Sunt alimentele preparate la microunde periculoase?

In ciuda evolutiei stiintifice si a mijloacelor de informare existente, multe dintre miturile culinare care faceau in trecut subiectul unor mari "controverse" continua sa ridice semne de intrebare.  Mai mult decat atat, s-ar parea ca ele tin pasul cu noile tehnologii spre satisfactia iubitorilor de curiozitati.

Foarte multa lume foloseste in viata de zi cu zi cuptorul cu microunde pentru gatit si mai ales pentru a aduce alimentele la o temperatura potrivita dupa ce sunt scoase din frigider.

O parte din ei, insa, si-au manifestat ingrijorarea si teama de a-l mai folosi fiindca "se zice ca nu ar fi sanatos" sau "ca nu ar face bine", dupa cum marturisesc. Cat adevar se ascunde in spatele crezului lor si care ar trebui sa fie atitudinea omului simplu?

Microundele sunt o forma de energie electromagentica radio-frecventa care pun in miscare moleculele de apa din alimente. Ciocnirea moleculelor este urmata de o crestere rapida a temperaturii alimentului, lucru neintalnit la cuptoarele conventionale. Este bine de stiut ca in afara de portelan, niciun alt material nu trebuie supus microundelor intrucat exista riscul ca o parte din substantele componente sa se tranfere produselor.

Alimentele supuse microundelor NU sufera modificari din punct de vedere al compozitiei chimice, asadar nu ar trebui sa existe motive de ingrijorare cel putin din acest punct de vedere. Toate metodele de gatit au impact mai mare sau mai mic asupra nutrientilor iar microundele stau bine la acest capitol comperativ cu metodele traditionale. Exista totusi si voci care spun ca alimentele preparate sau incalzite la cuptorul cu microunde conduc la un procent mai mare de celule canceroase. De asemenea, se mai spunde despre microunde ca ar reduce capacitatea organismului de a utiliza complexul de vitamine.

Toate metodele de preparare sunt insotite de o anumita untilitate atunci cand sunt aplicate corect. Pentru a evita portiunile neincalzite de pe alimente unde s-ar putea multiplica bacteriile provocand intoxicatii alimentare, aveti urmatoarele posibilitati: sa taiati alimentul in bucati mici sau sa adaugati putina apa alimentelor solide. Este adevarat ca microundele pot ajunge uneori in afara aparatului in timpul functionarii, in cazul celor vechi si neintretinute, punand in pericol sanatatea celor din imediata apropiere.

Sursa foto

Articole asemănătoare

  • Mere in aluat

    Un deliciu pentru toata familia sunt merele in aluat, preparate la cuptor. Daca nu ati incercat pana acum aceasta reteta, o puteti realiza foarte simplu la dumneavoastra acasa, in compania celor dragi.

  • Masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat

    Utilizarea produselor cosmetice preparate la domiciliu din fructe proaspete ori legume si alte substante nutritive reprezita o modalitate simpla de curatire a pielii si totodata de hranire a acesteia. Va propunem o masca cu banane si ulei de masline pentru un ten hidratat.

  • Cartofi cu ciuperci si smantana la cuptor

    Un deliciu pentru cei care adora gustul legumelor preparate la cuptor este reteta de cartofi cu ciuperci si smantana la cuptor.

  • Cartofi unguresti

    Serviti alaturi de salata, de oua ochiuri sau cu preparate la cuptor, cartofii unguresti sunt un deliciu pentru toata familia.

  • Sanatate cu antioxidanti naturali

    Antioxidantii naturali ajuta organismul in reducerea agresorilor toxici. Daca astazi organismul este supus tot mai mult factorilor toxici, antioxidantii sunt si ei la indemana pentru ca varietatea fructelor si legumelor cu continut bogat de antixiodanti este foarte mare.


Warning: fopen(cache/f62e3e03d489c3cef4b09731a2c4c6c3) [function.fopen]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/html/lib/classes/loadcache.lib.php on line 139