ierburi si plante inca din anul 6000 i.e.n. indiferent ca era vorba despre China, Persia, Egipt, Grecia, Roma